Mieke van Schie: ‘Je kunt veel betekenen voor cliënten door middel van tuinieren’

Reportage
Mieke van Schie (62) uit Pijnacker. Zij bestiert een moestuin in ’s-Gravenzande waar mensen met psychische problemen tot rust komen door er met hun handen te werken.
tekst en beeld Tineke Smith
vrijdag 2 december 2022 om 16:00
Mieke van Schie (62) uit Pijnacker: 'Vroeger spitten we alles om, maar tegenwoordig bewerken we de grond zo min mogelijk.'
Mieke van Schie (62) uit Pijnacker: 'Vroeger spitten we alles om, maar tegenwoordig bewerken we de grond zo min mogelijk.' beeld Tineke Smith

‘Ik werk al achtendertig jaar in Delft op een groene dagbesteding die uitgaat van GGZ Delfland, een psychiatrisch ziekenhuis. We hebben daar een flinke moestuin waar we van alles verbouwen en verkopen aan de mensen in de buurt.

Zes jaar geleden vroeg mijn manager of ik ook zoiets in ’s-Gravenzande op wilde zetten. Er was een heel groot weiland dat we in bruikleen konden krijgen van het aangrenzende biologische bedrijf Be-leaf. 

Ik wilde altijd al eens ‘voor mezelf’ beginnen dus ik besloot de uitdaging aan te gaan. De eerste tijd was ik alleen maar bezig met het wegwerken van puin en uittrekken van brandnetels. Ik kreeg van heel veel mensen uit de buurt hulp en dat is nu nog steeds zo.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marloes en Matthijs leven in de keuken van hun boerderij uit 1881: 'Deze plek is een droom voor ons'

Marloes en Matthijs wonen met hun vier kinderen in een oude boerderij uit 1881. Toen ze het pand kochten, bestond het interieur uit grijstinten. Tussen alle bedrijven door veranderden ze de boerderij in een thuis bomvol kleur.

Afbeelding

Heel Holland Bakt-deelnemer Erna vond God terug na een zware tijd: 'Toen kregen de psalmen betekenis voor mij'

Erna Wien haalde de vierde ronde van Heel Holland Bakt. Dat voelde als een enorme overwinning. Bakken hielp haar door een donkere periode van haar leven te komen. 'De zon scheen wel, weet ik nu. Maar ik zag het licht niet.'

Afbeelding

Ona (25) is Miss Nederland: 'Eén keer iets doen wat je heel eng vindt, kan je leven op de kop zetten'

Vier jaar geleden lag ze nog depressief op bed, maar afgelopen maand vloog Ona Moody (25) vol zelfvertrouwen naar Amerika om namens Nederland deel te nemen aan de Miss Universe-verkiezing.

Afbeelding

Cor ontwerpt dure jachten: 'Ik mag van God getuigen in een wereld waar Hij nauwelijks wordt erkend'

Cor de Rover (58) ontwerpt ‘boten’ - zoals hij exclusieve jachten noemt - voor de rijksten der aarde. Zelf heeft hij geen boot. Sterker nog: nooit in z’n leven bezat hij zo weinig als nu - en was hij zo gelukkig.

Afbeelding

In de mancave van Bert (69) wordt thee gedronken en zijn groenten en slakken het gespreksonderwerp

Bert de Ruiter (69) uit Bodegraven zit op een moestuincomplex met wel tachtig tuinen. 'Dan krijg je ongeveer 99 adviezen. Daar moet je dan maar uit halen waar je wat aan hebt.’

Afbeelding

Van bouwval tot sfeervolle villa: 'Dit is een heel tof huis als je van ruimte houdt'

Wat in 1910 werd gebouwd als oefenlokaal van ‘Zang-, muziek- en voordrachtvereeniging De Hoven’ in Zutphen is nu een woonhuis. Met hoge plafonds intact gelaten en het podium verhoogd tot vide.