Luister naar

Kun je beter water of papier gebruiken nadat je hebt gepoept?

Nieuws
Kun je beter water of papier gebruiken nadat je hebt gepoept? Een maagdarmleverarts en een uroloog reageren op die vraag.
Aliëtte Jonkers redactie vk
dinsdag 18 juni 2019 om 13:19
Kun je beter water of papier gebruiken nadat je hebt gepoept?
Kun je beter water of papier gebruiken nadat je hebt gepoept? istock

Honderdtachtig miljoen kilo toiletpapier: zoveel gooien Nederlanders jaarlijks door de toiletpot. Sommige andere landen gebruiken water in plaats van papier, dat scheelt een hoop afval. Bovendien: is wc-papier gebruiken wel hygiënisch?

Nou, superschoon is anders, zegt Ben Witteman, maagdarmleverarts in het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Als hij de darmen van een patiënt onderzoekt, ziet hij bij het openen van mannelijke billen regelmatig souvenirtjes van toiletbezoek: kleine rolletjes papier tussen de haartjes. ‘Die kunnen de tere huid gaan irriteren.’

Zelf zweert Witteman bij een Japans toilet: ‘Het is fantastisch. Als je het eenmaal geprobeerd hebt, ben je verslaafd.’ In zo’n toilet zit een motor en een verwarmingselement. Warm water sproeit de anus met kracht schoon.

En dat is geen kinderachtig straaltje, vertelt Witteman: ‘Als je niet op de anusdouche gaat zitten, spuit-ie tot aan het plafond. Het is bijna of je jezelf een klysma geeft.’ Daarna wordt het zitvlees met warme lucht drooggeföhnd en ben je, zegt de maagdarmleverarts, ‘brandschoon’.

Het voordeel van zo’n systeem, zegt Witteman, is dat er geen sprake is van wat in dokterstaal het ‘fecaal-orale contact’ heet. Oftewel: de handen komen niet in contact met de anus. Is dat wel het geval, dan is het risico op parasitaire infecties wat groter. Aarsmaden bijvoorbeeld worden vooral door kinderhandjes verspreid. De wormpjes leggen eitjes rond de anus. Een kind krabt zich daar als het jeuk heeft en zo komen de eitjes op de handen terecht, waarna ze zich verder kunnen verspreiden.

Wc-papier, al is het nog zo zacht, kan de huid rond de anus beschadigen. Geen pretje bij aambeien en andere aandoeningen, zoals de ziekte van Crohn. Onder de darmpatiënten van Witteman bevinden zich daarom veel bezitters van een Japans toilet, want, zegt Witteman, ‘als je twintig keer per dag naar de wc moet, is het veel te pijnlijk om wc-papier te gebruiken. De huid wordt helemaal schraal.’

En dan is er nog iets als pruritus ani, oftewel een jeukende anus: vaak een teken dat niet elk spoortje ontlasting is weggeveegd. Een krachtige straal water verwijdert ontlasting nu eenmaal beter dan een prop papier. Dat klinkt als drie-nul voor het Japans toilet. Toch laat een studie onder oudere Japanners zien dat ‘actief gebruik’ van het elektrische bidet eveneens voor een jeukende anus kan zorgen. Dat komt doordat veel ouderen in dat land de straal vóór het poepen alvast aan zetten, zodat de keutel gemakkelijker loslaat.

Een andere (ook al Japanse) studie laat zien dat vrouwen die de waterstraal na het plassen gebruiken vaker bij een uroloog terechtkomen. Uroloog Michael van Balken, werkzaam in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem, adviseert daarom een Japans toilet alléén te gebruiken voor het achterwerk. ‘Het wassen van je geslachtsdelen na het plassen heeft geen enkele meerwaarde. Zeker niet bij vrouwen, want de vagina is een zelfreinigend orgaan’, aldus de uroloog. ¦

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Annelies besteedt veel tijd aan social media, maar 'school krijgt altijd voorrang'

Annelien Lemstra (20) uit Amsterdam, is wel in voor een potje schaken, schaamt zich soms een beetje voor haar schermtijd en heeft creatieve hobby’s. 'Hoewel ik me focus op m’n studie, ben ik wel in voor een potje schaken.'

Afbeelding

Kyra over haar moestuin: 'Het proces van zaaien en groeien brengt me tot verwondering'

Vandaag vertelt Kyra de Vreeze (42) uit Doorn over wat ze leert van haar tuin. Ze studeerde natuur-geneeskunde en droomde van een boerderij met grote moestuin tot ze besefte dat ze ook op haar balkon kon beginnen.

Afbeelding

'Je hoeft nóóit bang te zijn om te koken. Volg je onderbuik en heb wilde moed!'

Met een boektitel als Welmoeds Wilde Keuken zou je plukkers en jagers op het verkeerde been kunnen zetten. Het heeft met zwammen of zwijnen immers niets te maken. Nee, het is Welmoed zelf die wild is van haar keuken.

Afbeelding

Alles is gericht op schoonheid in de parken van Amstelveen: 'Mensen moeten zich hier op hun gemak voelen

Een aantal nationale parken heeft particulieren opgeroepen hun tuin te beplanten met gebiedseigen planten en bomen. Dat komt de biodiversiteit ten goede en hoeft geen afbreuk te doen aan de schoonheid van de tuin.

Afbeelding

De dierenarts wordt voor velen onbetaalbaar: 'Mensen moeten beseffen dat een huisdier een luxeproduct is'

Dierenklinieken worden op grote schaal overgenomen door buitenlandse investeerders. Goed nieuws voor dierenartsen, die zich een slag in de rondte werken. Slecht nieuws voor huisdierbezitters, want de prijzen stijgen snel.

Afbeelding

Kwetsbare mensen in een kwetsbaar bos. Ronald: 'Ik help de natuur. En de natuur helpt mij'

Wat gebeurt er als mensen met een broze psyche voor kwetsbare natuur zorgen? Drie mensen vertellen hoe werken in bossen, heiden en weilanden hen overeind helpt.