Luister naar

Mooi wonen: verlichting in huis

Nieuws
Marije Develing
woensdag 21 oktober 2015 om 03:00
Mooi wonen: verlichting in huis
Mooi wonen: verlichting in huis

De herfst is begonnen, het wordt al frisser en we brengen meer tijd binnen door.

Dit is dé periode van het jaar dat ik veel vragen krijg over verlichting in huis. Waarom blijven die hoeken zo donker? Welk model lamp past het beste bij mijn interieur? Waarom lukt het me niet om mijn huis fijn te verlichten?

Doordat de dagen korter en donkerder worden, is de verlichting in huis nu extra belangrijk. Om je dagelijkse bezigheden uit te voeren, maar ook voor de sfeer.

Mijn advies is: maak een verlichtingsplan. Met een goed lichtplan bepaal je zelf wat elk moment van de dag nodig heeft. Er worden vaak een paar lampen gekocht, opgehangen en neergezet: klaar. En dat werkt niet. Door te spelen met licht wordt je huis juist gezellig en comfortabel maar hoe doe je dat?

Verlichting wordt verdeeld in drie groepen:

1. Basisverlichting hangt op centrale punten in een ruimte. Zoals de lamp boven de eettafel of een plafonnière in de hal. Basisverlichting geeft een gelijkmatig en praktisch licht.

2. Sfeerverlichting brengt de gezelligheid en sfeer in huis. Zoals een lamp op een tafeltje, in een donkere hoek van de woonkamer.

3. Functionele verlichting geeft gericht licht op plekken waar extra licht nodig is. Denk hierbij aan een leeslamp in de zithoek of verlichting boven de tafel of het werkblad in de keuken.

Heb je de beste indeling van de ruimte gevonden? Dan kun je de verlichting gaan indelen. Maak een plattegrond van de ruimte en geef aan waar welk type verlichting nodig is. Vervolgens kun je spelen met de sfeer. Alle lampen hoeven namelijk niet altijd aan. Afhankelijk van de gewenste sfeer, kunnen de delen van de kamer verlicht worden.

Heb je bedacht waar de lampen moeten staan of hangen? Kijk dan kritisch naar de aansluitpunten en of daar aanpassingen voor nodig zijn. Dimmers zijn een mooie oplossing om het licht af te stellen. De lamp boven de eethoek kan veranderen van leeslicht naar schemerlicht bij een gezellig diner of bij de lampen in de zithoek.

Ga bij het inrichten op zoek naar je eigen interieurstijl. Gebruik deze stijl voor meubels, maar ook bij het uitzoeken van lampen. Er ontstaat een eenheid in je interieur als de stijl in vormen, kleuren en materialen bij elkaar past. Kom je hier zelf niet uit? Vraag dan hulp van een specialist. Geniet van deze knusse periode!

Marije Develing is eigenaar van Maison Belle in Apeldoorn. Ze is interieurontwerper en -stylist en deelt haar passie voor wonen. maisonbelle.nl

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hans (80) heeft een moestuin: 'Tuinders zijn rustige mensen die over het algemeen tevreden zijn'

Hans Dijk (80) uit Bodegraven heeft een moestuin en houdt daar ook een aantal kippen. Hij heeft jaren als psycholoog gewerkt en onderscheidt acht typen tuinders.

Afbeelding

Van schrale aarde naar een groene oase. Hoe Roeland uiteindelijk een bos aanplantte in Kenia

‘Ik weet wat dit land nodig heeft’, dacht Roeland Lelieveld toen hij als student op stage was in Kenia. En toen ging hij bomen planten. Heel veel bomen. Nu doen ook lokale boeren mee.

Afbeelding

Populairste langeafstandwandeling bestaat 40 jaar. Is dat omdat we zo graag achter elkaar aan lopen?

Wim Huijser schreef een roman over de populairste langeafstandwandeling: het Pieterpad, dat dit jaar 40 jaar bestaat. Hij gebruikt daarvoor twee eigenzinnige personages: Maarten en Nicolien, die al kibbelend op pad gaan.

Afbeelding

'We hebben iedere spelcomputer die je kunt verzinnen.' John (68) heeft tienduizend spelcomputers

Van unieke Apple computers tot flipper- en arcadekasten, John uit Epe verzamelt ze allemaal. 'We zijn in 1998 begonnen met verzamelen en het ging al snel van kwaad tot erger.'

Afbeelding

Ebby vangt verstoten alpaca-baby's op: 'Ze zijn zo schattig met die onweerstaanbare Bambi-ogen'

Oud-fotograaf Ebby (44) uit Lemelerveld vangt dieren op die medische zorg nodig hebben. ‘Toen mijn eerste baby-alpaca arriveerde, zei de fokker: ‘Geef haar maar geen naam, want die leeft niet lang meer.’’

Afbeelding

Cabaretière Yora Rienstra verzet zich tegen polarisatie. 'Het zwart-witdenken maakt ons ongelukkig'

Cabaretière Yora Rienstra kijkt anders naar homo zijn en geloof sinds zij er een documentaire over maakte. 'Christelijke homo's voelen zich niet thuis in de gay-scene, maar ook niet in de kerk. Dat is een spanningsveld.'