Van bouwval tot sfeervolle villa: ‘Dit is een heel tof huis als je van ruimte houdt’

Achtergrond
Op huizenverkoopsites speuren we naar excentrieke panden. Vandaag: wat in 1910 werd gebouwd als oefenlokaal van ‘Zang-, muziek- en voordrachtvereeniging De Hoven’ in Zutphen is nu een woonhuis. Met hoge plafonds intact gelaten en het podium verhoogd tot vide, waar je heerlijk een boek kunt lezen of wegdroomt bij mooie muziek.
Nadine Folkers
vrijdag 3 februari 2023 om 16:41
Jessica en Martijn kochten het pand achttien jaar geleden als bouwval.
Jessica en Martijn kochten het pand achttien jaar geleden als bouwval. beeld nd

Wie woont hier?

Jessica Jansen (49) met haar partner Martijn de Bondt (45). Zij kochten het pand achttien jaar geleden als bouwval. ‘Het was toen al veel te groot voor ons tweeën, maar het was het enige huis dat we konden betalen. We zagen de potentie ervan en wilden ooit in ons leven een huis compleet verbouwen. Dat hebben we nu gedaan’, vertelt woningeigenaresse Jansen. ‘Nu hebben we andere dromen. Ik wil graag de wereld over reizen en Martijn helpt een vriend bij het verbouwen van een klooster in Frankrijk. We komen elkaar ergens op de wereld weer tegen, alleen weten we nog niet waar! In elk geval hebben we niet meer zo’n groot huis nodig.’

Wat maakt het huis excentriek?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Annelies besteedt veel tijd aan social media, maar 'school krijgt altijd voorrang'

Annelien Lemstra (20) uit Amsterdam, is wel in voor een potje schaken, schaamt zich soms een beetje voor haar schermtijd en heeft creatieve hobby’s. 'Hoewel ik me focus op m’n studie, ben ik wel in voor een potje schaken.'

Afbeelding

Kyra over haar moestuin: 'Het proces van zaaien en groeien brengt me tot verwondering'

Vandaag vertelt Kyra de Vreeze (42) uit Doorn over wat ze leert van haar tuin. Ze studeerde natuur-geneeskunde en droomde van een boerderij met grote moestuin tot ze besefte dat ze ook op haar balkon kon beginnen.

Afbeelding

'Je hoeft nóóit bang te zijn om te koken. Volg je onderbuik en heb wilde moed!'

Met een boektitel als Welmoeds Wilde Keuken zou je plukkers en jagers op het verkeerde been kunnen zetten. Het heeft met zwammen of zwijnen immers niets te maken. Nee, het is Welmoed zelf die wild is van haar keuken.

Afbeelding

Alles is gericht op schoonheid in de parken van Amstelveen: 'Mensen moeten zich hier op hun gemak voelen

Een aantal nationale parken heeft particulieren opgeroepen hun tuin te beplanten met gebiedseigen planten en bomen. Dat komt de biodiversiteit ten goede en hoeft geen afbreuk te doen aan de schoonheid van de tuin.

Afbeelding

De dierenarts wordt voor velen onbetaalbaar: 'Mensen moeten beseffen dat een huisdier een luxeproduct is'

Dierenklinieken worden op grote schaal overgenomen door buitenlandse investeerders. Goed nieuws voor dierenartsen, die zich een slag in de rondte werken. Slecht nieuws voor huisdierbezitters, want de prijzen stijgen snel.

Afbeelding

Kwetsbare mensen in een kwetsbaar bos. Ronald: 'Ik help de natuur. En de natuur helpt mij'

Wat gebeurt er als mensen met een broze psyche voor kwetsbare natuur zorgen? Drie mensen vertellen hoe werken in bossen, heiden en weilanden hen overeind helpt.