Luister naar

Nederland loopt warm voor de djellaba

Nieuws
Een avondje bankhangen kan in je badjas, maar de mannen van Pockies willen Nederland aan de djellaba krijgen. ‘Het zit lekker en hij kan niet per ongeluk openvallen.’
Marinde van der Breggen
zaterdag 20 oktober 2018 om 03:00
Een van de nieuwe, modieuze jellaba’s.
Een van de nieuwe, modieuze jellaba’s. pockies

Het is geen pyjama en het is geen jurk. De djellaba is een gewaad dat onder andere in Marokko tot de traditionele kleding behoort. In het Nederlandse straatbeeld zie je ze niet veel, althans, dat was zo. Want sinds Pockies vorig jaar djellaba’s met hippe printjes begon te maken, zijn ze niet meer aan te slepen. ‘We verkopen er een paar honderd tot duizend per maand’, zegt oprichter Michiel Dicker.

Zelf maakte hij kennis met het gewaad toen hij zo’n zes jaar geleden op vakantie was in Libanon. ‘Op straat liep iedereen in zo’n ding en het zag er lekker luchtig uit.’ Dus kocht hij er zelf ook één. Ook terug in Nederland bleef hij de djellaba dragen, zij het vooral binnenshuis. ‘Het is gewoon het chillste om aan te trekken als je net wakker bent.’

boxers met zakken

In de tussentijd was Dicker met twee vrienden het onderbroekenmerk Pockies opgestart, dat eigenlijk begon als grap. Ze verkopen boxers met zakken – handig voor als je in je boxer op de bank hangt en toch je telefoon en sleutels bij je wilt houden, of als je op het vliegveld bang bent dat je paspoort wordt gejat.

Een paar duizend boxers en ook sokken en pyjama’s verder, waren de vrienden op zoek naar een nieuw product voor hun merk. Het moest iets zijn waarin je kunt ‘chillen’, iets wat je in huis of op een hotelkamer draagt. In eerste instantie dachten ze aan een badjas. ‘Maar toen dachten we in één keer: No way! We moeten een djellaba uitbrengen! Die valt niet open, is lekker warm in de winter en je kunt er zomers ook gewoon mee over straat banjeren.’

Het bleek een schot in de roos. De eerste lading, een paar honderd stuks, was in twee dagen uitverkocht. Nu, ruim een jaar na de lancering, gaan er nog altijd een paar honderd tot duizend stuks per maand over de toonbank. Er is een klassiek model met een streepje, maar ook gekke printjes als donuts, hartjes en ijshoorntjes, en er is sprake van een panterprintversie.

geen jurk

Dicker ziet de gewaden terug in huiskamers en op festivals, onder jongeren van allerlei verschillende achtergronden. En nee, het is echt niet hetzelfde als een maxi-jurk. ‘Dit is echt een gewaad voor mannen, geen jurk. Al zijn mannen die een jurk aan willen trekken daar natuurlijk vrij in.’

Dicker merkt er niets van dat traditioneel islamitische kleding last heeft van een slecht imago. ‘Helemaal niet. We krijgen juist veel positieve reacties, dat mensen het tof vinden dat we dit kledingstuk aandacht geven.’ De kritiek dat het dragen van een djellaba door Nederlanders een vorm van culturele toe-eigening zou zijn, heeft hem ook nog niet bereikt. ‘Ik kan natuurlijk niet voor de hele ­Marokkaanse gemeenschap spreken, maar wat wij terugkrijgen is dat de jonge garde het juist tof vindt dat ze de djellaba nu ook in wat gekkere printjes kunnen krijgen.’

En voor wie al fan was van de Pockies: die kun je gerust onder je djellaba dragen. Want de djellaba heeft dan zelf geen zakken, er zitten wel twee openingen in, zodat je je sleutels in je onderbroek kunt bewaren. ?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marion deelt een moestuin met haar dochter. 'De sfeer is gemoedelijk en we helpen elkaar als het kan'

Marion van de Belt (64). Twee keer per dag gaat ze naar haar moestuin. En voordat ze naar het complex fietst, net buiten Hasselt, is ze in haar eigen tuin te vinden.

Afbeelding

Sija Schorel (77) komt goed rond met weinig geld: 'Mensen zeuren soms over dat ik een auto heb'

Door de gestegen energieprijzen ziet het huishoudboekje van velen er ineens anders uit. Hoe bieden ze deze prijsstijgingen het hoofd? Sija Schorel (77) uit Rotterdam merkt weinig verschil. ‘Ik stel me er gewoon op in.’

Afbeelding

Wouter van Noort nam een sabbatical: 'We grapten weleens: 'We hebben nooit langere werkdagen gehad''

Veel mensen dromen ervan: een sabbatical. NRC-journalist Wouter van Noort deed het. Hoe is het om je werk even helemaal los te laten? En hoe regel je dat praktisch?

Afbeelding

Duurzame investering krijg je terug op je bord: 'We willen laten zien dat je ook anders kunt boeren'

Twee jonge ondernemers besloten vorig jaar van hun liefde voor planten, dieren én eten een bedrijf te maken: nu telen ze op duurzame wijze groenten en houden ze dieren, waarvan hun ‘aandeelhouders’ kunnen mee-eten.

Afbeelding

Vlees en zuivel laten staan? Volwassenen vinden het moeilijk, voor kinderen is het geen probleem

Minder vlees en zuivel eten voor het klimaat vinden de meeste Nederlanders moeilijk. Het vraagt een lange adem om gewoonten te veranderen. Voor kinderen is het een ander verhaal.

Afbeelding

Rotterdamse konijnen gaan de duinen op Vlieland redden. Het landschap moet hersteld worden

26 konijnen verhuisden in januari van de Rotterdam naar Vlieland. Rotterdam had er te veel en Vlieland te weinig. Het Waddeneiland heeft ze hard nodig. Er worden dus nog meer konijnen op de boot gezet.