Bolognese saus

Estée Strooker
vrijdag 5 augustus 2022 om 07:00
Bolognese saus
Bolognese saus beeld Louis Löffler

Misschien wel het meest gemaakte gezinsrecept van de hele wereld! Pasta bolognese. Ieder gezin heeft wel zijn eigen variant op de klassieker. Die klassieker die eigenlijk al lang niets meer te maken heeft met het echte klassieke recept. Ook dit recept is niet per se de meest klassieke. En iedere Italiaan zal waarschijnlijk beamen dat dit niks te maken heeft met de echte pasta bolognese. Toch is dit een heel erg lekker recept boordevol met groente en daardoor heel geschikt om er in te houden als basissaus!

Ingrediënten

4 personen

  1. 2 uien
  2. 3 tenen knoflook
  3. 2 wortel, in blokjes
  4. 1 prei, in halve ringen
  5. 1 paprika, in blokjes
  6. 1⁄2 venkel, in blokjes
  7. 400 g rundergehakt
  8. 25 g roomboter
  9. 1 blikje tomatenpuree
  10. 1 tl kaneel
  11. 1 tl nootmuskaat
  12. 1 el paprikapoeder
  13. 1 tl chilipeper
  14. 4 takjes tijm, blaadjes van de takjes gerist
  15. 300 ml rode wijn
  16. 1 fles tomatenpassata a 750 ml
  17. 1 biologisch bouillonblokje
  18. peper en zout
  19. olijfolie
  20. 1 bos bladpeterselie, fijngehakt
  21. 1 pak spaghetti
  22. 100 g kaas, geraspt

Bereiding

60 minuten

  1. Bereid alle groente voor. Pel en snipper de ui en knoflook.
  2. Verwarm een grote sauspan met een flinke klont boter en wat olijfolie. Zorg ervoor dat de boter volledig gesmolten is en de grootste bellen uit de pan zijn verdwenen. Verkruimel het gehakt in de pan en rul het gehakt tot het bruin en krokant is. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Voeg daarna de ui en knoflook toe en fruit voor circa vijf minuten. Voeg vervolgens de tomatenpuree en de specerijen en kruiden toe. Fruit ook de tomatenpuree nog eens mee voor vijf minuten.
  4. Voeg de gesneden groente toe en blus af met rode wijn. Laat de saus pruttelen voor circa 10 minuten tot de saus wat begint in te dikken.
  5. Voeg dan de fles tomatenpassata toe en een bouillonblokje. Plaats het deksel op de pan en laat de saus op laag vuur pruttelen voor 45 minuten. Hoe langer de saus staat hoe lekkerder hij wordt. Blijf af en toe roeren. Zorg dat de saus langzaam indikt, mocht hij te snel dik worden voeg je een beetje water toe. Proef de saus daarna en breng eventueel op smaak met nog wat peper en zout.
  6. Kook ondertussen de pasta volgens de beschrijving op de verpakking gaar.
  7. Rasp de kaas. Hak de peterselie fijn.
  8. Serveer de pasta met de bolognesesaus. Garneer met peterselie en geraspte kaas.
Tip