Katja Staartjes: ‘De natuur laat altijd z’n ware gezicht zien en speelt niet vals’

Reportage
Katja Staartjes was in 1999 de eerste Nederlandse vrouw die de top van de Mount Everest bereikte en ontdekte daar de natuur als een ‘fantastische leermeester.’
André Zwartbol
vrijdag 24 februari 2023 om 10:45
Katja Staartjes, in 1999 bereikte ze als eerste Nederlandse vrouw de top van de Mount Everest (8848 meter).
Katja Staartjes, in 1999 bereikte ze als eerste Nederlandse vrouw de top van de Mount Everest (8848 meter). beeld nd
Genieten van groen

Na de 8848 meter van de Everest, beklom Katja Staartjes ook andere ‘achtduizenders’. Tussen 2011 en 2013 maakte ze met haar man en expeditiepartner Henk Wesselius een tocht van 2000 kilometer, van de westpunt van Nepal naar de oostpunt. ‘Dat zijn plekken waar je moét luisteren naar de natuur.’  De omstandigheden zijn er zo extreem. Boven de 7500 meter heet het niet voor niks de zone des doods. De top is natuurlijk een mijlpaal, maar genieten doe je pas als je veilig beneden bent. De meeste ongelukken gebeuren tijdens de afdaling.’

‘Weet je wat heel bijzonder is als je hoog in de bergen bent, waar je vooral het wit van de sneeuw, het blauw van de lucht en het grijs van de rotsen ziet? Dat is als je na zeven weken afdaalt, de boomgrens pass..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Mogen we op uw land een oud kerkenpad herstellen?' Veel boeren zeiden toen 'ja'

Hoe paden die werden gebruikt om stiekem naar de kerk te gaan, nu al 25 jaar een dorp verenigen, vrijwilligers blij maakt en ook nog eens nieuwe natuur oplevert.

Afbeelding

Drones met kunstmatige intelligentie gaan weidevogels nog sneller signaleren

Of het de weidevogel gaat redden, is nog maar de vraag, maar met kunstmatige intelligentie wordt hun bescherming in ieder geval makkelijker. De drone wordt steeds slimmer.

Afbeelding

Nationale Parken helpen particulieren van hun tuin een 'klein nationaal parkje' te maken

Nationale Parken proberen mensen te verleiden om de tuin zó in te richten, dat die naadloos aansluit bij het natuurgebied. Met inspiratietuinen en cursussen in je eigen buurt.

Afbeelding

Juliana liep naar de man met de zaag al in zijn hand. En ze redde een boom die er nog steeds staat

Toen prins Bernhard zei dat er gemaaid kon worden in de tuin van paleis Soestdijk, gebeurde het weleens dat koningin Juliana de maaiers resoluut terugstuurde. Niet nodig, vond ze.

Afbeelding

De zadenbibliotheek: het groeit, het is gratis en ze vertrouwen je voor 100 procent

In vijf jaar tijd is het aantal zadenbibliotheken in Nederland gegroeid naar 80. Je ‘leent’ er zaad. En ja, je brengt ook zaad terug. 'Mensen brengen soms zakken vol.'

Afbeelding

Geluiden van gekrijs, geweerschoten en kanonnen helpen niet. Hoe verleid je slimme dieren?

Gedragsbioloog Diederik van Liere probeert wilde dieren op andere gedachten te brengen. Gaat het hem lukken een groep slimme roeken in Assen te verhuizen, die de bewoners daar al jaren zat zijn?