Creëer een biodiverse oase in de tuin door gebruik te maken van inheemse planten

Interview
Tegelwippen, een geveltuintje en een bijenhotel: we proberen met elkaar goed te zorgen voor de insecten om ons heen. Maar wil je een stapje verder gaan, dan kies je voor inheemse planten, omdat deze -meer dan de uitheemse soorten- de biodiversiteit pas écht bevorderen.
Elissa Houmes
dinsdag 21 maart 2023 om 10:15 aangepast 13:15
Wijndelts: 'Ik denk dat we in de zomer elke dag twee tot twee en een half uur moesten sproeien.'
Wijndelts: 'Ik denk dat we in de zomer elke dag twee tot twee en een half uur moesten sproeien.' beeld Ward Wijndelts

Biodiversiteit is meer dan gewoon een paar planten in de tuin, zegt hovenier Wibo van Noort (52). Eigenlijk moet je voorzien in de hele levenscyclus van insecten en dieren. ‘Als richtlijn zou je kunnen aanhouden dat je moet zorgen voor voedsel’, zegt hij, ‘en dat heeft natuurlijk voor een deel te maken met de beplanting die je aanbiedt. Zo zijn er planten die gegeten worden en bloemen die bestuivers aantrekken. Maar een plant kan ook een gastheer zijn voor een insect. Een plek waar hij zich kan voortplanten, omdat zij daar hun eitjes op kwijt kunnen.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Cees zegt dat hij honderd wordt, maar moet daar van zijn vrouw D.V. bij zetten. 'En gelijk heeft ze'

Cees Engbers (77) uit Oudehaske beleefde als bedrijfsleider hachelijke momenten, zoals die keer dat hij ’s nachts uit zijn bed werd gebeld omdat een werknemer met zijn hand in een snijmachine terecht was gekomen.

Afbeelding

Na vijftien jaar gaat reptielenzoo Serpo weer open. 'Freek Vonk is hier ooit nog begonnen'

Na een sluiting van bijna vijftien jaar gaat reptielenzoo Serpo deze zomer weer open voor het publiek. Directeur Walter Getreuer heeft alle financiële middelen moeten aanboren om zijn levenswerk in stand te houden.

Afbeelding

Hun pastorie is direct verbonden met de kerk. 'Het is daarom een uitdaging om echt tot rust te komen'

Marjolijn en Louis Runhaar wonen in een monumentale pastorie naast de Gertrudiskathedraal in Utrecht. ‘Als we een weekendje weg zijn, is het kerkenwerk pas echt uit beeld.’

Afbeelding

De hele provincie door voor knopen en een lap stof: 'Mijn kinderen denken dat alle moeders kunnen naaien'

Het aantal winkels in stoffen, fournituren en wol daalt al jaren. Voor hobbyisten betekent dat vaak: verder reizen voor materialen. Niettemin lijkt een nieuwe generatie warm te lopen voor het handwerk.

Afbeelding

Marian Spier is een onzichtbare influencer op het wereldtoneel: 'Voor alles is een oplossing'

Vanuit de hele wereld kloppen ze aan bij Marian Spier (53): met hulpvragen om complexe vraagstukken vlot te trekken. Ze spart met vooraanstaande figuren op het wereldtoneel. ‘Hoop brengen is de kern van mijn bestaan’

Afbeelding

Ruud van der Aa: 'Moestuinieren brengt rust in het hoofd en geeft wijze lessen'

Wie een moestuin wil beginnen, moet vaak geduld hebben. Een groot aantal volkstuinverenigingen kent een wachtlijst. Waarom is het de moeite waard om een moestuin te hebben? Vandaag vertelt: Ruud van der Aa (30).