Gegrilde aubergine met ingelegde tomatensaus

Onlangs maakte ik deze makkelijke ovenschotel die mij even een lekker zomers gevoel gaf. Je kunt het gerecht maken met verschillende groenten in de hoofdrol. Ik koos nu voor aubergine, wat een klassieke keuze is. Maar je kunt ook gerust dun gesneden kool, venkel, courgette of zelfs (voorgegaarde) aardappel gebruiken. De rest van het gerecht maak ik met veel lang houdbare of ingemaakte ingrediënten. Zoals je het makkelijkst kunt doen in de winter wanneer de verse smaken veel minder intens zijn dan bijvoorbeeld in de zomer.
Ingrediënten
4 personen
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 uien, in ringen
- 2 stengels bleekselderij, in stukjes
- 2 kleine wortels, in stukjes
- 1 el paprikapoeder
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl venkelzaad
- 4 takjes groene kruiden (oregano/tijm/rozemarijn/salie naar keuze)
- 3 aubergines
- olijfolie
- peper en zout
- 125 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 1 zuurdesembrood
- 2 blikjes sardientjes
Bereiding
50 minuten
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Verwarm een sauspan en fruit de ui en knoflook. Voeg de specerijen en gesneden groente toe en daarna de gedroogde tomaten en de pot gezeefde tomaten (of eventueel tomatenpuree met water). Voeg de groene kruiden toe. Breng op smaak met peper en zout en laat 20 minuten pruttelen. Laat de saus inkoken tot een dikke tomatensaus. Verwarm ondertussen een grillpan of koekenpan. Snijd de aubergine in lange dunne plakken. Smeer ze in met wat olijfolie en peper en zout. Gril de aubergineplakken in de pan, een minuut aan iedere kant, totdat ze zacht geworden zijn. Laat ze afkoelen op een bord. Bedek de ovenschaal met een laag aubergine, daarna een laag tomatensaus en daarna een laagje Parmezaanse kaas. Herhaal dit tot de schaal vol zit en maak af met nog wat Parmezaanse kaas. Gaar de ovenschotel 30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Serveer er krokant gebakken toast van (zuurdesem) brood bij en ik at er zelf een lekker blikje sardientjes* bij. Die serveer je er los uit de olie bij.