Een kleurenexplosie of toch een lichte, opgeruimde kamer? Dit zijn de interieurtrends voor 2023

Interview
Welke interieurtrends gaan we dit voorjaar zien en van welke trends nemen we in 2023 afscheid? We vroegen het journalist en trendwatcher Monique van der Reijden. ‘De rode draad in alle trends is welzijn en duurzaamheid’
Joëlle Baelde
donderdag 23 maart 2023 om 08:17
Het huis van Claude Cartier
Het huis van Claude Cartier beeld Claude Cartier Decoration

lightness

Een van de trends die we dit voorjaar gaan zien is ‘lightness’. Van der Reijden: ‘Ik merk dat veel mensen behoefte hebben aan licht in huis, onder meer door de pandemie, economische crisis en oorlog in Oekraïne.’ 

Licht kan op veel manieren terugkomen.  Simpelweg door meer licht te creëren, maar ook door duurzame, lichtgewichtmaterialen te gebruiken of door te ontspullen. ‘Lightness staat eigenlijk voor wit, schoon en transparant. Je kunt denken aan een bijna vloeibaar ogende ruimte waar daglicht, leegte en diepte centraal staan. Het is ook flexibel; denk aan meubels die makkelijk te verplaatsen zijn. Tevens is het een bepaald gevoel. We hebben de behoefte om verlicht te worden. Alles wat zwaar, bombastisch of te kleurrijk i..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Annelies besteedt veel tijd aan social media, maar 'school krijgt altijd voorrang'

Annelien Lemstra (20) uit Amsterdam, is wel in voor een potje schaken, schaamt zich soms een beetje voor haar schermtijd en heeft creatieve hobby’s. 'Hoewel ik me focus op m’n studie, ben ik wel in voor een potje schaken.'

Afbeelding

Kyra over haar moestuin: 'Het proces van zaaien en groeien brengt me tot verwondering'

Vandaag vertelt Kyra de Vreeze (42) uit Doorn over wat ze leert van haar tuin. Ze studeerde natuur-geneeskunde en droomde van een boerderij met grote moestuin tot ze besefte dat ze ook op haar balkon kon beginnen.

Afbeelding

'Je hoeft nóóit bang te zijn om te koken. Volg je onderbuik en heb wilde moed!'

Met een boektitel als Welmoeds Wilde Keuken zou je plukkers en jagers op het verkeerde been kunnen zetten. Het heeft met zwammen of zwijnen immers niets te maken. Nee, het is Welmoed zelf die wild is van haar keuken.

Afbeelding

Alles is gericht op schoonheid in de parken van Amstelveen: 'Mensen moeten zich hier op hun gemak voelen

Een aantal nationale parken heeft particulieren opgeroepen hun tuin te beplanten met gebiedseigen planten en bomen. Dat komt de biodiversiteit ten goede en hoeft geen afbreuk te doen aan de schoonheid van de tuin.

Afbeelding

De dierenarts wordt voor velen onbetaalbaar: 'Mensen moeten beseffen dat een huisdier een luxeproduct is'

Dierenklinieken worden op grote schaal overgenomen door buitenlandse investeerders. Goed nieuws voor dierenartsen, die zich een slag in de rondte werken. Slecht nieuws voor huisdierbezitters, want de prijzen stijgen snel.

Afbeelding

Kwetsbare mensen in een kwetsbaar bos. Ronald: 'Ik help de natuur. En de natuur helpt mij'

Wat gebeurt er als mensen met een broze psyche voor kwetsbare natuur zorgen? Drie mensen vertellen hoe werken in bossen, heiden en weilanden hen overeind helpt.