‘Mijn kleindochter zegt: ‘Opa, dit smaakt heel anders dan de sla uit de supermarkt!’’

Interview
Wie een moestuin wil beginnen, moet vaak geduld hebben. Een groot aantal volkstuinverenigingen kent een wachtlijst. Waarom is het de moeite waard om een moestuin te hebben? Vandaag vertelt: Palko Andriska (72) uit Veenendaal.
Linda Stelma
zaterdag 28 januari 2023 om 01:09
Palko Andriska: 'Wat je niet lust, moet je niet verbouwen.'
Palko Andriska: 'Wat je niet lust, moet je niet verbouwen.' beeld Jorik Algra fotografie

‘Toen ik een kleine jongen was, ging ik altijd met mijn oma naar de moestuin. Dat vond ik leuk. Ik ben opgegroeid in Joegoslavië en ben toen ik 19 jaar was naar Nederland gekomen. In Nederland miste ik bepaalde groenten die we thuis altijd hadden zoals wortelpeterselie en pastinaak. Die gebruiken we altijd in soep en wokgerechten. Ik kan me geen soep voorstellen zonder wortelpeterselie en pastinaak. 

Toen ik een jaar of 24, 25 was, kreeg ik mijn eerste moestuin; dat was bij het station in Veenendaal. Op die plek gingen ze na een aantal jaren een school bouwen en toen moesten we weg. Daarna heb ik op twee andere plekken een moestuin gehad en iedere keer moest ik verkassen. Uiteindelijk heb ik een tuin gekregen bij het Stadspark in Veenenda..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ans heeft een moestuin: 'Ieder jaar verwonder ik me weer over het kiemen van de groentes'

Sinds Ans (49) uit Beekbergen haar eigen moestuin heeft, gooit ze nog minder eten weg dan vroeger. ‘Ik denk er over na hoe ik ook in de vroege maanden van het jaar opbrengst uit de tuin kan hebben.’

Afbeelding

Het weekend van Arjen: 'Tijdens zo'n wandeling lukt het om even stil te worden'

Arjen Stellingwerf organiseert op zaterdag stiltewandelingen en gaat op zondag voor in kerkdiensten. 'De meeste mensen proberen in het weekend een beetje rustig aan te doen, bij mij is dat anders.'

Afbeelding

Joanne (23) woont antikraak en leeft zuinig. 'Het materialisme in onze maatschappij staat me soms tegen'

Door de gestegen energieprijzen ziet het huishoudboekje van veel Nederlanders er ineens anders uit. Hoe bieden ze deze prijsstijgingen het hoofd? Joanne van Dalen (23): 'Ik woon antikraak voor maar 270 euro per maand.'

Afbeelding

Gemakkelijk en lekker eten van de bakplaat: 'Blij als ik dit in een restaurant zou krijgen'

Alle ingrediënten gaan op de bakplaat, je schuift ’m de oven in en die doet verder het werk - ik zou eraan kunnen wennen. De Bakplaatbijbel helpt je op weg.

Afbeelding

Diacones Irene en Mariëtte gaan al jaren samen op vakantie. Het grote leeftijdsverschil maakt niets uit

Ze schelen drieëntwintig jaar, maar voor de vriendschap tussen de 84-jarige diacones Irene Brunsveld en tekstschrijfster Mariëtte Woudenberg (61) maakt dat niets uit. ‘Je moet elkaar schaven, anders word je een onuitstaanbare etterbak.’

Afbeelding

Waarom zitten er steeds meer meeuwen op onze daken? En wat doe je als je dat een herrie vindt?

Een meeuw op het dak die je als een huilbaby uit je slaap houdt. Daar is wat aan te doen. En wat ook goed werkt: meeuwen naar daken van bedrijven lokken.