Knotploeg van Nuenen: wie tachtig jaar of ouder is mag niet meer in de boom

Reportage
Bij de knotploeg in Nuenen hebben ze regels, wie er wel en niet de boom in mag. Maar die worden ruim opgevat. ‘Als het veilig is, kan het toch wel?’ Een fotoreportage.
André Zwartbol
zaterdag 18 februari 2023 om 02:00
Bij de knotploeg in Nuenen hebben ze regels, wie er wel en niet de boom in mag. Maar die worden ruim opgevat.
Bij de knotploeg in Nuenen hebben ze regels, wie er wel en niet de boom in mag. Maar die worden ruim opgevat. beeld nd
Genieten van groen

de knotploeg

‘Kijk uit!!’, klinkt het. En dan hebt je soms maar een seconde of twee en dan valt er een tak. Rondlopen bij een knotploeg is niet zonder risico’s. Zelfs met een helm op.

‘Iets eerder roepen is beter ja’, geeft coördinator Jan Kempers toe. In de vijftig jaar dat dat knotploeg van Nuenen bestaat zijn er nog geen ernstige ongevallen gebeurd, dus blijkbaar is iedereen snel genoeg. 

Half maart is het knotseizoen weer afgelopen, want dan kunnen de bomen weer gaan uitlopen. Maar deze maand gaat de zaag er nog in. En dus lopen in moerasgebied Rietmussen langs de Dommel op deze zaterdagmorgen 27 mannen en een vrouw met het zweet op hun voorhoofd. De meesten zestigplus. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Mogen we op uw land een oud kerkenpad herstellen?' Veel boeren zeiden toen 'ja'

Hoe paden die werden gebruikt om stiekem naar de kerk te gaan, nu al 25 jaar een dorp verenigen, vrijwilligers blij maakt en ook nog eens nieuwe natuur oplevert.

Afbeelding

Drones met kunstmatige intelligentie gaan weidevogels nog sneller signaleren

Of het de weidevogel gaat redden, is nog maar de vraag, maar met kunstmatige intelligentie wordt hun bescherming in ieder geval makkelijker. De drone wordt steeds slimmer.

Afbeelding

Nationale Parken helpen particulieren van hun tuin een 'klein nationaal parkje' te maken

Nationale Parken proberen mensen te verleiden om de tuin zó in te richten, dat die naadloos aansluit bij het natuurgebied. Met inspiratietuinen en cursussen in je eigen buurt.

Afbeelding

Juliana liep naar de man met de zaag al in zijn hand. En ze redde een boom die er nog steeds staat

Toen prins Bernhard zei dat er gemaaid kon worden in de tuin van paleis Soestdijk, gebeurde het weleens dat koningin Juliana de maaiers resoluut terugstuurde. Niet nodig, vond ze.

Afbeelding

De zadenbibliotheek: het groeit, het is gratis en ze vertrouwen je voor 100 procent

In vijf jaar tijd is het aantal zadenbibliotheken in Nederland gegroeid naar 80. Je ‘leent’ er zaad. En ja, je brengt ook zaad terug. 'Mensen brengen soms zakken vol.'

Afbeelding

Geluiden van gekrijs, geweerschoten en kanonnen helpen niet. Hoe verleid je slimme dieren?

Gedragsbioloog Diederik van Liere probeert wilde dieren op andere gedachten te brengen. Gaat het hem lukken een groep slimme roeken in Assen te verhuizen, die de bewoners daar al jaren zat zijn?