Roelof (35) is professioneel smurfenverkoper: ‘Thuis wil ik even geen smurf zien’

Interview
Van postzegels tot theelepeltjes en van barbies tot modeltreintjes; in Nederland wordt van alles verzameld. Deze rubriek laat hobbyisten aan het woord over hun bijzondere verzameling. Vandaag vertelt: Roelof Emck (35) uit Leerdam.
Wisanne de Reus
donderdag 5 januari 2023 om 21:02 aangepast 07:48
Roelof Emck: 'Tegenwoordig focus ik mij op figuurtjes met een foutje.'
Roelof Emck: 'Tegenwoordig focus ik mij op figuurtjes met een foutje.' beeld Jeroen Jumelet

Wat verzamelt u?

‘Ik spaar de smurfenpoppetjes die door Schleich sinds de jaren zestig worden geproduceerd. Ieder jaar komt er een nieuwe serie smurfen uit, dus ik kan eindeloos verzamelen. Toch ga ik niet specifiek op zoek naar bepaalde poppetjes die ik nog niet heb. Gaandeweg ben ik erachter gekomen dat ik beter hele verzamelingen kan opkopen in de hoop dat er iets interessants tussen zit. Tegenwoordig focus ik mij op foutjes, bijvoorbeeld figuurtjes waarbij ze vergeten zijn een staartje of mondje te schilderen. Die wil ik graag hebben, omdat ze uniek zijn. 


Roelof van Emck met een deel van zijn verzameling smurfen. - beeld Jeroen Jumelet

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In het huis van Iris staan overal planten: 'Een huis zonder planten voelt niet als een echt thuis'

Iris blogt over kamerplanten. Samen met Bow en Juna verhuisde ze in 2022 van een appartement in Amsterdam naar een tussenwoning uit 1908 in Dordrecht. Overal waar je kijkt, staan planten in dit huis.

Afbeelding

Vlinders ontbraken dit voorjaar, zelfs de witjes. 'Houd het regenwater vast'

Vlinders hebben last van de droogte. Soorten die in de droge zomer van 2022 als rups moesten overleven, waren dit voorjaar weinig te zien. 'Het betekent een opdracht. Laten we het regenwater zo lang mogelijk vasthouden.'

Afbeelding

Annelien besteedt veel tijd aan social media, maar 'school krijgt altijd voorrang'

Annelien Lemstra (20) uit Amsterdam, is wel in voor een potje schaken, schaamt zich soms een beetje voor haar schermtijd en heeft creatieve hobby’s. 'Hoewel ik me focus op m’n studie, ben ik wel in voor een potje schaken.'

Afbeelding

Kyra over haar moestuin: 'Het proces van zaaien en groeien brengt me tot verwondering'

Vandaag vertelt Kyra de Vreeze (42) uit Doorn over wat ze leert van haar tuin. Ze studeerde natuur-geneeskunde en droomde van een boerderij met grote moestuin tot ze besefte dat ze ook op haar balkon kon beginnen.

Afbeelding

'Je hoeft nóóit bang te zijn om te koken. Volg je onderbuik en heb wilde moed!'

Met een boektitel als Welmoeds Wilde Keuken zou je plukkers en jagers op het verkeerde been kunnen zetten. Het heeft met zwammen of zwijnen immers niets te maken. Nee, het is Welmoed zelf die wild is van haar keuken.

Afbeelding

Alles is gericht op schoonheid in de parken van Amstelveen: 'Mensen moeten zich hier op hun gemak voelen

Een aantal nationale parken heeft particulieren opgeroepen hun tuin te beplanten met gebiedseigen planten en bomen. Dat komt de biodiversiteit ten goede en hoeft geen afbreuk te doen aan de schoonheid van de tuin.