Door waardevolle ervaringen gaan mensen om eeuwenoude kerken en kloosters geven

Achtergrond
Een nieuw habijt laten ontwerpen door een bekende Amsterdamse fashion designer, het afnemen van Corporate Confessions bij vastgoedmanagers, een cultureel programma opzetten voor Rotterdamse gebedshuizen … Sander Ummelen bedenkt met ‘De Kerkvernieuwers’ innovatieve projecten om nieuwe groepen mensen te verbinden aan oude kerkgebouwen en kloosters. En dat is nodig om ze niet ten prooi te laten vallen aan projectontwikkelaars en investeerders.
Adrienne Simons
dinsdag 7 februari 2023 om 16:53 aangepast 8 februari 2023 15:03
Erfgoedfestival ‘Alleen op vakantie’ dankt zijn naam aan het antwoord dat veel jongeren gaven op de vraag; wanneer kom je in de kerk?
Erfgoedfestival ‘Alleen op vakantie’ dankt zijn naam aan het antwoord dat veel jongeren gaven op de vraag; wanneer kom je in de kerk? beeld Simone Both

People own what they create

‘Als je wilt dat mensen écht om iets gaan geven, zorg dan dat ze ook een zichtbaar aandeel hebben in de totstandkoming ervan. Voor het project Heilige Huisjes in Rotterdam vroegen we 32 kerken, zes moskeeën, een synagoge en een tempel zelf een publieksactiviteit te bedenken voor een festivalachtig weekprogramma. De kaders voor deelname waren duidelijk: het moest cultureel of maatschappelijk van aard zijn en toegankelijk voor een breed publiek. Maar verder was er alle ruimte voor de gebedshuizen om iets van zichzelf te laten zien. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hans (80) heeft een moestuin: 'Tuinders zijn rustige mensen die over het algemeen tevreden zijn'

Hans Dijk (80) uit Bodegraven heeft een moestuin en houdt daar ook een aantal kippen. Hij heeft jaren als psycholoog gewerkt en onderscheidt acht typen tuinders.

Afbeelding

Van schrale aarde naar een groene oase. Hoe Roeland uiteindelijk een bos aanplantte in Kenia

‘Ik weet wat dit land nodig heeft’, dacht Roeland Lelieveld toen hij als student op stage was in Kenia. En toen ging hij bomen planten. Heel veel bomen. Nu doen ook lokale boeren mee.

Afbeelding

Populairste langeafstandwandeling bestaat 40 jaar. Is dat omdat we zo graag achter elkaar aan lopen?

Wim Huijser schreef een roman over de populairste langeafstandwandeling: het Pieterpad, dat dit jaar 40 jaar bestaat. Hij gebruikt daarvoor twee eigenzinnige personages: Maarten en Nicolien, die al kibbelend op pad gaan.

Afbeelding

'We hebben iedere spelcomputer die je kunt verzinnen.' John (68) heeft tienduizend spelcomputers

Van unieke Apple computers tot flipper- en arcadekasten, John uit Epe verzamelt ze allemaal. 'We zijn in 1998 begonnen met verzamelen en het ging al snel van kwaad tot erger.'

Afbeelding

Ebby vangt verstoten alpaca-baby's op: 'Ze zijn zo schattig met die onweerstaanbare Bambi-ogen'

Oud-fotograaf Ebby (44) uit Lemelerveld vangt dieren op die medische zorg nodig hebben. ‘Toen mijn eerste baby-alpaca arriveerde, zei de fokker: ‘Geef haar maar geen naam, want die leeft niet lang meer.’’

Afbeelding

Cabaretière Yora Rienstra verzet zich tegen polarisatie. 'Het zwart-witdenken maakt ons ongelukkig'

Cabaretière Yora Rienstra kijkt anders naar homo zijn en geloof sinds zij er een documentaire over maakte. 'Christelijke homo's voelen zich niet thuis in de gay-scene, maar ook niet in de kerk. Dat is een spanningsveld.'