Ruud van der Aa: ‘Moestuinieren brengt rust in het hoofd en geeft wijze lessen’

Interview
Wie een moestuin wil beginnen, moet vaak geduld hebben. Een groot aantal volkstuinverenigingen kent een wachtlijst. Waarom is het de moeite waard om een moestuin te hebben? Vandaag vertelt: Ruud van der Aa (30) uit Heeswijk Dinther. ‘Oogsten uit eigen tuin moet je niet alleen letterlijk opvatten.’
Linda Stelma
vrijdag 26 mei 2023 om 20:28
Ruud van der Aa: 'Vaak hebben mensen geen idee hoeveel eetbaars ze in de tuin kunnen hebben.’
Ruud van der Aa: 'Vaak hebben mensen geen idee hoeveel eetbaars ze in de tuin kunnen hebben.’ beeld Merel Graven

Ruim vijf jaar geleden kochten Ruud van der Aa (30) en zijn vrouw Merel Graven (29) een bouwvallig huis met een nog bouwvalligere schuur. Ze waren de koning te rijk. Bij het huis hoorde namelijk een halve hectare grond. Beiden hebben een grote liefde voor het kweken van groenten uit eigen tuin. 

Het eerste wat ze deden was het aanleggen van een voedselbos; dat heeft veel tijd nodig om te groeien. Inmiddels kunnen ze oogsten uit dit eetbare bos waar wel tweehonderd verschillende soorten te vinden zijn. Szechuanpeper bijvoorbeeld, en munt, uiensoepboom en rabarber. Ook de moestuin tiert welig.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In het huis van Iris staan overal planten: 'Een huis zonder planten voelt niet als een echt thuis'

Iris blogt over kamerplanten. Samen met Bow en Juna verhuisde ze in 2022 van een appartement in Amsterdam naar een tussenwoning uit 1908 in Dordrecht. Overal waar je kijkt, staan planten in dit huis.

Afbeelding

Vlinders ontbraken dit voorjaar, zelfs de witjes. 'Houd het regenwater vast'

Vlinders hebben last van de droogte. Soorten die in de droge zomer van 2022 als rups moesten overleven, waren dit voorjaar weinig te zien. 'Het betekent een opdracht. Laten we het regenwater zo lang mogelijk vasthouden.'

Afbeelding

Annelien besteedt veel tijd aan social media, maar 'school krijgt altijd voorrang'

Annelien Lemstra (20) uit Amsterdam, is wel in voor een potje schaken, schaamt zich soms een beetje voor haar schermtijd en heeft creatieve hobby’s. 'Hoewel ik me focus op m’n studie, ben ik wel in voor een potje schaken.'

Afbeelding

Kyra over haar moestuin: 'Het proces van zaaien en groeien brengt me tot verwondering'

Vandaag vertelt Kyra de Vreeze (42) uit Doorn over wat ze leert van haar tuin. Ze studeerde natuur-geneeskunde en droomde van een boerderij met grote moestuin tot ze besefte dat ze ook op haar balkon kon beginnen.

Afbeelding

'Je hoeft nóóit bang te zijn om te koken. Volg je onderbuik en heb wilde moed!'

Met een boektitel als Welmoeds Wilde Keuken zou je plukkers en jagers op het verkeerde been kunnen zetten. Het heeft met zwammen of zwijnen immers niets te maken. Nee, het is Welmoed zelf die wild is van haar keuken.

Afbeelding

Alles is gericht op schoonheid in de parken van Amstelveen: 'Mensen moeten zich hier op hun gemak voelen

Een aantal nationale parken heeft particulieren opgeroepen hun tuin te beplanten met gebiedseigen planten en bomen. Dat komt de biodiversiteit ten goede en hoeft geen afbreuk te doen aan de schoonheid van de tuin.