Tientallen grote tuinen gaan komende weken even open voor de sneeuwklokjes

Reportage
Heb je behoefte aan een lichtpuntje, een klein voorproefje op de lente? Deze maand zijn er in het hele land sneeuwklokjesdagen. Ook in grote particuliere tuinen mag je komen kijken.
André Zwartbol
donderdag 2 februari 2023 om 21:22 aangepast 11:04
Park Vijversburg in Tietjerk.
Park Vijversburg in Tietjerk. beeld NTs
Genieten van groen

‘Weet je waarom je sneeuwklokjes op veel Engelse begraafplaatsen en bij oude kerkjes vindt? Ze zijn een teken van hoop. Van licht aan het eind van de tunnel.’

En ook in de winter heb je dat nodig, vindt Marian Smeets-Lenshoek. Daarom is haar tuin volgende week open. Een landschapstuin in het Zeeuwse Kloetinge. Ruim twee voetbalvelden groot, vol lichtpuntjes. 

‘Als sneeuwklokjes in juni zouden bloeien, zouden ze niet eens opvallen. Maar in de winter zijn ze een van de eerste die zich in de natuur laten zien en vooral: ze zijn er massaal. ‘We worden er vrolijk van.’

Het is 26 januari. Nu al staan op het grasveld in haar tuin honderden sneeuwklokjes. Voorzichtig loop ik er tussendoor. Op 12 februari moet het vol staan. Dan is het hier open dag.

Ze..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Mogen we op uw land een oud kerkenpad herstellen?' Veel boeren zeiden toen 'ja'

Hoe paden die werden gebruikt om stiekem naar de kerk te gaan, nu al 25 jaar een dorp verenigen, vrijwilligers blij maakt en ook nog eens nieuwe natuur oplevert.

Afbeelding

Drones met kunstmatige intelligentie gaan weidevogels nog sneller signaleren

Of het de weidevogel gaat redden, is nog maar de vraag, maar met kunstmatige intelligentie wordt hun bescherming in ieder geval makkelijker. De drone wordt steeds slimmer.

Afbeelding

Nationale Parken helpen particulieren van hun tuin een 'klein nationaal parkje' te maken

Nationale Parken proberen mensen te verleiden om de tuin zó in te richten, dat die naadloos aansluit bij het natuurgebied. Met inspiratietuinen en cursussen in je eigen buurt.

Afbeelding

Juliana liep naar de man met de zaag al in zijn hand. En ze redde een boom die er nog steeds staat

Toen prins Bernhard zei dat er gemaaid kon worden in de tuin van paleis Soestdijk, gebeurde het weleens dat koningin Juliana de maaiers resoluut terugstuurde. Niet nodig, vond ze.

Afbeelding

De zadenbibliotheek: het groeit, het is gratis en ze vertrouwen je voor 100 procent

In vijf jaar tijd is het aantal zadenbibliotheken in Nederland gegroeid naar 80. Je ‘leent’ er zaad. En ja, je brengt ook zaad terug. 'Mensen brengen soms zakken vol.'

Afbeelding

Geluiden van gekrijs, geweerschoten en kanonnen helpen niet. Hoe verleid je slimme dieren?

Gedragsbioloog Diederik van Liere probeert wilde dieren op andere gedachten te brengen. Gaat het hem lukken een groep slimme roeken in Assen te verhuizen, die de bewoners daar al jaren zat zijn?