Waarom zitten er steeds meer meeuwen op onze daken? En wat doe je als je dat een herrie vindt?

Reportage
Een meeuw op het dak die je als een huilbaby uit je slaap houdt. Daar is wat aan te doen. En wat ook goed werkt: meeuwen naar daken van bedrijven lokken.
André Zwartbol
donderdag 23 maart 2023 om 15:56
Kleine mantelmeeuwen: vrouwtje op het nest, mannetje op de uitkijk
Kleine mantelmeeuwen: vrouwtje op het nest, mannetje op de uitkijk beeld Merijn Loeve
Genieten van groen

‘Ik ben dan wel een dierenliefhebber, maar ze beginnen om vier of vijf uur al te roepen. Dan slaap je echt niet meer.’ Roland-Jan Buijs hoort deze opmerking vaker als hij te hulp wordt geroepen wanneer ergens een meeuw op het dak broedt. Of als er kuikens rondhollen en meeuwenouders zenuwachtig roepen. Hij vergelijkt het geluid van de meeuw met een huilbaby. En dat drie maanden lang.

In Alkmaar, maar ook in plaatsen als Vlissingen en Utrecht wordt deze periode weer gezucht: de meeuwen komen. Ze gaan een plekje zoeken om te broeden. Buijs, al dertig jaar een kenner van meeuwen, weet wat je eraan kunt doen. En ook hoe je voorkomt dat je straks in juli en augustus wordt aangevallen. Want dan kukelen jonkies bij hun vliegoefeningen wel eens v..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Mogen we op uw land een oud kerkenpad herstellen?' Veel boeren zeiden toen 'ja'

Hoe paden die werden gebruikt om stiekem naar de kerk te gaan, nu al 25 jaar een dorp verenigen, vrijwilligers blij maakt en ook nog eens nieuwe natuur oplevert.

Afbeelding

Drones met kunstmatige intelligentie gaan weidevogels nog sneller signaleren

Of het de weidevogel gaat redden, is nog maar de vraag, maar met kunstmatige intelligentie wordt hun bescherming in ieder geval makkelijker. De drone wordt steeds slimmer.

Afbeelding

Nationale Parken helpen particulieren van hun tuin een 'klein nationaal parkje' te maken

Nationale Parken proberen mensen te verleiden om de tuin zó in te richten, dat die naadloos aansluit bij het natuurgebied. Met inspiratietuinen en cursussen in je eigen buurt.

Afbeelding

Juliana liep naar de man met de zaag al in zijn hand. En ze redde een boom die er nog steeds staat

Toen prins Bernhard zei dat er gemaaid kon worden in de tuin van paleis Soestdijk, gebeurde het weleens dat koningin Juliana de maaiers resoluut terugstuurde. Niet nodig, vond ze.

Afbeelding

De zadenbibliotheek: het groeit, het is gratis en ze vertrouwen je voor 100 procent

In vijf jaar tijd is het aantal zadenbibliotheken in Nederland gegroeid naar 80. Je ‘leent’ er zaad. En ja, je brengt ook zaad terug. 'Mensen brengen soms zakken vol.'

Afbeelding

Geluiden van gekrijs, geweerschoten en kanonnen helpen niet. Hoe verleid je slimme dieren?

Gedragsbioloog Diederik van Liere probeert wilde dieren op andere gedachten te brengen. Gaat het hem lukken een groep slimme roeken in Assen te verhuizen, die de bewoners daar al jaren zat zijn?