‘Leiderschap moet altijd dienend zijn, het gaat niet om de leider’, vindt deze leiderschapsexpert

Interview
Het niveau van leiderschap in Nederland moet flink omhoog, vindt Lennart van der Kraan (31). Daarom moet er volgens hem meer aandacht naar het goed voorbereiden en begeleiden van een leidinggevende.
Lydia Fris
zaterdag 4 maart 2023 om 01:16
Lennart van der Kraan: 'Leidinggevenden krijgen vaak helemaal geen training voordat ze beginnen, logisch dat er dan veel misgaat.'
Lennart van der Kraan: 'Leidinggevenden krijgen vaak helemaal geen training voordat ze beginnen, logisch dat er dan veel misgaat.' beeld fotopersburo Alkmaar / Martin Mooij
Goed Werk

Een slechte relatie met de leidinggevende is een van de meest voorkomende redenen waarom mensen hun baan vaarwel zeggen. Daarnaast blijkt uit verschillende onderzoeken dat veel leidinggevenden niet inspirerend of ondersteunend worden gevonden. Er is dus werk aan de winkel. Lennart van der Kraan is leiderschapstrainer en heeft als missie om het niveau van leidinggeven omhoog te brengen. Hij schreef het boek Help/Hoera, ik ga leidinggeven!, om startende leidinggevenden een vliegende start te geven in hun nieuwe rol.

Wat is de belangrijkste les voor startende leidinggevenden?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Leiderschap moet altijd dienend zijn, het gaat niet om de leider', vindt deze leiderschapsexpert

Het niveau van leiderschap in Nederland moet flink omhoog, vindt Lennart van der Kraan (31). Daarom moet er volgens hem meer aandacht naar het goed voorbereiden en begeleiden van een leidinggevende.

Afbeelding

Hoe communiceer je krachtig als leider? Vier tips van een communicatiecoach

De Amerikaanse spreker, schrijver en communicatiecoach Carmine Gallo onderzocht wat het geheim is van krachtige zakelijke communicatie en analyseerde hoe topleiders communiceren. Hij geeft vier technieken die goed werken.

Afbeelding

Sarah Birebi werkt bij Amnesty International Nederland. Wat is het nut van demonstreren?

Al bijna zes jaar werkt Sarah Birebi (30) bij Amnesty International Nederland. Sinds juli werkt ze mee aan de uitvoering van de campagne Right to protest, waarmee ze iedereen wil laten zien hoe belangrijk demonstreren is.

Afbeelding

Noortje Rozema bindt de strijd aan tegen eenzaamheid, dankzij een inloop voor ouderen in Utrecht

Noortje Rozema (41) zag veel eenzaamheid onder de ouderen die ze als wijkverpleegkundige bezocht. Daarom startte ze zeven jaar geleden met Oog voor Utrecht. ‘Is de inloop op hun marktdag? Dan komen ze niet.’

Afbeelding

Wil je extravert overkomen? Dan moet je snel antwoorden bij je sollicitatie

Iemand die kort pauzeert, voordat hij op een vraag antwoordt, wordt sneller als introvert beoordeeld dan iemand die onmiddellijk antwoord geeft. Dat schrijven onderzoekers. Hoe komt dat?

Afbeelding

Annemiek wil haar werk doen ‘zoals Jezus deed’: ‘Mensen opzoeken en helpen met hun problemen’

Als ambulant begeleider bij Stichting Ontmoeting helpt Annemiek Bolle (22) midden in Rotterdam Kralingen mensen hun leven weer op de rails te krijgen. ‘Ik ben altijd weer verrast hoeveel we als mensen gemeen hebben.’