Deze blokfluitist moest stoppen op het conservatorium en werd een expert in oehoe-geluiden

Reportage
Met een richtmicrofoon en een goed ontwikkeld muzikaal gehoor urenlang luisteren naar de oehoe. Zo ontdekte Marjon Savelsberg iets wat twintig jaar lang onbekend was.
André Zwartbol
zaterdag 11 februari 2023 om 02:00
Marion Savelsberg doet geluidsonderzoek naar oehoe's op de Sint-Pietersberg.
Marion Savelsberg doet geluidsonderzoek naar oehoe's op de Sint-Pietersberg. beeld Jean-Pierre Geusens
Genieten van groen

Het was een progressieve spierziekte die Marjon op 38-jarige leeftijd ertoe bracht om naar oehoes te gaan luisteren. Ze had conservatorium gedaan als blokfluitist, maar zes weken voor haar eindexamen viel haar muzikale toekomst in duigen. ‘Ik kon mijn blokfluit niet meer goed vasthouden en blazen werd steeds lastiger.’ 

Ze moest iets anders gaan doen en in die zoektocht deed ze een ontdekking: Beleef de Lente, de jaarlijkse attractie van de Vogelbescherming waarbij camera’s worden opgehangen in nestkasten en je thuis op de computer kunt meekijken hoe vogels geboren worden, of gevoerd, of ruzie maken en nog veel meer.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Mogen we op uw land een oud kerkenpad herstellen?' Veel boeren zeiden toen 'ja'

Hoe paden die werden gebruikt om stiekem naar de kerk te gaan, nu al 25 jaar een dorp verenigen, vrijwilligers blij maakt en ook nog eens nieuwe natuur oplevert.

Afbeelding

Drones met kunstmatige intelligentie gaan weidevogels nog sneller signaleren

Of het de weidevogel gaat redden, is nog maar de vraag, maar met kunstmatige intelligentie wordt hun bescherming in ieder geval makkelijker. De drone wordt steeds slimmer.

Afbeelding

Nationale Parken helpen particulieren van hun tuin een 'klein nationaal parkje' te maken

Nationale Parken proberen mensen te verleiden om de tuin zó in te richten, dat die naadloos aansluit bij het natuurgebied. Met inspiratietuinen en cursussen in je eigen buurt.

Afbeelding

Juliana liep naar de man met de zaag al in zijn hand. En ze redde een boom die er nog steeds staat

Toen prins Bernhard zei dat er gemaaid kon worden in de tuin van paleis Soestdijk, gebeurde het weleens dat koningin Juliana de maaiers resoluut terugstuurde. Niet nodig, vond ze.

Afbeelding

De zadenbibliotheek: het groeit, het is gratis en ze vertrouwen je voor 100 procent

In vijf jaar tijd is het aantal zadenbibliotheken in Nederland gegroeid naar 80. Je ‘leent’ er zaad. En ja, je brengt ook zaad terug. 'Mensen brengen soms zakken vol.'

Afbeelding

Geluiden van gekrijs, geweerschoten en kanonnen helpen niet. Hoe verleid je slimme dieren?

Gedragsbioloog Diederik van Liere probeert wilde dieren op andere gedachten te brengen. Gaat het hem lukken een groep slimme roeken in Assen te verhuizen, die de bewoners daar al jaren zat zijn?