Luister naar

Revolutie in rietdekkersland

Nieuws
Na jarenlang zwoegen is het drie vrienden gelukt om machinaal dakplaten met echt riet te maken. Deze zijn geschikt voor buitenverblijven, zoals tuinhuizen.
Hans Hopman
woensdag 17 september 2014 om 09:59
Revolutie in rietdekkersland
Revolutie in rietdekkersland

De exclusief ogende dakbedekking moet dit jaar doorbreken op de tuinhuizenmarkt, denken de ontwikkelaars Bob van der Put en Jean-Pierre van t Zand. Ze zijn optimistisch over deze aanvulling op de veelgebruikte golfplaat en shingle (dakleer).

Hier zitten veel mensen op te wachten, zetten ze uiteen in een voormalige fabriek langs het spoor van Harderwijk. De aantrekkingskracht zit volgens het tweetal vooral in de charme van riet, in combinatie met een betaalbare prijs.

gemak

Op een plek waar ooit baggerschepen werden gebouwd, spuwt een lopende band langzaam de ene na de andere rietplaat uit. EasyRiet, de naam van het bedrijf, verwijst naar het gemak waarmee een beetje handige doe-het-zelver de platen kan plaatsen.

Elke uitvinding heeft een geboortemoment. In dit geval was dat het vervallen bakhuis op het erf bij de rietgedekte boerderij van Van der Put. Een nieuw rieten dak zou zeker twee dagen werk en 2500 euro kosten. Ik vroeg me samen met Jean-Pierre af: zou het niet makkelijker en goedkoper kunnen? Ze pakten toen een bos riet en gingen daar eindeloos mee knutselen. We waren vrienden en wilden samen iets ondernemen, zet hij uiteen. Later kwam ook Guido Schoenmakers erbij, afkomstig uit de bancaire wereld.

schuurtje in Putten

Een half jaar sloot het tweetal zich op in een schuurtje in Putten. Het was proberen en nog eens proberen. Honderden proefplaten zijn er gemaakt. Dat de Willie Wortels de één is regisseur, de ander relatietherapeut niet gehinderd werden door enige vorm van bouwtechnische kennis, vindt Bob juist een voordeel. Dan heb je ook geen last van bedrijfsblindheid.

Jean-Pierre vult aan: Er ontstond een soort gekte. Je experimenteert met van alles: verschillende soorten riet, lijmen en platen (underlayments). Van der Put laat het eerste probeersel van een prefab plaat zien, om er direct aan toe te voegen: Zo maken we ze allang niet meer.

geheimen

Hoe het fabricageproces dan wél gaat, is omgeven met veel geheimen. Er mogen niet al te dichtbij fotos worden gemaakt in de voormalige fabriekshal. Want er staan machines die allemaal nieuw zijn ontwikkeld en dus uniek zijn. Zelfs een oppervlakkige omschrijving van hoe het riet op de platen wordt gemonteerd, staan de ontwikkelaars niet toe.

Ook de patentaanvraag voor de dankzij een handige mes- en groefverbinding schakelbare panelen heeft in het diepste geheim plaatsgevonden. Pas toen de officiële registratie van het patent binnen was, ging de stress er wat vanaf en hoefden de ondernemers minder bang te zijn voor concurrenten.

hulp rietdekkersbranche

Vervolgens konden ze omzien naar partijen met nog meer kennis van zaken op het gebied van bijvoorbeeld riet, maar ook van marketing. Ze kwamen in contact met het Veluws Centrum voor Technologie (zie kader). Ook werkte het drietal samen met de rietdekkersbranche, wat ertoe leidde dat gekozen is voor Hongaars riet. Dat is wat dikker dan Hollands riet. Hebben de ondernemers geen last van broodnijd onder de ambachtelijke rietdekkers? Nee, verzekeren ze stellig, ze zien ons product juist als aanvullend, omdat wij ons meer richten op de buitenverblijven en niet op woningen.

Woonhuizen blijven voorlopig gedekt worden op de traditionele manier. Voorlopig, want de drie vrienden maken er geen geheim van dat ze op termijn ook de stap naar woonverblijven willen maken. Dan wordt het pijnlijk, stemt Van t Zand toe. Al houden we ons daar nú absoluut niet mee bezig.

opbouwfase

Het bedrijf zit nog in de opbouwfase. De eerste contacten met fabrikanten op het gebied van tuinhuizen zijn inmiddels gelegd, als eerste in Duitsland. Een partij platen ligt in de hal klaar voor verzending naar het buitenland. En er is een deal gesloten met de Outdoor Life Groep, die aan alle grote bouwmarkten levert. Dat betekent dat de rieten daken volgend jaar in de onderscheiden catalogi komen te staan. Maar of daarmee een succesvolle toekomst is verzekerd? Hoewel we zien dat mensen steeds meer aan hun tuin spenderen, blijft het een avontuur, laten Van der Put en Van t Zand weten.

Ze laten een filmpje zien, dat aantoont dat iedereen de platen eenvoudig zelf op het dak kan schroeven. Wijzend naar een van de twee demonstratiemodellen van een tuinhuisje in de fabriekshal: Zon huisje van vier bij vier meter duurt nog geen uur. De platen zijn er in lengtes tot drie meter. Om een prijsindicatie te geven: een plaat van 61 bij 180 cm. kost 79 euro. In het geval van het bakhuis van Van der Put zou dat 800 euro betekenen, in plaats van de genoemde 2500 euro.

schroeiplekkentest

Riet boezemt bij velen angst in, vanwege het brandgevaar. Mocht er een vuurpijl op onze platen komen, dan zal het riet alleen wat smeulen, beklemtoont Van t Zand. Want het rietpakket ligt op een luchtdichte plaat, zodat er geen sprake is van een aanzuigende werking van zuurstof.

Hardhandig zijn de platen in allerlei instituten getest, onder de meest erbarmelijke klimatologische omstandigheden. We hebben alle situaties gesimuleerd. Zo werden de platen bestookt met vuur, maar ook werden ze in klimaatkasten gelegd waarin de temperatuur elk uur van -40 C naar +60 C werd opgevoerd, en omgekeerd. En dat twee weken achtereen. Ook zijn de rietplaten blootgesteld aan een relatieve luchtvochtigheid van 95 procent, terwijl intussen een hoosbui in alle hevigheid op het fabrieksdak kletterde. En sproei-installaties in combinatie met windkrachten simuleerden extreem weer dat in werkelijkheid niet kan. De proefhuisjes implodeerden bijna, maar hebben alle tests glansrijk doorstaan.


Rieten dak weetjes:

- Nederland telt 236.250 rieten daken.

- Jaarlijks wordt 800.000 vierkante meter aan rietdak gelegd.

- Hier zijn acht miljoen bossen riet voor nodig.

- Het mooiste en beste riet komt uit Nederland, en wel uit de Belter Wieden.

- Levensduur rieten dak: minimaal vijftien jaar, afhankelijk van de dakhelling, noord- of zuidkant en plaatsing onder bomen.

- Ons land telt 350 rietdekkersbedrijven, met elk gemiddeld vier werknemers.

- Een huis met een open rieten dak is duurder in verzekeringen. Bij een gesloten schroefdak, liggend op een luchtdichte plaat, is dat niet het geval.

- Vroeger was riet goedkoop en dakpannen golden als duur. Vandaar de uitdrukking Die zit onder de pannen, oftewel: die heeft goed geboerd.


Gelderland stimuleert innovaties

Innovatiedirecteur Rijk Verheul van het Veluws Centrum voor Technologie is er trots op dat het project van Easyriet zijn weg naar de markt vindt. Begin 2012 kwam hij voor het eerst met de ontwikkelaars in contact. Ze hadden hulp nodig bij de uitwerking van hun plannen. Verheul, ervaren in het makelen en schakelen in debedrijfswereld, hielp de uitvinders verder. Omdat het testen van prototypes veel geld kostte, verleende zijn centrum eentegemoetkoming van 10.000 euro als co-financiering.

De provincie Gelderland telt in totaal zeven van deze Centra voor Technologie. Ze werden ruim vijf jaar geleden opgericht om de economie aan te jagen middels innovatie, en worden ook door de provincie, Economische Zaken en Brussel gesubsidieerd. Andere provincies kennen zoiets niet.

Verheul bezoekt jaarlijks meer dan tweehonderd bedrijven die zeggen een bijzondere innovatie te hebben. Maar ze moeten me daarvan wel eerst overtuigen. Uiteindelijk krijgen per jaar tussen de honderd en honderdvijftig bedrijven advies, en indien nodig financiële ondersteuning.

Een paar andere voorbeelden van ondersteunde innovaties:

- grootschalige productie van spaanplaat, gemaakt uit afval (blad en stelen) van tomaten, komkommers, koolzaad en bieten.

- een intelligent bad, geschikt voor zorg- en verpleeghuizen, dat toeziet op de gewenste hoeveelheid water en een veilige temperatuur.

Meer info: easyriet.nl

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Evenementen van BEAM en Opwekking hebben me enorm geholpen om bij het geloof betrokken te blijven. Ik ben blij dat ik nu in mijn werk iets daarin voor de jongeren van nu kan betekenen.’

Jelte stopte met zijn studie en werkt nu bij BEAM. 'Ik voelde me die ene christelijke noorderling'

Jelte van der Horst (21) uit Ede kwam tijdens zijn studie in Breda 'buiten zijn veilige christelijke bubbel'. Hij stopte en kwam terecht bij BEAM. 'Het is niet dat ik erom heb gevraagd, maar wat Hij me voorschotelt eet ik op.'

Jongeren die rond bedtijd bezig zijn met gamen, slapen slechter, blijkt uit promotieonderzoek van psycholoog Teun Siebers.

Lang op schermpje slecht voor nachtrust? 'Het maakt vooral uit wát je op je telefoon doet'

Tieners die vlak voor bedtijd nog op hun telefoon zitten, slapen slechter en dat kan leiden tot slechtere resultaten op school. Maar een filmpje op YouTube kan geen kwaad, blijkt uit onderzoek van Teun Siebers.

Tim Oostveen is al jaren vrijgezel. 'Ik steek veel tijd en energie aan werk op de boerderij en in de financiële detachering.'

'Meedoen aan Boer zoekt Vrouw lijkt me best leuk.' Tim runt een boerderij en is vrijgezel

Tim Oostveen (31) uit Cromvoirt runt samen met zijn vader een boerderij en heeft nog een andere baan. ‘Mijn eventuele vriendin moet ook met m’n vader overweg kunnen.’

In 1969 werden foto's maar één keer gemaakt: 'Toen mijn moeder afdrukte, trok ik mijn rokje omhoog'

Inge Huttinga-Slotman uit Emmen was zo trots op haar nieuwe onderbroek, dat ze ervoor zorgde dat die zichtbaar was op de familiefoto. 'Ik was tweeënhalf à drie jaar, heel onbevangen.'

'Het is voor mij belangrijk dat je je eigen stempel drukt en nadenkt over wat je wilt voelen als je thuis bent.'

Karlijn denkt bewust na over wat 'thuis' betekent: 'Onze posters zijn niet lukraak gekozen'

Als kind was Karlijn (39) al bezig met de perfecte indeling van haar minuscule slaapkamer. Nu is ze interieurstylist en woont ze in een eengezinswoning (158 m2) uit 2005. 'Ik heb een aangeboren gevoel voor kleur.'

De kans bestaat dat de amateurtuinders van Ons Genot na zestig jaar hun tuintjes in de Utrechtse wijk Overvecht moeten verlaten.

Tuincomplex vreest plaats te moeten maken voor sportvelden: 'Het barst hier van de jonge eekhoorntjes'

Min of meer toevallig hoorde de Utrechtse tuinvereniging Ons Genot over de plannen van de gemeente om het complex te verplaatsen. Maar zo makkelijk gaat dat niet met volkstuinen.