Redacteur in de keuken: ovenpasta met broccoli en spinazie
Koken is voor veel mensen een dagelijkse bezigheid. Maar hoe brengen redacteuren van het Nederlands Dagblad het er vanaf in de keuken? In deze rubriek proberen zij een nieuw recept uit. Of het lekker is? Dat bepalen de mee-eters.
Wie staat er vandaag in de keuken?
Hilbert Meijer, redacteur binnenland.
Wat heb je gemaakt?
Een vegetarische ovenpasta met broccoli en spinazie, gevonden in een ovenspecial van de Allerhande, en zowel uitgezocht op ingrediënten als op uiterlijk. Verder ben ik vast van plan revanche te nemen na de enigszins mislukte crème brûlé van de vorige keer. In de koelkast staat een enorme schaal zelfgemaakte tiramisu.
Wie heb je uitgenodigd om mee te eten?
Mijn schoonouders Jan en Ineke van Dijk, die met een bloemetje via de achterdeur de keuken binnenkomen en hun volle vertrouwen in mijn kookkunsten uitspreken. (Er mag nu echt niets meer misgaan.)
Hoe verliep het kookproces?
Zo'n ovenpasta is echt een makkie: eerst de pasta koken, de roosjes broccoli kort mee laten koken, afgieten en in een grote ovenschaal storten, samen met de bladspinazie. Daarna een mengsel eroverheen gieten van zongedroogde tomaatjes, eieren, ricotta, een bekertje slagroom en wat peper en zout. Halfuurtje in de oven en klaar.
En dan de triamisu, volgens het recept dat ik van internet heb geplukt 'de enige echte'. Nooit eerder gemaakt, nooit bedacht dat je zoiets ook zelf kunt maken en nooit gerealiseerd dat het zo calorierijk is: de room bestaat uit een flinke lading moddervette maar heerlijke mascarpone, gehusseld met een lading suiker en zes eidooiers. De tiramisu kun je vervolgens eenvoudig opbouwen door in een schaal lange vingers, gedoopt in sterke koffie met amaretto, af te wisselen met een laag room. Cacao eroverheen, twee uur in de koelkast, en dan maar hopen dat het na twee uur stevig genoeg is.
Wat vonden de gasten van deze gerechten?
Het was de maaltijd van de Grote Tegenstelling: beginnen met een verantwoord, gezond en vegetarisch hoofdgerecht (de gasten hoeven natuurlijk niet te weten dat er een bekertje slagroom door zit), daarna het zoete nagerecht dat qua formaat meer een toet dan een toetje is. Mijn schoonouders zijn van nature geen pasta-eters, maar vonden het wel erg lekker. 'Doordat er geen overheersende saus door zit, komt de smaak van de groente goed tot zijn recht', vond moeder Ineke. Vader Jan, doorgaans carnivoor, mist het vlees niet eens. Dat komt waarschijnlijk door de smaak van de zongedroogde tomaatjes. 'Die schaal komt wel leeg', voorspelt hij al bij het eerste bord - en hij krijgt gelijk.
En de tiramisu? Zo lekker dat de gezonde broccoli en spinazie snel vergeten zijn. Stiekem waren we blij dat die schaal niet schoon opging; mochten we de volgende dag nog een keer.
Ovenpasta met broccoli & spinazie voor 4 personen
Ingrediënten
- 300 g penne rigate (pasta, zak 500g)
- 350 g broccoli, in roosjes
- 1 pak deelblokjes bladspinazie (450g, diepvries)
- potje zongedroogde tomaten (à 295 g, AH Excellent)
- 2 eieren
- 1 bakje ricotta (verse kaas, 250g, Ballarini)
- 1 bekertje slagroom (125 ml)
- Ovenschaal (20 x 30 cm), ingevet
Bereiden
Verwarm de oven voor op 190 graden. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Voeg de laatste minuut de broccoli toe.
Meng de pasta en de broccoli met de bevroren spinazie in de ovenschaal.
Snijd de tomaten in kleine stukjes. Klop de eieren los met de tomaten, 2 el olie uit het potje tomaten, de ricotta en de slagroom. Breng op smaak met peper en zout. Schenk over de pasta en de groenten. Bak in ca. 90 min. gaar.
Bron: Allerhande, nr. 11, 2010
Tiramisu voor zes personen
Ingrediënten
- 6 eidooiers
- 250g suiker
- 500g mascarpone
- 30 lange vingers
- 300 ml. koffie met amaretto
- 2 eetlepels bittere cacao
Bereiden
Klop het eigeel met de suiker tot een schuimige massa. Voeg de mascarpone toe zodat een soepele room ontstaat.
Doop de lange vingers in de koffie en leg ze op een rond bord (of in een ovenschaal).
Verdeel de helft van de room gelijkmatig over de laag lange vingers. Leg er vervolgens weer een laag in koffie gedrenkte lange vingers op en daarna nog een laag mascarponeroom.
Strooi er cacao overheen en zet de tiramisu minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven.
Bron: www.okokorecepten.nl/recept/toetjes/tiramisu/tiramisu-de-enige-echte
N.a.v. Allerhande en okokorecepten.nl