Luister naar

Geografische grenzen verlegd in 2016

Nieuws
Jan van Benthem
zaterdag 31 december 2016 om 03:00

De hele wereld lijkt over grenzen te strijden, maar Nederland is het enige land dat er echt gebied bij heeft gekregen afgelopen jaar: een compleet eiland. L’Illal heet het en op een stel koeien en zo nu en dan wat naaktlopers na (er loopt een weggetje vanuit Nederland naartoe), is er alleen zo’n vijftien hectare natuur. Op 28 november hebben Nederland en België het grensverdrag ondertekend.

De directe aanleiding is een tikje luguber: een onthoofd lichaam, dat er een paar jaar geleden door een Nederlandse wandelaar werd gevonden. De Belgische politie kon er niet komen, want vanuit België is het eilandje, dat net ten zuiden van Maastricht ligt, alleen per boot te bereiken en een aanlegplaats is er niet. Sommige wat alternatieve clubs maakten overigens ook gebruik van deze situatie van ‘wetteloosheid’.

Dat is voorbij, officieel tenminste. In ruil voor twee kleine stukjes Nederland op Belgisch gebied is L’Illal dan Nederlands gebied, en loopt de grens langs de Maas daar netjes recht. De overdracht gaat 31 december om 24.00 uur in.

Binnen de Verenigde Staten zijn dit jaar ook nog grenzen veranderd, tussen de staten Noord- en Zuid-Carolina. De grens daar was door de Britse koning George II al in 1735 vastgesteld, maar er waren bij de markering een paar stevige fouten gemaakt. Na 23 jaar onderzoek en nameten wordt alles met ingang van 2017 keurig potloodrecht getrokken. Dan loopt de grens wel dwars door 54 huizen en bedrijven, moeten inwoners nieuwe kentekenplaten aanvragen en andere belastingen gaan betalen.

De echte grenscorrecties van dit jaar zijn die in Irak en Syrië. Daar heeft het islamitische kalifaat, de ‘staat’ van ISIS, dit jaar ruim een derde van z’n gebied verloren. In 2014 wist ISIS in recordtempo een gebied te veroveren dat ruim drie keer zo groot was als Nederland. ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi riep daar de Islamitische Staat uit. Alle ‘koloniale grenzen’ in het Midden-Oosten zouden ze uitwissen, kondigden de jihadisten aan. Maar nadat ISIS in Irak begin dit jaar definitief uit Ramadi en later uit Fallujah was verdreven en in Syrië door de Koerden en Assysische milities was aangevallen, gaat de strijd nu om de ‘hoofdsteden’ van het kalifaat, Mosul in Irak en Raqqa in Syrië. Als die ook worden heroverd, is het kalifaat inclusief de ‘grenzen’ ervan, weer uitgewist.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Julia schrijft nummers over eenzaamheid, met een randje spiritualiteit. ‘Het is een herkenbaar gevoel’

Julia Rosenhart-Dinkelman (25) uit Velsen laat zien wat er in haar telefoon staat. ‘Het maken van nieuwe nummers is als het maken van een puzzel van muziek én tekst. Dat proces evolueert over verschillende weken.’

Afbeelding

Hoe communiceer je krachtig als leider? Vier tips van een communicatiecoach

De Amerikaanse spreker, schrijver en communicatiecoach Carmine Gallo onderzocht wat het geheim is van krachtige zakelijke communicatie en analyseerde hoe topleiders communiceren. Hij geeft vier technieken die goed werken.

Afbeelding

Mieke van Schie: ‘Je kunt veel betekenen voor cliënten door middel van tuinieren’

Mieke van Schie (62) uit Pijnacker. Zij bestiert een moestuin in ’s-Gravenzande waar mensen met psychische problemen tot rust komen door er met hun handen te werken.

Afbeelding

Vier winnaars van Heel Holland Bakt geven tips: wat kan ik bakken rond Sinterklaas?

Het is smullen deze weken: kruidnoten, speculaas en banketletters. De Heel Holland Bakt-winnaars gaan deze maand helemaal los: ‘Ik kan nog altijd kinderlijk blij worden van dit feest.’

Afbeelding

Hoe verbouw je natuur die je moet beschermen? Boswachter Jacob de Bruin: ‘Je wilt dit liever niet’

In het Fochteloërveen wordt ruim vijftig kilometer dijk aangelegd, om zeldzaam hoogveen te beschermen. Maar hoe verbouw je een natuurgebied dat zo fragiel is? ‘Als de kraanmachinist een slang ziet, moet hij me bellen.’

Afbeelding

Koninklijke vrouwen verenigen zich op paleis