Kip cordon bleu met kropsla en tomaatjes

Estée Strooker
vrijdag 28 oktober 2022 om 07:00
Cordon bleu met salade
Cordon bleu met salade beeld Louis Löffler

Ingrediënten

4 personen

 1. 4 kipfilets
 2. 4 plakken ham
 3. 4 plakken belegen kaas
 4. 300 g paneermeel
 5. 2 eieren
 6. 2 takjes rozemarijn
 7. 2 + 1 el mosterd
 8. circa 200 ml zonnebloemolie om in te bakken
 9. 1 krop sla, gewassen
 10. 10 cherrytomaatjes, gehalveerd
 11. 2 el mayonaise
 12. 1 el gembersiroop
 13. 2 el zilveruitjes, fijngehakt
 14. 4 el zilveruitjesvocht uit de pot

Bereiding

25 minuten

 1. Leg de kipfilets stuk voor stuk tussen twee plastic folietjes en sla de kipfilets egaal plat met een deegroller tot een centimeter dikte. Kruid ze met peper en zout en smeer ze in met een beetje fijne mosterd.
 2. Leg een plakje ham en een plakje kaas op de kipfilet. Vouw hem daarna dubbel en druk de kipfilet stevig op elkaar.
 3. Klop in een diep bord de twee eieren los en voeg een klein scheutje water toe. Meng door elkaar.
 4. Verdeel het paneermeel over een ander diep bord. Haal de kipfilets eerst door het eimengsel en zorg dat ze goed bedekt zijn met ei. Haal ze daarna door het paneermeel en zorg dat ze helemaal bedekt zijn met een jasje van paneermeel.
 5. Verwarm een grote koekenpan (of eventueel twee) met een halve centimeter olie. (Wees niet te zuinig hiermee, je eet uiteindelijk niet alle olie op maar het zorgt voor een mooier bakresultaat.) Voeg hier een takje rozemarijn aan toe. Dit geeft smaak aan de olie maar zo kun je ook goed herkennen of de olie warm genoeg is om de cordon bleus in te bakken. Wanneer de blaadjes van de tak rozemarijn wat beginnen te verkleuren en het takje lekker begint te pruttelen leg je de cordon bleu’s er in. Zorg ervoor dat ze niet over lappen. Zodra de cordon bleu’s in de hete olie gaan zet je het fornuis een fractie lager.
 6. Draai de cordon bleu’s na circa twee minuten om. (houd ze in de gaten als het te hard gaat draai je ze eerder om) Zet het fornuis nu weer wat hoger en bak de cordon bleu aan de andere kant op hoog vuur voor circa 30 seconde en draai het fornuis daarna weer wat lager. Bak de cordon bleu hierna nog twee minuten. Draai daarna nog om en bak aan iedere kant nog circa 1 a 2 minuten. Haal ze daarna uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
 7. Leg de cordon bleus in een ovenschaal en gaar ze nog vijf minuten in een voorverwarmde oven van 170 graden.
 8. Leg de kropsla en de tomaatjes in een saladeschaal.
 9. Maak een klassieke slasaus op basis van mayonaise, mosterd, gembersiroop, wat fijngehakte zilveruitjes en het vocht uit de pot zilveruitjes. Meng door elkaar.
 10. Giet de slasaus over de kropsla en de tomaatjes.
Tip