Je verdwijnt in polder Westzaan zomaar een meter onder de grond. En de bodem golft als een waterbed

Reportage
Gerard de Vries ligt op zijn rug. Zijn ene been steekt omhoog. ‘Ik verdween tot aan mijn lies in een gat en voelde niet eens de bodem.’ Het water gutst uit zijn laars. ‘Je ziet het gat nauwelijks. Dat is het verraderlijke hier.’
André Zwartbol
vrijdag 6 januari 2023 om 18:24
Willem Rol, al vijftig jaar in dit gebied aan het werk.
Willem Rol, al vijftig jaar in dit gebied aan het werk. beeld nd
Genieten van groen

In de polder van Westzaan loopt een Trilwacht rond: een groep vrijwilligers die al vijftig jaar dit natuurgebied beschermt. Het is een veenweidegebied met gaten waar je met je hele been in verdwijnt. En: wie hier wil lopen moet ook zeebenen hebben. Ik ben gewaarschuwd. Het veen onder mijn voeten trilt en golft. De bovenste laag bestaat uit een mengsel van veenmossen, riet, biezen en kruiden. Daaronder zit modder en water. De laag waarop we staan, drijft daarop. Is dit de gevaarlijke tak van de natuurbescherming?

Boeren hebben weinig aan dit land. Hier kun je met zware machines niet op. Als je wat met deze grond wilt, moet je het met de hand doen, wat dan ook gebeurt. Want deze grond is ‘een parel voor botanici’, hoor ik van de vrijwillige..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Mogen we op uw land een oud kerkenpad herstellen?' Veel boeren zeiden toen 'ja'

Hoe paden die werden gebruikt om stiekem naar de kerk te gaan, nu al 25 jaar een dorp verenigen, vrijwilligers blij maakt en ook nog eens nieuwe natuur oplevert.

Afbeelding

Drones met kunstmatige intelligentie gaan weidevogels nog sneller signaleren

Of het de weidevogel gaat redden, is nog maar de vraag, maar met kunstmatige intelligentie wordt hun bescherming in ieder geval makkelijker. De drone wordt steeds slimmer.

Afbeelding

Nationale Parken helpen particulieren van hun tuin een 'klein nationaal parkje' te maken

Nationale Parken proberen mensen te verleiden om de tuin zó in te richten, dat die naadloos aansluit bij het natuurgebied. Met inspiratietuinen en cursussen in je eigen buurt.

Afbeelding

Juliana liep naar de man met de zaag al in zijn hand. En ze redde een boom die er nog steeds staat

Toen prins Bernhard zei dat er gemaaid kon worden in de tuin van paleis Soestdijk, gebeurde het weleens dat koningin Juliana de maaiers resoluut terugstuurde. Niet nodig, vond ze.

Afbeelding

De zadenbibliotheek: het groeit, het is gratis en ze vertrouwen je voor 100 procent

In vijf jaar tijd is het aantal zadenbibliotheken in Nederland gegroeid naar 80. Je ‘leent’ er zaad. En ja, je brengt ook zaad terug. 'Mensen brengen soms zakken vol.'

Afbeelding

Geluiden van gekrijs, geweerschoten en kanonnen helpen niet. Hoe verleid je slimme dieren?

Gedragsbioloog Diederik van Liere probeert wilde dieren op andere gedachten te brengen. Gaat het hem lukken een groep slimme roeken in Assen te verhuizen, die de bewoners daar al jaren zat zijn?