Gegrilde aubergine met ingelegde tomatensaus en Parmezaanse kaas

Estée Strooker
vrijdag 30 september 2022 om 07:00
Gegrilde aubergine met ingelegde tomatensaus en parmezaanse kaas
Gegrilde aubergine met ingelegde tomatensaus en parmezaanse kaas beeld Louis Löffler

Ingrediënten

4 personen

  1. 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  2. 2 uien, in ringen
  3. 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  4. 2 kleine wortels, in stukjes
  5. 1 el paprikapoeder
  6. 1 tl chilipoeder
  7. 1 tl venkelzaad
  8. 4 takjes groene kruiden (oregano/tijm/rozemarijn/salie naar keuze)
  9. 3 aubergines
  10. olijfolie
  11. peper en zout
  12. 125 g Parmezaanse kaas geraspt
  13. 1 zuurdesembrood
  14. 2 blikjes sardientjes

Bereiding

50 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Verwarm een sauspan en fruit de ui en knoflook. Voeg de specerijen en gesneden groente toe en daarna de gedroogde tomaten en de pot gezeefde tomaten (of eventueel tomatenpuree met water).
  3. Voeg de groene kruiden toe. Breng op smaak met peper en zout en laat 20 minuten pruttelen. Laat de saus inkoken tot een dikke tomatensaus.
  4. Verwarm ondertussen een grillpan of koekenpan. Snijd de aubergine in lange dunne plakken. Smeer ze in met wat olijfolie en peper en zout. Grill de aubergineplakken in de pan een minuut aan iedere kant. Totdat ze zacht geworden zijn. Laat ze afkoelen op een bord.
  5. Bedek de ovenschaal met een laag aubergine, daarna een laag tomatensaus en daarna een laagje Parmezaanse kaas. Herhaal dit tot de schaal vol zit en maak af met nog wat Parmezaanse kaas. Gaar de ovenschotel voor 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  6. Serveer er krokant gebakken toast van (zuurdesem) brood bij en ik at er zelf een lekker blikje sardientjes* bij. Die serveer je er los uit de olie bij.
Tip *Vis uit blik is een super bewuste keuze, direct op locatie verwerkt, eeuwen ongekoeld houdbaar en bovendien heel erg lekker, goedkoop en makkelijk.