Margot heeft autisme. ‘Ik zeg soms spontaan iets dat onhandig is, voordat ik het in de gaten heb’

Interview
Over mensen met autisme heersen nog veel misverstanden. Volgens Margot van Schendel (29) gaat het om meer dan ‘stille mannen met een obsessie voor treintjes’. Ze heeft zelf autisme, en helpt nu anderen daarmee om te gaan in het dagelijks leven.
Harco Ploegman
donderdag 23 maart 2023 om 15:16 aangepast 19:17
Vijf jaar geleden woonde ze nog beschermd in een woonvorm voor studenten met autisme. Nu werkt Margot van Schendel zelf als begeleider voor deze studenten.
Vijf jaar geleden woonde ze nog beschermd in een woonvorm voor studenten met autisme. Nu werkt Margot van Schendel zelf als begeleider voor deze studenten. beeld Miranda Stevens

Vijf jaar geleden woonde ze nog beschermd in een woonvorm voor studenten met autisme. Nu werkt Margot van Schendel zelf als begeleider voor jongeren met autisme. Tegelijkertijd woont ze zelf in een woonvorm met begeleiding. ‘Het is makkelijker anderen te helpen dan jezelf.’

Zaterdag begint de autismeweek van De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en het Autisme Fonds, waarin deze organisaties activiteiten organiseren om stereotiepe beelden over deze diagnose te bestrijden. Mensen met autisme verwerken informatie anders dan de meeste andere mensen, vertelt Van Schendel. ‘Mensen met autisme ontwikkelen zich vaak eerst cognitief en later pas sociaal-emotioneel, ook wel een atypische ontwikkeling genoemd. In het algemeen gesproken betek..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De hele provincie door voor knopen en een lap stof: 'Mijn kinderen denken dat alle moeders kunnen naaien'

Het aantal winkels in stoffen, fournituren en wol daalt al jaren. Voor hobbyisten betekent dat vaak: verder reizen voor materialen. Niettemin lijkt een nieuwe generatie warm te lopen voor het handwerk.

Afbeelding

Marian Spier is een onzichtbare influencer op het wereldtoneel: 'Voor alles is een oplossing'

Vanuit de hele wereld kloppen ze aan bij Marian Spier (53): met hulpvragen om complexe vraagstukken vlot te trekken. Ze spart met vooraanstaande figuren op het wereldtoneel. ‘Hoop brengen is de kern van mijn bestaan’

Afbeelding

Ruud van der Aa: 'Moestuinieren brengt rust in het hoofd en geeft wijze lessen'

Wie een moestuin wil beginnen, moet vaak geduld hebben. Een groot aantal volkstuinverenigingen kent een wachtlijst. Waarom is het de moeite waard om een moestuin te hebben? Vandaag vertelt: Ruud van der Aa (30).

Afbeelding

Niet alle ouders lopen met hun kinderen de avondvierdaagse: 'Deze moeder gaat lekker naar huis'

Veters gestrikt en een rugzakje vol lekkers: op veel plekken in Nederland is vanaf deze week de avondvierdaagse. Maar lang niet alle ouders met kinderen lopen mee met het grote wandelfestijn. Waarom niet?

Afbeelding

Patrick was rijk tot hij zich bekeerde: 'Inkomen daalde naar nul, maar nu heb ik Jezus'

Toen Patrick Bos Kessen (50) uit Groningen zich bekeerde tot het christendom, deed hij afstand van zijn goedlopende chatbedrijf. ‘We wonen nu in een sociale huurwoning.’

Afbeelding

Wat moet de nationale bloem van Nederland worden? Je kunt nu kiezen

Heel veel landen hebben een nationale bloem. Wij niet. Maar dat gaat veranderen. Tot vrijdag 2 juni kun je stemmen op het madeliefje, de paardenbloem, het fluitenkruid, de pinksterbloem of de wilde kievitsbloem.