Marie is 102, zat in het verzet en eet geen vlees meer. ‘Het geheim van oud worden, is positief blijven’

Interview
De 102-jarige Marie Verbraeken uit Westzaan wordt ieder half jaar getest op Alzheimer. ‘Van de week zijn ze weer geweest. Mijn hersenen gaan wel wat achteruit, maar ik ben nog niet dement.’
Roeland van Mourik • redacteur
woensdag 22 maart 2023 om 11:55 aangepast 23 maart 2023 15:23
Marie Verbraeken (102 jaar) zit naast een van haar zelfgemaakte kunstwerken.
Marie Verbraeken (102 jaar) zit naast een van haar zelfgemaakte kunstwerken. beeld Martin Waalboer
Niet te missen

‘Wat zeg je? Ja, ik ben wat doof. Ik kom zo weer bij je zitten, eerst even een bakje koffie inschenken. Heb je er nog wat in? En wil je een koekje? Vast wel. Kijk ik bewaar ze in een weckfles, dan blijven ze het beste. 

Mijn man was van 1919 en is in 1999 overleden. Hij is 80 jaar geworden. Tja, we worden niet allemaal 100 hè. We hadden het heel goed samen. Hij was een heel optimistische en sociale man. Alles wat tegenzat, duwde hij opzij. Dat gaf wel eens strubbelingen, omdat hij sommige moeilijke dingen ontkende, terwijl ik er juist met hem over wilde praten. Neem de vermissing van onze zoon Piet, daar ging hij heel anders mee om dan ik. Hij dacht dat Piet wel weer terecht zou komen, terwijl ik daar niet in geloofde. We hebben..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Elsfried (77) vond haar derde man via het ND: 'Ik had nooit gedacht dat ik nog de liefde zou vinden'

Elsfried Houtman-Verhoeven (77) uit Maassluis. Ze is fan van de boeken van Wilma, laat zich inspireren door Corrie ten Boom en vond opnieuw de liefde via deze rubriek van het Nederlands Dagblad.

Afbeelding

Juliana liep naar de man met de zaag al in zijn hand. En ze redde een boom die er nog steeds staat

Toen prins Bernhard zei dat er gemaaid kon worden in de tuin van paleis Soestdijk, gebeurde het weleens dat koningin Juliana de maaiers resoluut terugstuurde. Niet nodig, vond ze.

Afbeelding

Marie is 102, zat in het verzet en eet geen vlees meer. 'Het geheim van oud worden, is positief blijven'

De 102-jarige Marie Verbraeken-Blommaart wordt ieder half jaar getest op Alzheimer. ‘Van de week zijn ze weer geweest. Mijn hersenen gaan wel wat achteruit, maar ik ben nog niet dement.’

Afbeelding

Wonen op 63 vierkante meter: Rikko Voorberg en zijn gezin voelen zich helemaal thuis in de Jordaan

Samen met anderen een creatieve leefgemeenschap vormen. Voor Rikko Voorberg (42) en Joanne Zwart (43) was het een logische stap. ‘Creativiteit en community zijn onderdeel van ons werk en leven.’

Afbeelding

Hilde mist aandacht in de kerk voor singles: 'Je voelt druk van de christelijke omgeving'

Hilde Pater (25) schreef een boek over single zijn in Gods Koninkrijk: Beantwoorde liefde. 'Zelfs als je je als single innerlijk in balans voelt, kan je toch door je omgeving in disbalans worden gebracht.'

Afbeelding

Sopraan Francis van Broekhuizen: 'Ik heb een kinderlijk geloof. Dat komt steeds weer boven'

Sopraan Francis van Broekhuizen is bekend vanwege haar deelname aan tv-programma’s. Ze is grappig, maar gebruikt haar podium ook om op te komen voor minderheden en haar liefde voor klassiek muziek door te geven.