Patrick spaart brandweerauto’s: ‘Door het internet is de charme van het verzamelen voor mij verdwenen’

Interview
Van postzegels tot theelepeltjes en van barbies tot modeltreintjes; in Nederland wordt van alles verzameld. Deze rubriek laat hobbyisten aan het woord over hun bijzondere verzameling. Vandaag vertelt: Patrick Klaver (53) uit Apeldoorn.
Wisanne de Reus
donderdag 16 maart 2023 om 19:57 aangepast 17 maart 2023 08:35
Verzamelaar Patrick Klaver: 'Mijn vader offerde zijn eigen hobby op voor die van mij.’
Verzamelaar Patrick Klaver: 'Mijn vader offerde zijn eigen hobby op voor die van mij.’ beeld Carel Schutte

Wat verzamelt u?

‘Ik spaar schaalmodellen van brandweerauto’s. De kleinste die ik heb, is op een schaal van 1 op 160, de grootste is 1 op 18. Maar de meeste auto’s in mijn verzameling zijn 1 op 87 en 1 op 43. Inmiddels heb ik zo’n vijfhonderd schaalmodellen, waarvan de meeste in een van de vier vitrinekasten op mijn hobbykamer staan. 

Mijn vrouw zou het wel leuk vinden als een van de brandweerauto’s een plek zou krijgen in de woonkamer, maar daar ben ik zelf huiverig voor. Stofdeeltjes hechten zich snel aan het kunststof van de auto’s en dat is er lastig af te poetsen vanwege de kleine onderdelen. Om de brandweerauto’s zo veel mogelijk stofvrij te houden, staan de vitrinekasten achter gesloten deuren. En dan nog is het lastig om stof buite..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hans (80) heeft een moestuin: 'Tuinders zijn rustige mensen die over het algemeen tevreden zijn'

Hans Dijk (80) uit Bodegraven heeft een moestuin en houdt daar ook een aantal kippen. Hij heeft jaren als psycholoog gewerkt en onderscheidt acht typen tuinders.

Afbeelding

Van schrale aarde naar een groene oase. Hoe Roeland uiteindelijk een bos aanplantte in Kenia

‘Ik weet wat dit land nodig heeft’, dacht Roeland Lelieveld toen hij als student op stage was in Kenia. En toen ging hij bomen planten. Heel veel bomen. Nu doen ook lokale boeren mee.

Afbeelding

Populairste langeafstandwandeling bestaat 40 jaar. Is dat omdat we zo graag achter elkaar aan lopen?

Wim Huijser schreef een roman over de populairste langeafstandwandeling: het Pieterpad, dat dit jaar 40 jaar bestaat. Hij gebruikt daarvoor twee eigenzinnige personages: Maarten en Nicolien, die al kibbelend op pad gaan.

Afbeelding

'We hebben iedere spelcomputer die je kunt verzinnen.' John (68) heeft tienduizend spelcomputers

Van unieke Apple computers tot flipper- en arcadekasten, John uit Epe verzamelt ze allemaal. 'We zijn in 1998 begonnen met verzamelen en het ging al snel van kwaad tot erger.'

Afbeelding

Ebby vangt verstoten alpaca-baby's op: 'Ze zijn zo schattig met die onweerstaanbare Bambi-ogen'

Oud-fotograaf Ebby (44) uit Lemelerveld vangt dieren op die medische zorg nodig hebben. ‘Toen mijn eerste baby-alpaca arriveerde, zei de fokker: ‘Geef haar maar geen naam, want die leeft niet lang meer.’’

Afbeelding

Cabaretière Yora Rienstra verzet zich tegen polarisatie. 'Het zwart-witdenken maakt ons ongelukkig'

Cabaretière Yora Rienstra kijkt anders naar homo zijn en geloof sinds zij er een documentaire over maakte. 'Christelijke homo's voelen zich niet thuis in de gay-scene, maar ook niet in de kerk. Dat is een spanningsveld.'