Cabaretière Yora Rienstra verzet zich tegen polarisatie. ‘Het zwart-witdenken maakt ons ongelukkig’

Interview
Wat is uw houvast in leven en sterven? Bekende Nederlanders geven antwoord op deze eerste vraag uit de Heidelbergse Catechismus. Vandaag: Yora Rienstra (42), cabaretière en programmamaakster bij de VPRO.
Roeland van Mourik • redacteur
dinsdag 28 maart 2023 om 10:45
Yora Rienstra: 'Vanwege mijn lesbische geaardheid heb ik me nooit bij een geloofsstroming willen aansluiten.'
Yora Rienstra: 'Vanwege mijn lesbische geaardheid heb ik me nooit bij een geloofsstroming willen aansluiten.' beeld Dick Vos

‘Wat de Catechismus is? Moest ik dat weten? Ik ben niet zo in thuis in de protestantse richting van het christendom en weet er heel weinig over. Ik ben voor een groot deel opgegroeid in de Joodse traditie. Dat wil zeggen: mijn opa was Joods. Hij is vanuit Duitsland naar Nederland gevlucht en kon onderduiken op verschillende plekken, waaronder bij mijn oma. 

Ze kregen verkering tijdens de oorlog. Uit die relatie werd een zoon geboren - mijn oom - en later een dochter - mijn moeder. Mijn opa vond de Joodse traditie belangrijk, de liberale traditie dan wel, niet de orthodoxe. Hij vastte met Pesach en hield de sabbat in ere. We gingen ook regelmatig naar de synagoge. Tot zijn overlijden waren die rituelen een vast onderdeel in onze familie, d..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De dierenarts wordt voor velen onbetaalbaar: 'Mensen moeten beseffen dat een huisdier een luxeproduct is'

Dierenklinieken worden op grote schaal overgenomen door buitenlandse investeerders. Goed nieuws voor dierenartsen, die zich een slag in de rondte werken. Slecht nieuws voor huisdierbezitters, want de prijzen stijgen snel.

Afbeelding

Kwetsbare mensen in een kwetsbaar bos. Ronald: 'Ik help de natuur. En de natuur helpt mij'

Wat gebeurt er als mensen met een broze psyche voor kwetsbare natuur zorgen? Drie mensen vertellen hoe werken in bossen, heiden en weilanden hen overeind helpt.

Afbeelding

'Bij het politiebureau ga ik een rondje om'

naam Jochem Smaal (32), geluidsman en artiest Gijsjaradijsja

Afbeelding

Marja en Lisa zijn tweelingzussen, vriendinnen én collega's. 'Hooguit tien minuten ruzie. Dan een knuffel'

Marja en Lisa de Groot (32) zijn een eeneiige tweeling. Ze zijn naast zussen hechte vriendinnen en horeca-ondernemers. ‘Als Lisa vroeger viel, ging ik meehuilen.’

Afbeelding

Cees zegt dat hij honderd wordt, maar moet daar van zijn vrouw D.V. bij zetten. 'En gelijk heeft ze'

Cees Engbers (77) uit Oudehaske beleefde als bedrijfsleider hachelijke momenten, zoals die keer dat hij ’s nachts uit zijn bed werd gebeld omdat een werknemer met zijn hand in een snijmachine terecht was gekomen.

Afbeelding

Hoe stop ik met roddelen? 'Iemand die roddelt zegt meer over zichzelf dan over de ander'

Roddelen drijft mensen uit elkaar. Wilkin van de Kamp is oprichter van de christelijke organisatie Vrij Zijn. Hij schreef het boek ‘Roddelen doe ik niet’. Vandaag: zeven manieren om een roddelvrije zone te creëren.