Luister naar

Recensies: Hoe maak je een boek?, ABC- Lees je mee?, Een hondenleven

Nieuws
Annette van der Plas
woensdag 25 april 2018 om 03:00
Recensies: Hoe maak je een boek?, ABC- Lees je mee?, Een hondenleven
Recensies: Hoe maak je een boek?, ABC- Lees je mee?, Een hondenleven

Hoe maak je een boek?

Annemarie Bon. Uitg. Zwijsen, Tilburg, 2017. 37 blz. € 9,00 9+

Uitgeverij Zwijsen brengt informatieve boekjes uit die aansluiten bij het lesonderwijs op school. Een opvallend exemplaar is Hoe maak je een boek?, waarin gerenommeerde auteurs, illustratoren en vormgevers uitleggen wat er allemaal komt kijken bij een nieuwe uitgave. Natuurlijk begint het allemaal met een goed idee, maar daarna moet het nog een mooi verhaal worden. Via allerlei schrijftips en spelregels krijgen kinderen een duwtje in de rug om hun idee uit te werken tot een goed lopend geheel. Illustrator Marja Meijer geeft vervolgens tekenles. Zo laat ze zien hoe je emoties tekent: ‘Met een traantje weet je meteen dat iemand verdrietig is.’ Ook nemen we een kijkje in het Centraal Boekhuis, waar boeken van maar liefst 1200 uitgeverijen heen gaan voor ze hun weg vinden naar de boekhandels en webshops. Het boek staat vol foto’s, illustraties en gekleurde kaders, waardoor het een overzichtelijk en kleurrijk geheel is geworden.

ABC. Lees je mee?

Hanneke Mostert-Wensink. Uitg. De Banier, Utrecht 2018. 83 blz. € 12,95 4+

Kinderen uit groep 1 en 2 mogen vaak iets meenemen naar school om op een lettertafel te leggen.ABC. Lees je mee? is speciaal voor hen geschreven en roept vast veel herkenning op. In elk van de 17 voorleesverhalen komt één letter aan de orde. In kleine tekeningen komen woorden terug die beginnen met deze letter (bij de s zijn dit bijvoorbeeld sok-step-slak- stoel). Het is soms best moeilijk om een voorwerp te vinden dat begint met een letter, vindt hoofdpersoontje Mirjam. Bij de m weet ze het wel snel: ze neemt mama mee! ‘Maar je kunt mij toch niet op de lettertafel bij de juf leggen?’, lacht mama. Mirjam beleeft alledaagse avonturen met haar broertje Jelle en haar vriendjes en vriendinnetjes. Het boekje is mooi vormgegeven met veel kleuren en vrolijke illustraties.

Een hondenleven

David Cirici (vert. Gerard de Viet). Uitg. Ploegsma, Amsterdam 2017. 104 blz. € 17,50 11+

David Cirici kiest een originele invalshoek bij het vertellen van de bekende gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Hij laat Mos, een zwarte straathond, als verteller opdraven. Zijn huis is gebombardeerd en zijn baasjes zijn verdwenen. Er zit niets anders op dan te gaan dwalen in de stad. Al snel sluit hij zich aan bij andere zwerfhonden en samen proberen ze aan eten te komen, wat natuurlijk niet makkelijk gaat in een tijd dat zelfs de mensen honger lijden. Hij maakt kennis met wrede landgenoten. Zo wordt hij mishandeld, beschoten door de slager en komt hij uiteindelijk als waakhond terecht in een concentratiekamp. Mos begrijpt niet alles, maar dat zorgt er juist voor dat de rauwe werkelijkheid extra binnenkomt bij de lezer. Zo heeft hij geen idee waarom hij moet blaffen als de gevangenen te dicht bij het hek komen. Ondanks alle ellende wordt het verhaal niet te zwaar vanwege de hoopvolle afloop en het vleugje humor dat Cirici toevoegt. Zo maakt Mos lijstjes van de dingen die hij fijn vond aan zijn straathondenbestaan, denkt hij op moeilijke momenten terug aan zijn fijne leven voor de oorlog en laat hij de lezer meeruiken met zijn scherpe hondenneus. Kortom, een bijzonder en klassiek aandoend oorlogsboek dat ontroert. ¦

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marja en Lisa zijn tweelingzussen, vriendinnen én collega's. 'Hooguit tien minuten ruzie. Dan een knuffel'

Marja en Lisa de Groot (32) zijn een eeneiige tweeling. Ze zijn naast zussen hechte vriendinnen en horeca-ondernemers. ‘Als Lisa vroeger viel, ging ik meehuilen.’

Afbeelding

Cees zegt dat hij honderd wordt, maar moet daar van zijn vrouw D.V. bij zetten. 'En gelijk heeft ze'

Cees Engbers (77) uit Oudehaske beleefde als bedrijfsleider hachelijke momenten, zoals die keer dat hij ’s nachts uit zijn bed werd gebeld omdat een werknemer met zijn hand in een snijmachine terecht was gekomen.

Afbeelding

Hoe stop ik met roddelen? 'Iemand die roddelt zegt meer over zichzelf dan over de ander'

Roddelen drijft mensen uit elkaar. Wilkin van de Kamp is oprichter van de christelijke organisatie Vrij Zijn. Hij schreef het boek ‘Roddelen doe ik niet’. Vandaag: zeven manieren om een roddelvrije zone te creëren.

Afbeelding

Na vijftien jaar gaat reptielenzoo Serpo weer open. 'Freek Vonk is hier ooit nog begonnen'

Na een sluiting van bijna vijftien jaar gaat reptielenzoo Serpo deze zomer weer open voor het publiek. Directeur Walter Getreuer heeft alle financiële middelen moeten aanboren om zijn levenswerk in stand te houden.

Afbeelding

Hun pastorie is direct verbonden met de kerk. 'Het is daarom een uitdaging om echt tot rust te komen'

Marjolijn en Louis Runhaar wonen in een monumentale pastorie naast de Gertrudiskathedraal in Utrecht. ‘Als we een weekendje weg zijn, is het kerkenwerk pas echt uit beeld.’

Afbeelding

De hele provincie door voor knopen en een lap stof: 'Mijn kinderen denken dat alle moeders kunnen naaien'

Het aantal winkels in stoffen, fournituren en wol daalt al jaren. Voor hobbyisten betekent dat vaak: verder reizen voor materialen. Niettemin lijkt een nieuwe generatie warm te lopen voor het handwerk.