Meebetalen aan woning van kind
Hypotheekverstrekkers zijn op dit moment erg voorzichtig met het bepalen van de maximale lening. Daarom is het voor jongeren nu lastig om een huis te kopen.
profijt
Er bestaan verschillende constructies om als vermogende ouder de helpende hand te bieden. Het eerste hypotheekgesprek is voor sommige starters een behoorlijke desillusie. Banken rekenen tegenwoordig als maximale hypotheek vier tot vierenhalf maal het jaarinkomen. Met een bescheiden salaris kun je daarmee zeker in de grote steden net een garagebox kopen. Starters rest soms niets anders dan na het eerste hypotheekgesprek direct door te rijden naar pa en ma. Wil je en kún je als ouder een steentje bijdragen aan de koop van de woning van je kind, dan bestaan er verschillende constructies.
Wij denken dat het goed is dat de oudere generatie al bij leven een deel van hun vermogen overdraagt op de jongere generatie, die nu tegen allerlei problemen oploopt, zegt woordvoerder Manon van Essen van Vereniging Eigen Huis. Op voorwaarde dat dat geld er is natuurlijk.
Daarbij willen ouders uiteraard voorkomen dat de fiscus een deel van het geld afsnoept. Zo is het voor hen fiscaal niet handig om het huis samen met de kinderen te kopen. De ouders zijn dan wel voor een deel eigenaar, maar wonen niet in het huis. Zij mogen daarom eventuele hypotheekrente niet aftrekken en moeten de waarde van hun deel van de woning opgeven als bezitting in box 3.
De meest eenvoudige bijdrage is een gift binnen de schenkingsvrijstelling. Ouders mogen eenmalig belastingvrij 24.144 euro aan hun zoon of dochter overmaken, als die tussen de achttien en 35 jaar is. En als het geld gebruikt wordt voor de aankoop van een woning, mogen ouders daarbovenop een bedrag van 26.156 euro schenken (in totaal dus 50.300 euro). Dat geld mag ook worden ingezet voor een verbouwing of verbetering van de (toekomstige) woning. Sinds 1 januari 2012 is voor deze vorm van schenken geen notariële akte meer vereist.
Een andere optie om een kind te helpen is het zogenoemde kasrondje. De meest gebruikte constructie, weet Van Essen van Eigen Huis. Ouders lenen dan een bedrag aan hun kind voor de aankoop van de woning. Zoon of dochter betaalt rente aan de ouders, die vervolgens aftrekbaar is. Anders beschouwt de fiscus deze rente als gift en wordt deze belast. De rente-inkomsten van de ouders zijn niet belast. Bovendien kunnen de ouders de rente in hetzelfde jaar weer terugschenken aan het kind binnen de schenkingsvrijstelling. Ouders mogen hun kind jaarlijks 5.030 euro schenken, zonder dat hierover belasting hoeft te worden betaald. Wel ziet de fiscus de schenking als vordering op het kind. De ouders geven deze vordering als bezitting op in de aangifte inkomstenbelasting in box 3. Ouders kunnen met hun kinderen afspreken dat ze de lening niet terug hoeven te betalen. Banken zijn gebonden aan strenge gedragscodes, maar ouders niet, verklaart Manon van Essen. Er zijn ook risicos. Wat gebeurt er als het kind gaat scheiden en het huis met verlies wordt verkocht? Of als de ouder plotseling overlijdt of het geld nodig heeft? Denk daarover na.