Luister naar

Ik wil kunnen zeggen dat ik echt alles heb geprobeerd

Interview
AMSTERDAM - HORST - Het is een extreem middel. Maar volgens milieukundige Guus Geurts is een hongerstaking de enige manier om te laten zien dat het hem menens is.
Jacqueline Steenwijk
dinsdag 11 oktober 2011 om 07:54
Ik wil kunnen zeggen dat ik echt alles heb geprobeerd
Ik wil kunnen zeggen dat ik echt alles heb geprobeerd

We moeten nu iets doen aan de klimaat-, energie- en voedselproblematiek. Straks is het te laat.

Op het gezicht van de 46-jarige beleidsgericht milieukundige Guus Geurts verschijnt een bedachtzame frons. Sommige mensen denken dat ik gek ben geworden. Anderen vinden dat je alleen in hongerstaking mag gaan voor jezelf en als er sprake is van een noodsituatie. Ik vind van niet. De toekomst van mijn pasgeboren kind is in gevaar. Ik wil tegen hem kunnen zeggen dat ik echt alles heb geprobeerd.

Op 1 november gaat Geurts voor 47 dagen in hongerstaking om de politiek te dwingen iets aan de klimaat- en voedselproblematiek in de wereld te doen. Ik stop met eten tot het einde van de top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) op 17 december, of tot ten minste vijf van mijn voorstellen zijn aangenomen. Gisteren stuurde hij tientallen voorstellen voor een betere aanpak van deze wereldproblemen naar alle betrokken politici.

Die eerste dag van zijn hongerstaking wil hij zijn petitie, die nu al ondersteund wordt door veertien maatschappelijke organisaties en zeventig burgers in binnen- en buitenland, officieel aanbieden aan de vaste Kamercommissie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, iets dat hij met Platform Aarde Boer Consument al eerder heeft gedaan. Maar het schiet allemaal niet op.

Dat hij nu overgaat tot een zo drastische manier om druk uit te oefenen, heeft te maken met talrijke topoverleggen die de komende maanden plaatsvinden. Zo begint in november de VN-klimaattop in Zuid-Afrika; de WTO vergadert in december in Genève en morgen presenteert Brussel een voorstel tot het aanpassen van het Europese Landbouwbeleid. Allemaal momenten waarop de grote landen beslissingen gaan nemen die grote gevolgen hebben voor het klimaat, het recht op voedsel en het levensonderhoud van boeren wereldwijd. We moeten nu iets doen aan de klimaat-, energie- en voedselproblematiek. Straks is het te laat.

Al tien jaar lang probeert Geurts aandacht te vragen voor de negatieve gevolgen van de vrijhandel voor het klimaat en de voedselproductie wereldwijd. Hij fotografeerde inheemse culturen die van hun vruchtbare gronden werden verdreven, weggekapte oerbossen in Maleisië en Indonesië, de droogte, de honger maar ook de zelfvoorzienende manier van leven waardoor inheemse volkeren zich eeuwenlang wel konden bedruipen.

Hij schreef analyses, boeken, was actief bij Groen Links en nu bij de SP. Iedereen weet dat het helemaal fout gaat lopen met ons klimaat en de voedselproductie. Maar er gebeurt nauwelijks iets. De politiek kan niet langer blijven wijzen naar de verantwoordelijkheid van andere overheden. Wij zijn door ons handelsbeleid daar medeverantwoordelijk voor.

ontbossing

Berichten over vermoorde milieuactivisten in Brazilië de afgelopen maanden grepen Geurts erg aan. Zij worden vermoord, omdat zij het Amazonegebied tegen ontbossing willen beschermen. Grootgrondbezitters willen de bossen kappen om rundvlees en soja voor de westerse markt te produceren.

Met veel ophef werd deze zomer de eerste verantwoorde soja geïmporteerd uit Zuid-Amerika. Men doet alsof dit duurzaam is. Maar het is bijna allemaal genetische gemanipuleerde soja, waarvoor hele velden onder het gif gespoten worden. Boeren worden verjaagd van hun land, zodat wij Nederland als een van de grootste importeurs van soja ter wereld geld kunnen verdienen met de distributie en verwerking hiervan tot veevoer.

Zijn engagement en teleurstelling zijn in zijn stem te horen. Tientallen inheemse volkeren heeft hij bezocht. Hij kent hun leven, hun armoede en voelt zich machteloos. Ik wil solidair zijn met al die mensen die honger lijden omdat wij onze welvaart willen vergroten. In Afrika heerst weer een hongersnood. De Masaï hebben geen water meer voor hun vee. Weet je waarom? Omdat wij dat water voor het telen van bloemen en boontjes hebben ingepikt.

Het kan allemaal anders, meent hij. Het kan eerlijker, socialer en klimaatvriendelijker. In navolging van twee Australiërs en een Zweed, die in 2009 43 dagen een hongerstaking hielden rond de klimaattop in Kopenhagen, gaat ook Geurts nu over tot dit middel. Het klinkt erger dan het is. De hongerstakers in Kopenhagen hielden die laatste dagen nog persconferenties. Veertig dagen moet een gezond mens zeker kunnen volhouden. Al die tijd wordt hij bijgestaan door een arts. Ik wil maximale aandacht voor deze problemen vragen. Maar ik wil er ook geen blijvende gezondheidsschade aan overhouden. Zodra dat dreigt, ga ik weer eten. Ik heb die keuze. De volkeren die verhongeren helaas niet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Cees zegt dat hij honderd wordt, maar moet daar van zijn vrouw D.V. bij zetten. 'En gelijk heeft ze'

Cees Engbers (77) uit Oudehaske beleefde als bedrijfsleider hachelijke momenten, zoals die keer dat hij ’s nachts uit zijn bed werd gebeld omdat een werknemer met zijn hand in een snijmachine terecht was gekomen.

Afbeelding

Na vijftien jaar gaat reptielenzoo Serpo weer open. 'Freek Vonk is hier ooit nog begonnen'

Na een sluiting van bijna vijftien jaar gaat reptielenzoo Serpo deze zomer weer open voor het publiek. Directeur Walter Getreuer heeft alle financiële middelen moeten aanboren om zijn levenswerk in stand te houden.

Afbeelding

Hun pastorie is direct verbonden met de kerk. 'Het is daarom een uitdaging om echt tot rust te komen'

Marjolijn en Louis Runhaar wonen in een monumentale pastorie naast de Gertrudiskathedraal in Utrecht. ‘Als we een weekendje weg zijn, is het kerkenwerk pas echt uit beeld.’

Afbeelding

De hele provincie door voor knopen en een lap stof: 'Mijn kinderen denken dat alle moeders kunnen naaien'

Het aantal winkels in stoffen, fournituren en wol daalt al jaren. Voor hobbyisten betekent dat vaak: verder reizen voor materialen. Niettemin lijkt een nieuwe generatie warm te lopen voor het handwerk.

Afbeelding

Marian Spier is een onzichtbare influencer op het wereldtoneel: 'Voor alles is een oplossing'

Vanuit de hele wereld kloppen ze aan bij Marian Spier (53): met hulpvragen om complexe vraagstukken vlot te trekken. Ze spart met vooraanstaande figuren op het wereldtoneel. ‘Hoop brengen is de kern van mijn bestaan’

Afbeelding

Ruud van der Aa: 'Moestuinieren brengt rust in het hoofd en geeft wijze lessen'

Wie een moestuin wil beginnen, moet vaak geduld hebben. Een groot aantal volkstuinverenigingen kent een wachtlijst. Waarom is het de moeite waard om een moestuin te hebben? Vandaag vertelt: Ruud van der Aa (30).