Luister naar

Eigen gaard is goud waard: dat geldt ook voor de Nederlandse wijn

Nieuws
Culinair journalist Marco Bosmans ontdekt graag nieuwe smaken. In deze rubriek gaat hij op zoek naar het verhaal achter alledaagse en exquise etenswaar. Deze week wordt er geplukt, gestampt en geslurpt. Santé!
Marco Bosmans
woensdag 2 oktober 2019 om 03:00
De druiven van de Edese patron Gerben Kuipers hebben afgelopen zomer veel te verduren gehad.
De druiven van de Edese patron Gerben Kuipers hebben afgelopen zomer veel te verduren gehad. Marco Bosmans

Wijn. Je kunt het je amper voorstellen, maar in de tijd dat de Hollandse boer slechts at wat hij kende, bleef de kurk op de fles. Echt waar, koeienmelk ging hier voor druivensap. Gerstenat is een ander verhaal. Bier was indertijd ­immers schoner dan water.

Maar toen Nederlandse vakantiegangers in de vorige eeuw hun grenzen te buiten gingen, ­vielen ze voor de spannende verleiding in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. We nipten, proefden, dronken en waren al snel verkocht. Anno 2019 zijn we dan ook helemaal thuis in de wijnen.

Sterker nog, de wijnen zijn ook hier thuis! Met alle respect voor de professionele wijnschenkers en -schrijvers, die ons met Chileens wit en Portugees rood wat romantiek om de lippen proberen te smeren, wij kunnen er zelf ook wat van. Laat de ‘Ilja Gorts’ hun mediterrane druifjes dus maar strelen, uw favoriete krant perst de sapjes gewoon in de achtertuin.

wijngaard naast de snelweg

‘U hebt gelijk, er zijn er die ons voor gek hebben verklaard. Hoe we het nou toch hadden bedacht om op het dak van een parkeergarage en naast een snelweg een wijngaard aan te leggen!? Haha, de verbazing was groot in Ede, maar we zijn nu een paar jaar verder en hebben inmiddels de eerste medailles veroverd op de Weinmesse Berlin en onlangs nog tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen. Zo gek was het dus niet!’ De trotse lach is amper van zijn gezicht te krijgen en ik moet dan ook direct maar eens een glaasje proeven. Willem Weijer duikt onder tafel op zoek naar schoon glaswerk. Weijer is de beheerder van wijngaard Zuid-Veluwe en past zogezegd op de stokken en vruchten van Gerben Kuipers, de patron. Twee glazen zijn gevonden en een Solaris 2018 wordt geopend, maar het proeven moet even wachten. Ik wil eerst meer weten.

‘Gerben zag een jaar of tien geleden, tijdens een vakantie, wijnranken op een helling staan en was meteen onder de indruk. Hij had ­namelijk een bioscoop in Ede en ernaast deze enorme geluidswal met een zuidhelling vol in de zon! Lang verhaal kort: hij is gaan informeren bij wijngaard Hof van Twente en kwam ­enthousiast terug. ‘Dit is mijn plan, wil jij beheerder worden, Willem?’ Ik had als postbode altijd in de buitenlucht gewerkt en dat beviel me wel, dus zo’n wijngaard zag ik eigenlijk wel zitten. Met een leuk clubje mensen zijn we vervolgens aan de uitdaging begonnen. Ja, een uitdaging was het wel, want druivenstruiken wortelen normaliter vooral diep. Hoe doen ze dat in 40 centimeter aarde op een betonnen bak? We kregen toen het advies om met Cabernet en Solaris te beginnen en dat is nu inmiddels negen jaar geleden. Staan ze er niet prachtig bij?’

Vanuit de voormalige schaftkeet, door Weijer lachend wijnlokaal genoemd, hebben we prima zicht over de stokrijen, maar het heeft ook iets onwerkelijks. Links een woonwijk, rechts de razende A12. Waar is hier de romantiek van het wijnboerenbestaan? ‘In het glas’, zo wordt me beloofd. Hm ...

De Solaris stelt wat dat betreft absoluut niet teleur. Ik proef zacht fruit, maar ook iets van honing. De afdronk blijft bovendien lekker lang hangen. Ja, een droge witte wijn, die, blind geproefd, het onwerkelijke decor doet vergeten. En dat uit Nederland!

Willem Weijer: ‘Fijn om te horen, maar ik vind het ook vreemd dat mensen nog steeds verrast zijn. Er worden al tientallen jaren heel mooie wijnen gemaakt in Nederland. De Apostelhoeve in Limburg en De Kleine Schorre in Zeeland zijn inmiddels aardig bekend, maar er komt tegenwoordig ook wijn uit Groningen. En geen zure prutswijn, hoor! Nee, de Nederlandse wijnbouw is geen hobby meer als je weet dat we jaarlijks een miljoen flessen produceren. Daarvan levert Zuid-Veluwe slechts een heel kleine bijdrage met zo’n 3000 flessen.’

Zou hij meer willen produceren? ‘Ach, het is goed zoals het is. Wij investeren liever in de kwaliteit. De eerste jaren lukt dat natuurlijk niet, maar nu worden ze steeds beter. Ik durf wel te zeggen: Moezelkwaliteit.’

rampscenario

Opnieuw komen er glazen op tafel, dit keer voor de Cabernet Cortis. Weijer schenkt voor twee slokjes en bespiedt de krantenschrijver vanachter zijn brillenglazen. Het is rood van het stevige soort, passend bij een herfstmaal; kruidig met een vleugje kersen en houttonen. De trotse beheerder knikt.

Wanneer we tot slot de helling afdalen en ik informeer naar de oogst, slaat de stemming een beetje om. ‘2018 had een fantastische zomer voor Nederlandse wijnboeren en ook dit jaar lagen we op ramkoers, maar toen kregen we een rampscenario: droogte, een paar fikse ­hagelbuien én meeldauw. Dat heeft de oogst geen goed gedaan. Ik weet wel dat we het van de natuur moeten hebben en dat deze risico’s erbij horen, maar verliezen is nooit leuk. We hebben dus een lagere oogst, maar de druiven die we hebben geplukt, geven volgend jaar ongetwijfeld prachtige wijnen. Je komt maar weer proeven!’ ¦

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marieke en Frankwin wonen in het Haagse klooster, naast het werkpaleis van de koning

Na drie jaar wonen in Azië moest de familie Colijn terug naar Nederland. Ze woonden overal en nergens, totdat ze een huurappartement vonden in het Haagse klooster. ‘Het voelde als op adem komen.’

Afbeelding

Vandaag vertelt: Wabe Bakker uit Leusden.

Afbeelding

Michelle (12) stuitert bij het zien van Formule 1: ‘Ik volg veel coureurs op Instagram‘

In de serie ‘Mag ik je telefoon even zien?’ geven jongeren hun - vaak dierbare - telefoon uit handen aan een journalist. Wat zegt hun telefoon over wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden?

Afbeelding

Wil je extravert overkomen? Dan moet je snel antwoorden bij je sollicitatie

Iemand die kort pauzeert, voordat hij op een vraag antwoordt, wordt sneller als introvert beoordeeld dan iemand die onmiddellijk antwoord geeft. Dat schrijven onderzoekers. Hoe komt dat?

Afbeelding

Huisartsen Miranda en Eva zijn goede vriendinnen: ‘Onze band voelt als een vangnet’

Via hun Instagram-account Beroepsgeheimen delen ze anonieme verhalen uit hun spreekkamers. Privé zijn huisartsen Miranda Tjeerdsma-Kraan (34) en Eva Elbert-Haitsma (32) uit Friesland daarnaast hechte vriendinnen.

Afbeelding

Annemiek wil haar werk doen ‘zoals Jezus deed’: ‘Mensen opzoeken en helpen met hun problemen’

Als ambulant begeleider bij Stichting Ontmoeting helpt Annemiek Bolle (22) midden in Rotterdam Kralingen mensen hun leven weer op de rails te krijgen. ‘Ik ben altijd weer verrast hoeveel we als mensen gemeen hebben.’