In één hand goede grond leven meer organismen dan mensen op aarde. En daar kun je zelf wat aan doen

Reportage
Weet je eigenlijk wel wat voor beestjes zich vlak onder je handen bevinden als je in de tuin aan het werk bent? In de bioscoop draait de film Onder het Maaiveld, waar je de diertjes kunt zien.
André Zwartbol
vrijdag 10 maart 2023 om 10:48
Hoe een stuk gras in een jaar veranderde in een vruchtbare moestuin.
Hoe een stuk gras in een jaar veranderde in een vruchtbare moestuin. beeld Miriam Brunke
Genieten van groen

Omdat de filmmakers weten dat niet iedereen van dat gefriemel houdt, vertellen ze in de natuurdocumentaire Onder het Maaiveld hoe die beestjes binnen een jaar de grond van je tuin verbeteren en hoe jij ze daarbij kunt helpen. Bedenk dit: alles wat daar leeft is voor jou aan het werk, zodat jij kunt eten uit je eigen tuin.

Ignas van Schaick is een van de filmmakers. En hij is zó onder de indruk van het onderwerp van zijn eigen film - het bodemleven - dat hij op zijn eigen volkstuin het roer omgooit. Na 25 jaar besluit hij niet meer te spitten, de grond bedekt te houden met bladeren om uitdroging te voorkomen, compost te maken van snoeiafval en dat over de tuin uit te strooien. En hij legde een eigen voedselbosje aan: bomen en struiken waar..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Mogen we op uw land een oud kerkenpad herstellen?' Veel boeren zeiden toen 'ja'

Hoe paden die werden gebruikt om stiekem naar de kerk te gaan, nu al 25 jaar een dorp verenigen, vrijwilligers blij maakt en ook nog eens nieuwe natuur oplevert.

Afbeelding

Drones met kunstmatige intelligentie gaan weidevogels nog sneller signaleren

Of het de weidevogel gaat redden, is nog maar de vraag, maar met kunstmatige intelligentie wordt hun bescherming in ieder geval makkelijker. De drone wordt steeds slimmer.

Afbeelding

Nationale Parken helpen particulieren van hun tuin een 'klein nationaal parkje' te maken

Nationale Parken proberen mensen te verleiden om de tuin zó in te richten, dat die naadloos aansluit bij het natuurgebied. Met inspiratietuinen en cursussen in je eigen buurt.

Afbeelding

Juliana liep naar de man met de zaag al in zijn hand. En ze redde een boom die er nog steeds staat

Toen prins Bernhard zei dat er gemaaid kon worden in de tuin van paleis Soestdijk, gebeurde het weleens dat koningin Juliana de maaiers resoluut terugstuurde. Niet nodig, vond ze.

Afbeelding

De zadenbibliotheek: het groeit, het is gratis en ze vertrouwen je voor 100 procent

In vijf jaar tijd is het aantal zadenbibliotheken in Nederland gegroeid naar 80. Je ‘leent’ er zaad. En ja, je brengt ook zaad terug. 'Mensen brengen soms zakken vol.'

Afbeelding

Geluiden van gekrijs, geweerschoten en kanonnen helpen niet. Hoe verleid je slimme dieren?

Gedragsbioloog Diederik van Liere probeert wilde dieren op andere gedachten te brengen. Gaat het hem lukken een groep slimme roeken in Assen te verhuizen, die de bewoners daar al jaren zat zijn?