Luister naar

Gezond: is een vliegtuigmodus echt nodig?

Nieuws
Je stapt het vliegtuig in, stopt je telefoon weg en ontdekt uren later dat je vergeten bent de vliegtuigstand in te schakelen. Heb je daarmee eigenhandig iedereen in het vliegtuig in levensgevaar gebracht?
Anouk Broersma redactie vk
dinsdag 8 januari 2019 om 10:14
Gezond: is een vliegtuigmodus echt nodig?
Gezond: is een vliegtuigmodus echt nodig? istock

Je zult niet zomaar neerstorten door een ­mobieltje dat nog aanstaat. Maar hoe meer ­mobiele apparaten signalen uitzenden, hoe groter de kans op communicatieproblemen in vliegtuigapparatuur. Dat heeft te maken met elektromagnetische compatibiliteit (EMC), legt hoogleraar EMC Frank Leferink van de Universiteit van Twente uit. EMC houdt in dat apparaten zonder problemen dicht bij elkaar kunnen zijn. Dat is niet vanzelfsprekend.

‘Een telefoon moet een elektromagnetisch veld opwekken om verbinding te maken; dat veld wordt door een antenne opgepikt. We zenden die velden uit in de openbare ruimte, die we delen met meer apparaten.’ Dat ‘botst’ soms. Leferink vergelijkt het met een druk terras. ‘Hoe meer mensen je hoort praten, hoe moeilijker het wordt om zonder storing naar een gesprekspartner te luisteren.’ Zoiets gebeurt ook bij elektronische apparaten die vanuit dezelfde ruimte verbinding met een antenne zoeken.

In een vliegtuig spelen nog twee extra zaken mee, legt Leferink uit. ‘Ten eerste is het een afgesloten ruimte waar het heel druk wordt als je alle apparaten aanzet. Om het weer te vergelijken met gesprekken: als je vanaf een druk terras met z’n allen naar een kerk gaat en daarbinnen net zo hard blijft praten als op het terras, wordt het een enorme herrie.’

Het tweede punt is dat veel vliegtuigapparatuur is ontworpen in een tijd dat we nog niet massaal mobieltjes, tablets en laptops mee het vliegtuig in sleepten.

Toch is het moeilijk te voorspellen wanneer mobiele apparaten écht voor problemen zorgen. Passagiers absorberen de elektromagnetische velden bijvoorbeeld deels, waardoor het signaal niet verder ronddwaalt door de ruimte. Boeing onderzoekt hoe dit werkt door aardappelzakken in de vorm van mensen in vliegtuigstoelen te zetten.

Er zijn gelukkig maar weinig gevallen van storing tijdens een vlucht bekend, zegt Leferink. Maar het komt wel voor. In 2014 bleek bijvoorbeeld dat de cockpitdisplays in 1300 Boeings in Amerika gevoelig waren voor storingen als er wifi-apparaten of mobiele telefoons in de buurt lagen. Per volgend jaar moeten al die displays vervangen zijn.

Een andere angst is dat storing ontstaat in het systeem dat piloten helpt om te landen in slecht weer, waarvoor radiootjes in de neus van het vliegtuig zitten.

Vooruitgang is er wel. Vroeger moesten mobiele apparaten volledig uitgeschakeld worden, tegenwoordig mag je spelletjes spelen. Wifi is soms zelfs (vaak tegen betaling) beschikbaar. Komende jaren zal dat op alle langeafstandsvluchten kunnen. ‘Hiervoor hebben vliegtuigbouwers speciale tests uitgevoerd die geen nadelige effecten laten zien op de vliegtuigsystemen.’ Voor wifi kun je eenvoudig basisstations in het vliegtuig bouwen, zodat mobiele apparaten niet uit alle macht gaan zoeken naar een antenne op land.

Ook het einde van de vliegtuigmodus komt in zicht. Er is hard gewerkt aan het ontwikkelen van apparatuur die beter bestand is tegen de elektronica van passagiers. EASA, het Europese bureau voor veilige luchtvaart, staat officieel al sinds september 2014 toe dat passagiers apparaten gebruiken zonder die in vliegtuigmodus te zetten, ook tijdens stijgen en dalen, mits de apparatuur in de vliegtuigen ertegen kan. In de praktijk is die vaak verouderd, maar vliegtuigapparatuur gaat zo’n dertig jaar mee: het is een kwestie van tijd voordat die overal vervangen is door smartphonebestendige elektronica. ¦

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wonen op 63 vierkante meter: Rikko Voorberg en zijn gezin voelen zich helemaal thuis in de Jordaan

Samen met anderen een creatieve leefgemeenschap vormen. Voor Rikko Voorberg (42) en Joanne Zwart (43) was het een logische stap. ‘Creativiteit en community zijn onderdeel van ons werk en leven.’

Afbeelding

Creëer een biodiverse oase in de tuin door gebruik te maken van inheemse planten

Tegelwippen, een bijenhotel: we proberen goed te zorgen voor de insecten om ons heen. Maar wil je een stapje verder gaan, dan kies je voor inheemse planten, omdat deze -meer dan de uitheemse soorten- de biodiversiteit pas écht bevorderen.

Afbeelding

Hanke en Mario verhuisden van een stadswoning naar een klushuis: 'We willen hier graag oud worden'

Hanke en Mario verruilden een stadswoning in Rotterdam voor een klushuis in het pittoreske Brielle. Ze kochten het huis eind 2021 voor 409.000 euro en wonen er samen met hun kinderen Filip (3,5) en Rovi (1,5) en hun twee katten.

Afbeelding

Meer woonruimte nodig? Met een extra verdieping kan het aantal vierkante meters zomaar verdubbelen

Tevreden met je huis, maar kom je ruimte tekort? Denk eens in de hoogte, daar valt met een opbouw of een nokverhoging misschien wel winst te behalen.

Afbeelding

Hilde mist aandacht in de kerk voor singles: 'Je voelt druk van de christelijke omgeving'

Hilde Pater (25) schreef een boek over single zijn in Gods Koninkrijk: Beantwoorde liefde. 'Zelfs als je je als single innerlijk in balans voelt, kan je toch door je omgeving in disbalans worden gebracht.'

Afbeelding

Sopraan Francis van Broekhuizen: 'Ik heb een kinderlijk geloof. Dat komt steeds weer boven'

Sopraan Francis van Broekhuizen is bekend vanwege haar deelname aan tv-programma’s. Ze is grappig, maar gebruikt haar podium ook om op te komen voor minderheden en haar liefde voor klassiek muziek door te geven.