Helpende en storende gedachten

Column
Ook diëtisten hebben zo hun zwaktes. Voor mij is dat pure chocoladehagelslag. Het liefst zou ik elke dag iedere boterham ermee beleggen. Omdat ik weet dat dat niet gezond is, heb ik met mezelf de afspraak dat ik elke ochtend bij het ontbijt een snee brood met hagelslag eet en dat ik de rest van de dag kies voor ander broodbeleg. Meestal lukt het me goed mezelf daaraan te houden.
Anke Kalisvaart
zaterdag 7 januari 2023 om 03:23
Afbeelding
beeld istock

Na een gebroken nacht met een verkouden kleuter en een zenuwachtige zesjarige zat ik vorige week vermoeid aan mijn lunch. 

Ik pakte een snee brood en overwoog wat ik erop zou doen. ‘Ik neem er nog maar een met hagelslag. Dat heb ik nu wel even nodig’, schoot door mijn hoofd …

Ik vind het belangrijk om gezond te eten. Als diëtist ben ik in mijn werk dagelijks bezig met voeding en de gevolgen ervan, en zie ik hoe belangrijk gezonde voeding is. Ook wil ik een goed voorbeeld zijn voor mijn kinderen. De gedachte die ik had: ‘Ik neem er nog maar een met hagelslag. Dat heb ik nu wel even nodig’, is een gedachte die me niet helpt dit doel te bereiken. We noemen dit een ‘storende gedachte’. Andere storende gedachten kunnen bijvoorbeeld zijn: ‘jamme..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kyra over haar moestuin: 'Het proces van zaaien en groeien brengt me tot verwondering'

Vandaag vertelt Kyra de Vreeze (42) uit Doorn over wat ze leert van haar tuin. Ze studeerde natuur-geneeskunde en droomde van een boerderij met grote moestuin tot ze besefte dat ze ook op haar balkon kon beginnen.

Afbeelding

'Je hoeft nóóit bang te zijn om te koken. Volg je onderbuik en heb wilde moed!'

Met een boektitel als Welmoeds Wilde Keuken zou je plukkers en jagers op het verkeerde been kunnen zetten. Het heeft met zwammen of zwijnen immers niets te maken. Nee, het is Welmoed zelf die wild is van haar keuken.

Afbeelding

Alles is gericht op schoonheid in de parken van Amstelveen: 'Mensen moeten zich hier op hun gemak voelen

Een aantal nationale parken heeft particulieren opgeroepen hun tuin te beplanten met gebiedseigen planten en bomen. Dat komt de biodiversiteit ten goede en hoeft geen afbreuk te doen aan de schoonheid van de tuin.

Afbeelding

De dierenarts wordt voor velen onbetaalbaar: 'Mensen moeten beseffen dat een huisdier een luxeproduct is'

Dierenklinieken worden op grote schaal overgenomen door buitenlandse investeerders. Goed nieuws voor dierenartsen, die zich een slag in de rondte werken. Slecht nieuws voor huisdierbezitters, want de prijzen stijgen snel.

Afbeelding

Kwetsbare mensen in een kwetsbaar bos. Ronald: 'Ik help de natuur. En de natuur helpt mij'

Wat gebeurt er als mensen met een broze psyche voor kwetsbare natuur zorgen? Drie mensen vertellen hoe werken in bossen, heiden en weilanden hen overeind helpt.

Afbeelding

'Bij het politiebureau ga ik een rondje om'

naam Jochem Smaal (32), geluidsman en artiest Gijsjaradijsja