Luister naar

De verrassende verjaardagen: En vrolijk fotostripboek over wetenschap

Nieuws
Annette van der Plas
woensdag 22 mei 2019 om 03:00

De verrassende verjaardagen

Ype Driessen en Ionica Smeets. Uitg. Nieuwezijds, Amsterdam 2019. 72 blz. € 17,29 12+

Hoe maak je wetenschap interessant voor jongeren? Zet een hoogleraar wetenschapscommunicatie en een maker van fotostrips bij elkaar en laat ze hun gang gaan. Het resultaat is een boek vol humoristische fotostrips over het dagelijkse leven van de auteurs waaraan een beetje wijsheid is toegevoegd. In De verrassende verjaardagen kom je als lezer bijvoorbeeld te weten waarom een natte houten vloer donkerder is dan een droge (het licht reflecteert maar in één richting) en wat de kans is om op dezelfde dag jarig te zijn als iemand anders in een groep. En is het mogelijk om een reep chocola met ongelijke stukjes te maken, die eerlijk te delen is met één tot zes mensen?

In dit boek leer je op een leuke manier meer over kansberekening, zelfreferentie en het waarnemerseffect. Bij elke strip hoort een korte uitleg achterin. De fotostrips verschenen deels eerder in het tijdschrift New Scientist.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marja en Lisa zijn tweelingzussen, vriendinnen én collega's. 'Hooguit tien minuten ruzie. Dan een knuffel'

Marja en Lisa de Groot (32) zijn een eeneiige tweeling. Ze zijn naast zussen hechte vriendinnen en horeca-ondernemers. ‘Als Lisa vroeger viel, ging ik meehuilen.’

Afbeelding

Cees zegt dat hij honderd wordt, maar moet daar van zijn vrouw D.V. bij zetten. 'En gelijk heeft ze'

Cees Engbers (77) uit Oudehaske beleefde als bedrijfsleider hachelijke momenten, zoals die keer dat hij ’s nachts uit zijn bed werd gebeld omdat een werknemer met zijn hand in een snijmachine terecht was gekomen.

Afbeelding

Hoe stop ik met roddelen? 'Iemand die roddelt zegt meer over zichzelf dan over de ander'

Roddelen drijft mensen uit elkaar. Wilkin van de Kamp is oprichter van de christelijke organisatie Vrij Zijn. Hij schreef het boek ‘Roddelen doe ik niet’. Vandaag: zeven manieren om een roddelvrije zone te creëren.

Afbeelding

Na vijftien jaar gaat reptielenzoo Serpo weer open. 'Freek Vonk is hier ooit nog begonnen'

Na een sluiting van bijna vijftien jaar gaat reptielenzoo Serpo deze zomer weer open voor het publiek. Directeur Walter Getreuer heeft alle financiële middelen moeten aanboren om zijn levenswerk in stand te houden.

Afbeelding

Hun pastorie is direct verbonden met de kerk. 'Het is daarom een uitdaging om echt tot rust te komen'

Marjolijn en Louis Runhaar wonen in een monumentale pastorie naast de Gertrudiskathedraal in Utrecht. ‘Als we een weekendje weg zijn, is het kerkenwerk pas echt uit beeld.’

Afbeelding

De hele provincie door voor knopen en een lap stof: 'Mijn kinderen denken dat alle moeders kunnen naaien'

Het aantal winkels in stoffen, fournituren en wol daalt al jaren. Voor hobbyisten betekent dat vaak: verder reizen voor materialen. Niettemin lijkt een nieuwe generatie warm te lopen voor het handwerk.