Luister naar

'We beginnen de dag met een uur stille tijd. Dat is best lang.'

Interview
De jeugd van tegenwoordig, wie is dat? Vandaag Harmke Buijs (18) uit Zwolle. Ze doet een vormingsjaar bij Youth for Christ, houdt van muziek maken en heeft hart voor kinderen en jongeren.
Linda Stelma
vrijdag 22 mei 2020 om 10:08
Harmke Buijs doet een vormingsjaar bij Youth for Christ.
Harmke Buijs doet een vormingsjaar bij Youth for Christ. beeld Dick Vos

‘Vorig jaar heb ik mijn vwo-diploma gehaald, maar ik wist nog niet wat ik voor vervolgopleiding wilde gaan doen. Ik besloot een tussenjaar te nemen waarin ik iets voor anderen kon doen, maar ook niet helemaal stil zou staan met leren. Nu doe ik het UIT Vormingsjaar van Youth for Christ. De letters UIT staan voor Uniek, Inspirerend en Toekomstgericht. Die woorden staan dan weer voor de onderliggende vragen “Wie ben ik?”, “Wie is God?” en “Wat wil ik met mijn toekomst?”

Tijdens het UIT-jaar moet je stage lopen; 8 uur per week bij een kerk en 12 uur bij een maatschappelijk bedrijf. Mijn “kerk-stage” doe ik bij Sonrise, een evangelisatieproject vanuit een kerk. Ik ben teamleider van een sportteam. Ja, ik houd erg van sporten. Ik zit ook op tafeltennis en geef daar trainingen aan kinderen. En bij Sonrise voetballen we elke week. We gaan de wijk in en dan gaan we gewoon sporten met de kinderen en jongeren die op straat rondhangen. Elke week hebben we een soort moment voor God met alle jongeren erbij. Dan delen we iets over ons persoonlijk geloof. In de zomer doen er wel dertig jongeren mee. De jongste is zes. We hebben alles door elkaar lopen. Dat is superleuk.

Mijn maatschappelijke stage doe ik bij het Leger des Heils. Ik ben welpenleiding bij de scoutinggroep van het Leger des Heils in Zwolle. Ik werk met kinderen van zeven tot en met elf jaar. Kinderen leren sociale vaardigheden en overlevingstechnieken.

Eén dag in de week, op dinsdag, heb ik les. Dat noemen we “trainingen”. We beginnen de dag met een uur stille tijd. Dat is best lang, maar dan begin je je lesdag echt met God zodat je op God gericht bent. Soms komt er een spreker, soms hebben we een gebedswandeling en soms hebben we echt een uur voor onszelf. Je kunt dan Bijbellezen of muziek luisteren of echt een uur stil zijn.

Sinds maart liggen veel activiteiten stil vanwege corona. De lessen gaan digitaal door. Dit deel van het jaar gaat over groeien en vrucht dragen. Dat sluit wel mooi aan bij deze tijd. We hebben het erover hoe je voor elkaar kunt klaarstaan en mensen kunt helpen. Bij Sonrise hebben we zoveel mogelijk contact gehouden met de jongeren. Even appen of iemand een kaartje sturen … En als er iemand jarig was zetten we een cadeautje bij de deur. We hebben met Youth for Christ de actie #nietinjeeendje gedaan. We hebben tasjes rondgebracht bij vijftig jongeren met onder andere een spelletje, een stripbijbel en snoepjes. We willen ze laten weten dat ze niet alleen zijn en dat we aan ze denken.

Mijn hele leven woon ik al in Zwolle. Tot vorig jaar woonde ik bij mijn ouders, m’n broer en broertje. Nu zit ik gezellig met twee vriendinnen op kamers in Zwolle. Ik heb een vriendje en we spreken veel af. Verder houd ik ervan op met vrienden af te spreken en te kletsen. Gezondheid vind ik belangrijk. Ik sport veel. En ik probeer ook goed op voeding te letten. Ik ben niet supercreatief, maar ik houd wel erg van muziek maken. Ik speel ukelele, gitaar, een beetje piano en ik heb ook nog een cajón, dat is een soort versimpeld drumstel.

Ik ga bewust met geld om. Dat heb ik van mijn ouders geleerd: “Je kunt je geld maar één keer uitgeven”. Ik krijg een vergoeding voor de trainingen die ik geef bij tafeltennis. En ik verdien ook geld met oppassen. Ik heb ook best wel veel gespaard de afgelopen jaren. Ik heb heel veel bij de supermarkt gewerkt, ik heb kranten gelopen en heb een folderwijk gehad. Voordat ik op kamers ging had ik al 7500 euro gespaard.

Op dit moment ben ik best met het geloof bezig. Ik ben opgevoed in een protestantse gemeente. Ik had veel Bijbelkennis, maar wat het geloof nu voor me inhield, dat wist ik niet. Bidden voelde als praten tegen lucht. Nu ben ik aan het ontdekken wie God voor me is. Ik schrijf dankbaarheidsmomenten op aan het einde van de dag. Ik lees eerst het plaatselijke nieuws om te zien of er iets is waarvoor ik kan bidden of danken. Ik ben ervan overtuigd dat God ons allemaal liefheeft. Ik ben wel heel erg op zoek naar welke gemeente bij me past. Geloof is iets persoonlijks. Het is jouw relatie met God. Voor iedereen is dat anders. Dat vind ik soms wel lastig. Met vrienden heb ik het echt wel vaak over twijfels en struggles. Want die zijn er gewoon. Maar als je erop blijft vertrouwen dat Hij bij ons is, kan er eigenlijk niet echt iets misgaan.

Door het UIT-jaar weet ik nu ook wat ik wel gaan studeren. Ik ga na de zomer hbo-pedagogiek doen in Amersfoort. Ik heb ontdekt dat ik hart heb voor kinderen en jongeren. Ik wil heel graag mensen helpen, ze dingen leren. Dat vind ik gewoon supermooi. Ja, ik denk dat ik ben veranderd door het UIT-jaar. Je leert jezelf gewoon ontzettend goed kennen. Ik denk dat ik heel zorgzaam ben en … ja … sportief ook. En ergens ben ik ook wel nieuwsgierig. Ik word heel blij van m’n vrienden en verder word ik heel blij als andere mensen gelukkig zijn. Als ik naar buiten ga en ik glimlach naar iemand en ik zie dat diegene daar blij van wordt, dan word ik zelf ook heel blij.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Yuliana woont met twee andere zusters in Moerwijk: 'Op mijn slaapkamer heb ik een gebedshoek'

Yuliana Mamuk (52) is missiezuster bij de Dienaressen van de Heilige Geest van de kloosterorde van Steyl. Samen met twee andere zusters woont zij in Moerwijk, een wijk met relatief veel probleemgezinnen en eenzaamheid.

Afbeelding

Ischa kwam door haar dansgroep dichter bij God: 'Je hebt iemand nodig die je liefdevol terecht wijst'

Zelfs een uitgeschakelde telefoon laat zien dat Ischa (21) veel met dans bezig is. ‘Ik heb een gat van een hakschoen in mijn telefoonscherm staan.' De kern van haar dansen is God. 'We hebben ons lijf van God gekregen.'

Afbeelding

Ans heeft een moestuin: 'Ieder jaar verwonder ik me weer over het kiemen van de groentes'

Sinds Ans (49) uit Beekbergen haar eigen moestuin heeft, gooit ze nog minder eten weg dan vroeger. ‘Ik denk er over na hoe ik ook in de vroege maanden van het jaar opbrengst uit de tuin kan hebben.’

Afbeelding

Het weekend van Arjen: 'Tijdens zo'n wandeling lukt het om even stil te worden'

Arjen Stellingwerf organiseert op zaterdag stiltewandelingen en gaat op zondag voor in kerkdiensten. 'De meeste mensen proberen in het weekend een beetje rustig aan te doen, bij mij is dat anders.'

Afbeelding

Joanne (23) woont antikraak en leeft zuinig. 'Het materialisme in onze maatschappij staat me soms tegen'

Door de gestegen energieprijzen ziet het huishoudboekje van veel Nederlanders er ineens anders uit. Hoe bieden ze deze prijsstijgingen het hoofd? Joanne van Dalen (23): 'Ik woon antikraak voor maar 270 euro per maand.'

Afbeelding

Gemakkelijk en lekker eten van de bakplaat: 'Blij als ik dit in een restaurant zou krijgen'

Alle ingrediënten gaan op de bakplaat, je schuift ’m de oven in en die doet verder het werk - ik zou eraan kunnen wennen. De Bakplaatbijbel helpt je op weg.