Luister naar

Consuminderen: beker en bakje, nee/nee

Nieuws
Nieuwe rubriek! Gera van den Berg geeft vanaf vandaag in Leven om de twee weken tips om te consuminderen.
Gera van den Berg
dinsdag 27 september 2016 om 14:06
Consuminderen: beker en bakje, nee/nee
Consuminderen: beker en bakje, nee/nee

Gera is getrouwd met Marco en moeder van vijf kinderen in de leeftijden 2 tot 13 jaar. Ze werkt op een basisschool als leerkracht en remedial teacher. Zo’n vijf jaar geleden begon zij met consuminderen. ‘Na het zien van een paar documentaires over onder meer plastic afval, de kledingindustrie en het gemanipuleer met voedsel, kreeg ik het besef dat ik als consument medeplichtig ben. Ik wilde als moeder het goede voorbeeld geven. Dus ging het roer om, ook bij mijn man. We zijn steeds meer gaan opruimen en overgegaan tot steeds minder nieuwe aankopen. Als christen wil ik het rentmeesterschap serieus nemen.’

Dit jaar is Gera begonnen met het bijhouden van een blog over minimaliseren in een gezin. ‘De kreet minimaliseren klinkt misschien wat heftig, maar het komt erop neer dat je alleen houdt wat je echt gebruikt of belangrijk vindt. De rest kan weg. Dat werkt heel bevrijdend.’

Door hypotheekschulden, drukke werkschema’s en een kalender vol sociale verplichtingen spreekt het mensen wel aan om een paar tandjes lager te schakelen, denkt Gera. Lang niet iedereen voelt de druk vanuit het milieu. ‘Het is misschien een cliché, maar ik geloof in kleine stappen die samen een grote maken. Een kwestie van principes huldigen, ergens beginnen en daarmee anderen inspireren.’

Vier van onze kinderen gaan naar school en krijgen uiteraard iets te drinken en te knabbelen mee voor in de pauze. Er is in de supermarkt een heel arsenaal aan voorverpakte koeken en pakjes drinken te koop. Maar die laten we fijn staan. Ik denk weleens: als alle ouders gewoon weer eens een gevulde beker en bakje meegeven, wat zou dat een hoop afval schelen. Heel eenvoudig, gewoon doen. Maar goed, wat geef je de kinderen mee? Om te beginnen vul ik een hippe fles met kraanwater. Ook voor pubers werkt dat prima. En dat bakje vul ik met fruit, noten, komkommer, tomaten, krentenbol of boterham, wat er maar in huis is. Ik bak trouwens regelmatig een kruidkoek. Zo’n plakje mee vinden ze heerlijk. Vaak varieer ik, dan blijft het een verrassing. Bovendien: het bespaart geld!

Het klinkt misschien gek, maar kijk vandaag eens kritisch naar het aantal spullen in huis. Ik kan je aanraden om drastisch te minderen. Sinds wij minimaliseren, is er meer ruimte in ons leven gekomen. Begin bij de voordeur. Wij hebben op de brievenbus zo’n nee/nee-sticker geplakt. We krijgen geen gratis kranten en reclamefolders meer. Minder prikkels, minder verleidingen. We verkleinen de kans op impulsaankopen. We maken vaak boodschappenbriefjes, ook buiten de supermarkt om. En als het even kan, kiezen we voor tweedehands. Op Marktplaats kijken we of er iets in de buurt wordt aangeboden. Mijn man noemt mij weleens plagerig ‘de poortwachter’. Ik blijf alert op wat ons huis binnenkomt. En de regel is: als er iets in komt, moet er ook weer iets uit.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marion deelt een moestuin met haar dochter. 'De sfeer is gemoedelijk en we helpen elkaar als het kan'

Marion van de Belt (64). Twee keer per dag gaat ze naar haar moestuin. En voordat ze naar het complex fietst, net buiten Hasselt, is ze in haar eigen tuin te vinden.

Afbeelding

Sija Schorel (77) komt goed rond met weinig geld: 'Mensen zeuren soms over dat ik een auto heb'

Door de gestegen energieprijzen ziet het huishoudboekje van velen er ineens anders uit. Hoe bieden ze deze prijsstijgingen het hoofd? Sija Schorel (77) uit Rotterdam merkt weinig verschil. ‘Ik stel me er gewoon op in.’

Afbeelding

Wouter van Noort nam een sabbatical: 'We grapten weleens: 'We hebben nooit langere werkdagen gehad''

Veel mensen dromen ervan: een sabbatical. NRC-journalist Wouter van Noort deed het. Hoe is het om je werk even helemaal los te laten? En hoe regel je dat praktisch?

Afbeelding

Duurzame investering krijg je terug op je bord: 'We willen laten zien dat je ook anders kunt boeren'

Twee jonge ondernemers besloten vorig jaar van hun liefde voor planten, dieren én eten een bedrijf te maken: nu telen ze op duurzame wijze groenten en houden ze dieren, waarvan hun ‘aandeelhouders’ kunnen mee-eten.

Afbeelding

Vlees en zuivel laten staan? Volwassenen vinden het moeilijk, voor kinderen is het geen probleem

Minder vlees en zuivel eten voor het klimaat vinden de meeste Nederlanders moeilijk. Het vraagt een lange adem om gewoonten te veranderen. Voor kinderen is het een ander verhaal.

Afbeelding

Rotterdamse konijnen gaan de duinen op Vlieland redden. Het landschap moet hersteld worden

26 konijnen verhuisden in januari van de Rotterdam naar Vlieland. Rotterdam had er te veel en Vlieland te weinig. Het Waddeneiland heeft ze hard nodig. Er worden dus nog meer konijnen op de boot gezet.