Pannenkoeken een Nederlandse uitvinding? ‘De eerste vermeldingen komen uit China en Nepal’

Achtergrond
Wie is er niet groot mee geworden? Precies: iedereen! Heel Nederland bakt pannenkoeken. Geen wonder dat Nationale Pannenkoekdag - die vandaag gevierd wordt - aan populariteit wint, stelt culinair recensent Marco Bosmans.
Marco Bosmans
vrijdag 17 maart 2023 om 10:41
Het is vandaag de zestiende keer dat we in Nederland Pannenkoekdag vieren en het aantal mee-eters neemt nog ieder jaar toe.
Het is vandaag de zestiende keer dat we in Nederland Pannenkoekdag vieren en het aantal mee-eters neemt nog ieder jaar toe. beeld iStock

Trouw aan de culinaire tradities laat ik mij vanavond weer eens verleiden tot mijn lievelingskoek: met spek en banaan. Ik doe het goed op die combinatie van zoet en zout, al ben ik thuis de enige. De rest van het gezin blijft trouw aan het basisbeleg van stroop, suiker, kaas óf spek. Moeten zij (w)eten!

Het is vandaag de zestiende keer dat we in Nederland Pannenkoekdag vieren en het aantal mee-eters neemt nog ieder jaar toe. Op meer dan duizend scholen gaan de pannenkoeken van hand tot mond en ook in zorgcentra en verpleeghuizen zijn koekenbakkers aan het werk. Vanwege het sentiment vooral, want met de pannenkoek komen ook vaak jeugdherinneringen op tafel en schalt Elsje door de keuken. ‘Elsje, Fiederelsje, zet je klompjes bij ‘t vuur. Mo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hans (80) heeft een moestuin: 'Tuinders zijn rustige mensen die over het algemeen tevreden zijn'

Hans Dijk (80) uit Bodegraven heeft een moestuin en houdt daar ook een aantal kippen. Hij heeft jaren als psycholoog gewerkt en onderscheidt acht typen tuinders.

Afbeelding

Van schrale aarde naar een groene oase. Hoe Roeland uiteindelijk een bos aanplantte in Kenia

‘Ik weet wat dit land nodig heeft’, dacht Roeland Lelieveld toen hij als student op stage was in Kenia. En toen ging hij bomen planten. Heel veel bomen. Nu doen ook lokale boeren mee.

Afbeelding

Populairste langeafstandwandeling bestaat 40 jaar. Is dat omdat we zo graag achter elkaar aan lopen?

Wim Huijser schreef een roman over de populairste langeafstandwandeling: het Pieterpad, dat dit jaar 40 jaar bestaat. Hij gebruikt daarvoor twee eigenzinnige personages: Maarten en Nicolien, die al kibbelend op pad gaan.

Afbeelding

'We hebben iedere spelcomputer die je kunt verzinnen.' John (68) heeft tienduizend spelcomputers

Van unieke Apple computers tot flipper- en arcadekasten, John uit Epe verzamelt ze allemaal. 'We zijn in 1998 begonnen met verzamelen en het ging al snel van kwaad tot erger.'

Afbeelding

Ebby vangt verstoten alpaca-baby's op: 'Ze zijn zo schattig met die onweerstaanbare Bambi-ogen'

Oud-fotograaf Ebby (44) uit Lemelerveld vangt dieren op die medische zorg nodig hebben. ‘Toen mijn eerste baby-alpaca arriveerde, zei de fokker: ‘Geef haar maar geen naam, want die leeft niet lang meer.’’

Afbeelding

Cabaretière Yora Rienstra verzet zich tegen polarisatie. 'Het zwart-witdenken maakt ons ongelukkig'

Cabaretière Yora Rienstra kijkt anders naar homo zijn en geloof sinds zij er een documentaire over maakte. 'Christelijke homo's voelen zich niet thuis in de gay-scene, maar ook niet in de kerk. Dat is een spanningsveld.'