Paddenstoelenragout met rijst en verse boontjes

Estée Strooker
vrijdag 2 september 2022 om 07:00
Paddenstoelenragout met rijst en boontjes
Paddenstoelenragout met rijst en boontjes beeld Louis Löffler

 Paddenstoelenragout met rijst en verse boontjes

Ingrediënten

4 personen

  1. 50 g boter
  2. 60 g bloem
  3. 2 uien, gesnipperd
  4. 2 knoflooktenen, gesnipperd
  5. 1 bakje champignons, in plakjes
  6. 1 bakje oesterzwammen, in kleine stukjes
  7. 2 el fijne mosterd
  8. 200 ml witte wijn
  9. 1 el gedroogde tijm
  10. 500 ml paddenstoelen bouillon
  11. 150 ml slagroom (ongezoet)
  12. 1 bos peterselie, fijngehakt
  13. 200 g rijst
  14. 400 g sperzieboontjes

Bereiding

35 minuten

  1. Verwarm een hapjespan met de boter en een scheutje olie. Fruit de ui en knoflook voor circa drie minuten.
  2. Voeg dan de paddenstoelen toe en bak deze voor vijf minuten tot ze zacht en lichtbruin gebakken zijn. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Voeg ook de gedroogde tijm toe. Sprenkel de bloem over de paddenstoelen en bak dit gedurende een minuut mee. Voeg de fijne mosterd toe en blus het geheel af met witte wijn. Roer goed door zodat er geen klontjes ontstaan en laat rustig doorkoken.
  4. Voeg ook de paddenstoelenbouillon scheutje voor scheutje toe. Breng op smaak met peper en zout. Kook de bouillon door voor circa 10 minuten.
  5. Voeg een flinke scheut slagroom toe. Hak de peterselie fijn en meng deze door de ragout.
  6. Kook de rijst volgens de verpakking en giet deze vervolgens af. Breng op smaak met een snufje zout.
  7. Dop de boontjes. Breng een pan met water en zout aan de kook. Spoel de boontjes van tevoren warm onder de kraan. Dit zorgt ervoor dat de boontjes sneller koken, je ze echt blancheert en vervolgens mooi groen en knapperig kunt houden. Blancheer de boontjes in het kokende water en giet ze daarna af. Serveer de boontjes daarna direct. Wanneer je ze niet direct serveert en wel de groene kleur wilt behouden spoel je de boontjes direct goed koud. Je kunt ze daarna weer opwarmen door ze kort te wokken of even op te zetten meteen klontje boter.
  8. Serveer de rijst met de boontjes en de ragout.
Tip