Yuliana woont met twee andere zusters in Moerwijk: ‘Op mijn slaapkamer heb ik een gebedshoek’

Achtergrond
Yuliana Mamuk (52) is missiezuster bij de Dienaressen van de Heilige Geest van de kloosterorde van Steyl. Samen met twee andere zusters woont zij in een eengezinswoning in Moerwijk, een wijk in Den Haag met relatief veel probleemgezinnen en eenzaamheid. De congregatie kocht dit woonhuis in 2017.
Tineke Smith
dinsdag 28 maart 2023 om 02:00 aangepast 06:14
Yuliana Mamuk (rechts): 'Hier woonden eerst Turken en alles in huis was met glitters versierd.'
Yuliana Mamuk (rechts): 'Hier woonden eerst Turken en alles in huis was met glitters versierd.' beeld Tineke Smith

‘Ik ben opgegroeid op het eiland Flores in Indonesië. Vanuit ons huis keek je uit op een rijstveld. Mijn familie was katholiek. Mijn oom is pastoor en als klein meisje ontmoette ik veel zusters. Zij gingen de dorpen in om de zieken en armen te helpen. Ik vond het mooi dat ze overal iets goeds deden voor anderen. Ik wilde ook graag de wereld over en ik dacht: als je trouwt, dan blijft je leven beperkt.

Ik was 22 toen ik intrede deed. Ik legde drie geloften af: die van gehoorzaamheid, armoede en kuisheid. Zuster word je niet in één keer. Je hebt eerst het noviciaat, en na twee jaar leg je de tijdelijke geloften af die je ieder jaar vernieuwt. Pas als je denkt dat je definitief in het klooster wilt blijven, leg je de eeuwige geloften af. Het..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De hele provincie door voor knopen en een lap stof: 'Mijn kinderen denken dat alle moeders kunnen naaien'

Het aantal winkels in stoffen, fournituren en wol daalt al jaren. Voor hobbyisten betekent dat vaak: verder reizen voor materialen. Niettemin lijkt een nieuwe generatie warm te lopen voor het handwerk.

Afbeelding

Marian Spier is een onzichtbare influencer op het wereldtoneel: 'Voor alles is een oplossing'

Vanuit de hele wereld kloppen ze aan bij Marian Spier (53): met hulpvragen om complexe vraagstukken vlot te trekken. Ze spart met vooraanstaande figuren op het wereldtoneel. ‘Hoop brengen is de kern van mijn bestaan’

Afbeelding

Ruud van der Aa: 'Moestuinieren brengt rust in het hoofd en geeft wijze lessen'

Wie een moestuin wil beginnen, moet vaak geduld hebben. Een groot aantal volkstuinverenigingen kent een wachtlijst. Waarom is het de moeite waard om een moestuin te hebben? Vandaag vertelt: Ruud van der Aa (30).

Afbeelding

Niet alle ouders lopen met hun kinderen de avondvierdaagse: 'Deze moeder gaat lekker naar huis'

Veters gestrikt en een rugzakje vol lekkers: op veel plekken in Nederland is vanaf deze week de avondvierdaagse. Maar lang niet alle ouders met kinderen lopen mee met het grote wandelfestijn. Waarom niet?

Afbeelding

Patrick was rijk tot hij zich bekeerde: 'Inkomen daalde naar nul, maar nu heb ik Jezus'

Toen Patrick Bos Kessen (50) uit Groningen zich bekeerde tot het christendom, deed hij afstand van zijn goedlopende chatbedrijf. ‘We wonen nu in een sociale huurwoning.’

Afbeelding

Wat moet de nationale bloem van Nederland worden? Je kunt nu kiezen

Heel veel landen hebben een nationale bloem. Wij niet. Maar dat gaat veranderen. Tot vrijdag 2 juni kun je stemmen op het madeliefje, de paardenbloem, het fluitenkruid, de pinksterbloem of de wilde kievitsbloem.