Jan Troost heeft ‘brozebottenziekte’ en uitgezaaide kanker: ‘Liefde is het mooiste wat je kan overkomen’

Achtergrond
‘Proost voor Troost!’ klonk het vorige week in De Lindenberg in Nijmegen. Jan Troost (65), ruim vijftig jaar lang de onvermoeibare belangenbehartiger voor mensen met een beperking, hield zijn eigen uitvaartbijeenkomst: de ‘Prematorium Party’. Troost heeft uitgezaaide kanker en wilde nog bij leven afscheid nemen.
Margaretha Coornstra
vrijdag 28 april 2023 om 10:36 aangepast 15:11
Jan Troost: ‘Als veertienjarige activist besloot ik dat ik mijn leven zou wijden aan gelijke rechten voor iedereen.'
Jan Troost: ‘Als veertienjarige activist besloot ik dat ik mijn leven zou wijden aan gelijke rechten voor iedereen.' beeld Marion Arts
Zeven Deugden

Geloof

‘Ik ben van huis uit hervormd, maar zat op een gereformeerde basisschool. Dat was de enige school die me wilde hebben; andere scholen durfden het niet aan, een kind met zulke broze botten. (Troost heeft osteogenesis imperfecta, red.) Bij het Bijbellezen in de klas moest ik altijd voorlezen. Als beloning gaf de meester mij een prachtige kinderbijbel.

Op mijn twaalfde ging ik naar het katholieke internaat van de Sint-Maartenskliniek, De Monnikskap. Daar hadden we een godsdienstleraar die over natuurgodsdiensten in Afrika vertelde. Dat fascineerde me. Verder was het er streng katholiek, met zusters en een pastoor. En een biechtstoel, waar ik dan weer niet in mocht omdat ik hervormd was. Ik vond die biecht een geweldige uitvinding, want..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marian Spier is een onzichtbare influencer op het wereldtoneel: 'Voor alles is een oplossing'

Vanuit de hele wereld kloppen ze aan bij Marian Spier (53): met hulpvragen om complexe vraagstukken vlot te trekken. Ze spart met vooraanstaande figuren op het wereldtoneel. ‘Hoop brengen is de kern van mijn bestaan’

Afbeelding

Sander de Kramer brengt hoop op plekken waar weinig mensen dat durven: 'Ze dachten dat ik Jezus was'

Zijn antenne voor onrecht staat nooit uit. Als journalist ging Sander de Kramer (49) voor een reportage naar Sierra Leone. Hij werd diep geraakt door het lot van de weeskinderen in de diamantmijnen en besloot ze te bevrijden.

Afbeelding

Jan Troost heeft 'brozebottenziekte' en uitgezaaide kanker: 'Liefde is het mooiste wat je kan overkomen'

Ruim vijftig jaar heeft Jan Troost gevochten voor gelijke rechten voor gehandicapte mensen. Door zijn brozebottenziekte lag hij vaak in het ziekenhuis en zag hij veel kinderen sterven. Maar nu is ook hij terminaal.

Afbeelding

Minister Robbert Dijkgraaf: 'Het leven wordt op lange termijn alleen maar beter door veel kennis'

Na een carrière als topwetenschapper verruilde minister Robbert Dijkgraaf (D66) de wis- en natuurkundige wereld voor de onstuimige politiek. ‘Zelf denk ik dat toeval een grote rol speelt.’

Afbeelding

Sopraan Francis van Broekhuizen: 'Ik heb een kinderlijk geloof. Dat komt steeds weer boven'

Sopraan Francis van Broekhuizen is bekend vanwege haar deelname aan tv-programma’s. Ze is grappig, maar gebruikt haar podium ook om op te komen voor minderheden en haar liefde voor klassiek muziek door te geven.

Afbeelding

Psycholoog Michelle van Dusseldorp hoopt dat Nederlandse christenen meer leren genieten

Liefde is veel meer dan romantiek. En wie echt aan de slag wil met bijbelse begrippen als 'de minste' en 'dienstbaar' zijn, moet eerst een eigen identiteit ontwikkelen, zegt psycholoog Michelle van Dusseldorp.