Wat moet de nationale bloem van Nederland worden? Je kunt nu kiezen

Reportage
Heel veel landen hebben een nationale bloem. Wij niet. Maar dat gaat veranderen. Tot vrijdag 2 juni kun je stemmen op het madeliefje, de paardenbloem, het fluitenkruid, de pinksterbloem of de wilde kievitsbloem.
André Zwartbol
vrijdag 26 mei 2023 om 10:06
Wilde kievietsbloem, paardenbloem, fluitenkruid, madeliefje en de pinksterbloem
Wilde kievietsbloem, paardenbloem, fluitenkruid, madeliefje en de pinksterbloem beeld nd

Maar we hebben toch een nationale bloem: de tulp? Nee, dat lijkt maar zo, omdat de tulp al zo lang een succesvol exportproduct is. Maar officieel is er nooit een moment geweest waarop ‘we’ in Nederland een nationale bloem hebben vastgesteld.

Daar moet verandering in komen, dachten Norbert Peeters en andere plantenexperts. Samen met het radio- en tv-programma Vroege Vogels hebben ze een verkiezing georganiseerd.

Peeters ontvangt me in de botanische tuin van het academiegebouw van de Universiteit van Leiden, de Hortus Botanicus. De plek waar de eerste tuinchef, Carolus Clusius, al in 1593 experimenteerde met de kweek van bijzondere tulpen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In het huis van Iris staan overal planten: 'Een huis zonder planten voelt niet als een echt thuis'

Iris blogt over kamerplanten. Samen met Bow en Juna verhuisde ze in 2022 van een appartement in Amsterdam naar een tussenwoning uit 1908 in Dordrecht. Overal waar je kijkt, staan planten in dit huis.

Afbeelding

Vlinders ontbraken dit voorjaar, zelfs de witjes. 'Houd het regenwater vast'

Vlinders hebben last van de droogte. Soorten die in de droge zomer van 2022 als rups moesten overleven, waren dit voorjaar weinig te zien. 'Het betekent een opdracht. Laten we het regenwater zo lang mogelijk vasthouden.'

Afbeelding

Annelien besteedt veel tijd aan social media, maar 'school krijgt altijd voorrang'

Annelien Lemstra (20) uit Amsterdam, is wel in voor een potje schaken, schaamt zich soms een beetje voor haar schermtijd en heeft creatieve hobby’s. 'Hoewel ik me focus op m’n studie, ben ik wel in voor een potje schaken.'

Afbeelding

Kyra over haar moestuin: 'Het proces van zaaien en groeien brengt me tot verwondering'

Vandaag vertelt Kyra de Vreeze (42) uit Doorn over wat ze leert van haar tuin. Ze studeerde natuur-geneeskunde en droomde van een boerderij met grote moestuin tot ze besefte dat ze ook op haar balkon kon beginnen.

Afbeelding

'Je hoeft nóóit bang te zijn om te koken. Volg je onderbuik en heb wilde moed!'

Met een boektitel als Welmoeds Wilde Keuken zou je plukkers en jagers op het verkeerde been kunnen zetten. Het heeft met zwammen of zwijnen immers niets te maken. Nee, het is Welmoed zelf die wild is van haar keuken.

Afbeelding

Alles is gericht op schoonheid in de parken van Amstelveen: 'Mensen moeten zich hier op hun gemak voelen

Een aantal nationale parken heeft particulieren opgeroepen hun tuin te beplanten met gebiedseigen planten en bomen. Dat komt de biodiversiteit ten goede en hoeft geen afbreuk te doen aan de schoonheid van de tuin.