Een echte eetcultuur

Bij de Toko in de hal van verpleeghuis Rumah Kita kopen bewoners graag typisch Indische lekkernijen en producten, zoals de cakemix om Chiffon Pandan mee te maken. ‘En natuurlijk kopen veel mensen sambal’, vertelt stagiair en verzorgende Iris de Vries (22). ‘Onze bewoners eten overal sambal bij, zelfs bij de macaroni.’ Trots laat ze de gangen en huiskamers van haar werkplek zien: de psychogeriatrische afdeling van Rumah Kita. ‘Ons tehuis ademt de Indische en Molukse cultuur’, aldus Iris. Ze wijst naar een wandbord waar bewoners verschillende Indische producten kunnen zien, voelen en ruiken, zoals Buah-buaha: fruit en bumbu-bumbu: kruiden. ‘Eten is heel belangrijk in de cultuur van onze bewoners. Elke dag komen Indische vrijwilligers koken, er is altijd veel eten in huis. We eten vaak bami, nasi of gado-gado.’ Veel bewoners noemt Iris tante of oom ‘als uiting van respect'. 'Eerst was het onwennig, nu vind ik het juist leuk.’

Leven

meer ‘Leven’