Ans heeft een moestuin: ‘Ieder jaar verwonder ik me weer over het kiemen van de groentes’

Interview
Ans Hoogendijk-Wilbrink (49) uit Beekbergen verbouwt haar groentes in eigen tuin. ‘Sinds ik een tuin heb, gooi ik nóg minder eten weg dan vroeger.’
Linda Stelma
vrijdag 24 maart 2023 om 20:00
Ans Hoogendijk: 'Ik kijk er naar uit dat het weer groen gaat worden op de tuin. Dat je plantjes boven de grond komen.'
Ans Hoogendijk: 'Ik kijk er naar uit dat het weer groen gaat worden op de tuin. Dat je plantjes boven de grond komen.' beeld Carel Schutte

‘Mijn plantjes geef ik geen water, ook niet bij het zaaien. Dat heb ik van mijn vader overgenomen. Ik kom uit een gezin van elf kinderen en mijn vader verbouwde de groenten altijd zelf. Hij had een hele grote moestuin en zei: ‘Ik geef alleen de komkommer water en de rest alleen als het héél droog is.’ Ik denk dat de natuur het zelf wel regelt. 

Afgelopen jaar heb ik gelijktijdig met mijn tuinbuurman – die zijn tuin zowat elke dag water geeft – bietjes gezaaid. Uiteindelijk waren zijn bieten twee keer zo groot als die van mij. Maar ik dacht: ik hoef ook niet van die knotsen van bieten. Als ik twee weken geen zin heb om naar de tuin te gaan, dan wordt niet alles slap. En ik kan ook rustig op vakantie. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De hele provincie door voor knopen en een lap stof: 'Mijn kinderen denken dat alle moeders kunnen naaien'

Het aantal winkels in stoffen, fournituren en wol daalt al jaren. Voor hobbyisten betekent dat vaak: verder reizen voor materialen. Niettemin lijkt een nieuwe generatie warm te lopen voor het handwerk.

Afbeelding

Marian Spier is een onzichtbare influencer op het wereldtoneel: 'Voor alles is een oplossing'

Vanuit de hele wereld kloppen ze aan bij Marian Spier (53): met hulpvragen om complexe vraagstukken vlot te trekken. Ze spart met vooraanstaande figuren op het wereldtoneel. ‘Hoop brengen is de kern van mijn bestaan’

Afbeelding

Ruud van der Aa: 'Moestuinieren brengt rust in het hoofd en geeft wijze lessen'

Wie een moestuin wil beginnen, moet vaak geduld hebben. Een groot aantal volkstuinverenigingen kent een wachtlijst. Waarom is het de moeite waard om een moestuin te hebben? Vandaag vertelt: Ruud van der Aa (30).

Afbeelding

Niet alle ouders lopen met hun kinderen de avondvierdaagse: 'Deze moeder gaat lekker naar huis'

Veters gestrikt en een rugzakje vol lekkers: op veel plekken in Nederland is vanaf deze week de avondvierdaagse. Maar lang niet alle ouders met kinderen lopen mee met het grote wandelfestijn. Waarom niet?

Afbeelding

Patrick was rijk tot hij zich bekeerde: 'Inkomen daalde naar nul, maar nu heb ik Jezus'

Toen Patrick Bos Kessen (50) uit Groningen zich bekeerde tot het christendom, deed hij afstand van zijn goedlopende chatbedrijf. ‘We wonen nu in een sociale huurwoning.’

Afbeelding

Wat moet de nationale bloem van Nederland worden? Je kunt nu kiezen

Heel veel landen hebben een nationale bloem. Wij niet. Maar dat gaat veranderen. Tot vrijdag 2 juni kun je stemmen op het madeliefje, de paardenbloem, het fluitenkruid, de pinksterbloem of de wilde kievitsbloem.