Luister naar

Hoe communiceer je krachtig als leider? Vier tips van een communicatiecoach

Achtergrond
Hoe kun je als baas van een bedrijf je medewerkers overtuigen en meenemen? De manier waarop je communiceert, blijkt nogal watuit te maken.
Annemarie Eversdijk
zaterdag 3 december 2022 om 03:21 aangepast 06:44
beeld istock
Goed Werk

De Amerikaanse spreker, schrijver en communicatiecoach Carmine Gallo onderzocht wat het geheim is van krachtige zakelijke communicatie en analyseerde hoe topleiders communiceren. In Harvard Business Review geeft hij vier communicatietechnieken die goed werken.

Als eerste: gebruik korte woorden om over moeilijke dingen te praten. Lange, ingewikkelde zinnen vereisen meer concentratie, waardoor medewerkers minder snel begrijpen wat je bedoelt. 

Ten tweede: gebruik metaforen. Zo presenteer je abstracte zaken levendig en beeldend. 

Ten derde: geef je een presentatie met data? Zorg er dan voor dat de cijfers aantrekkelijke worden gepresenteerd. Als je alleen een PowerPoint laat zien met statistieken, kost dat je publiek te veel mentale energie en de impact van cijfers komt niet direct goed over. 

Ten vierde: realiseer je dat je als leider niet vaak genoeg je missie kunt uitdragen. Zo weten alle teams heel duidelijk welke richting de organisatie op wil. Die missie kun je op allerlei manieren communiceren: mondeling, door middel van een tekst op de muur, in e-mails, presentaties en op sociale media. Hoe meer je erover communiceert, hoe groter de impact zal zijn op de medewerkers. Zorg dus dat je missie je mantra is, aldus Gallo. ◀

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Leiderschap moet altijd dienend zijn, het gaat niet om de leider', vindt deze leiderschapsexpert

Het niveau van leiderschap in Nederland moet flink omhoog, vindt Lennart van der Kraan (31). Daarom moet er volgens hem meer aandacht naar het goed voorbereiden en begeleiden van een leidinggevende.

Afbeelding

Hoe communiceer je krachtig als leider? Vier tips van een communicatiecoach

De Amerikaanse spreker, schrijver en communicatiecoach Carmine Gallo onderzocht wat het geheim is van krachtige zakelijke communicatie en analyseerde hoe topleiders communiceren. Hij geeft vier technieken die goed werken.

Afbeelding

Sarah Birebi werkt bij Amnesty International Nederland. Wat is het nut van demonstreren?

Al bijna zes jaar werkt Sarah Birebi (30) bij Amnesty International Nederland. Sinds juli werkt ze mee aan de uitvoering van de campagne Right to protest, waarmee ze iedereen wil laten zien hoe belangrijk demonstreren is.

Afbeelding

Noortje Rozema bindt de strijd aan tegen eenzaamheid, dankzij een inloop voor ouderen in Utrecht

Noortje Rozema (41) zag veel eenzaamheid onder de ouderen die ze als wijkverpleegkundige bezocht. Daarom startte ze zeven jaar geleden met Oog voor Utrecht. ‘Is de inloop op hun marktdag? Dan komen ze niet.’

Afbeelding

Wil je extravert overkomen? Dan moet je snel antwoorden bij je sollicitatie

Iemand die kort pauzeert, voordat hij op een vraag antwoordt, wordt sneller als introvert beoordeeld dan iemand die onmiddellijk antwoord geeft. Dat schrijven onderzoekers. Hoe komt dat?

Afbeelding

Annemiek wil haar werk doen ‘zoals Jezus deed’: ‘Mensen opzoeken en helpen met hun problemen’

Als ambulant begeleider bij Stichting Ontmoeting helpt Annemiek Bolle (22) midden in Rotterdam Kralingen mensen hun leven weer op de rails te krijgen. ‘Ik ben altijd weer verrast hoeveel we als mensen gemeen hebben.’