Zijn patiënten hielpen Dirk De Wachter door een zware periode: ‘Ben door het oog van de naald gekropen’

Interview
Psychiater Dirk de Wachter (62) hoopt dat hij over een paar jaar zijn kleinkindjes naar school kan brengen. Maar of hij daarna nog lang zal leven ... Als een donkere wolk achtervolgt de dood hem, vertelt hij, zittend op de sofa. Toen hij ernstig ziek was, hielpen zijn vrouw en kinderen maar ook zijn patiënten en volkomen onbekenden hem erdoorheen: ‘U kent mij niet, maar ik ken u wel’, schreven ze. ‘En ik ben u zó dankbaar.’
Hugo de Bruijne
zaterdag 3 december 2022 om 01:05 aangepast 13:35
Dirk de Wachter: 'Ik verwonder mij dagelijks over de schoonheid van de wereld.'
Dirk de Wachter: 'Ik verwonder mij dagelijks over de schoonheid van de wereld.' beeld Kristof Ghyselinck
Niet te missen Zeven Deugden

Hoop

‘Mijn moeder zit hier op die kleine stoel. Ze luistert en ze vindt het goed. Af en toe zegt ze: ‘Dirk toch, niet naast je schoenen lopen!’ 

De doden, ik spreek over ze. Mijn moeder, mijn ooms die priester waren, mijn kleine slimme tante zonder kinderen, mijn leermeesters ... Ik bén de dode mensen. Er gaat geen dag voorbij of ik denk aan hen die van betekenis zijn geweest. Dat is het eeuwige leven, dat natuurlijk niet eeuwig is. Want ík vertel nog over ze tegen mijn kinderen, maar daarna gaan ze de vergetelheid in.

Hoop is: wachten zonder verwachting. Zonder hoop geen herstel. Hoop is: de ander die blijft, ook als er medisch geen verbetering meer zal volgen. Je kunt hoopvol sterven, zelfs zonder hemel, als anderen zich jou zullen herinn..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Heel Holland Bakt-deelnemer Erna vond God terug na een zware tijd: 'Toen kregen de psalmen betekenis voor mij'

Erna Wien haalde de vierde ronde van Heel Holland Bakt. Dat voelde als een enorme overwinning. Bakken hielp haar door een donkere periode van haar leven te komen. 'De zon scheen wel, weet ik nu. Maar ik zag het licht niet.'

Afbeelding

Cor ontwerpt dure jachten: 'Ik mag van God getuigen in een wereld waar Hij nauwelijks wordt erkend'

Cor de Rover (58) ontwerpt ‘boten’ - zoals hij exclusieve jachten noemt - voor de rijksten der aarde. Zelf heeft hij geen boot. Sterker nog: nooit in z’n leven bezat hij zo weinig als nu - en was hij zo gelukkig.

Afbeelding

Hettie verloor vorig jaar haar vierde kind: 'Ik weet dat mijn kinderen volmaakt gelukkig zijn'

Hettie Nijs verloor drie kinderen aan vroeggeboorte, kreeg een keeltumor, daarna een herseninfarct. Vorig jaar december overleed haar 27-jarige zoon Noël, aan lymfeklierkanker. Toch is een lach bij Hettie nooit ver weg.

Afbeelding

Heel Holland Bakt-winnares Anna blikt terug op 'de tent'. 'Met dat kruisje liet ik zien dat ik christen ben'

Zondag begint het tiende seizoen van Heel Holland Bakt. Winnares Anna Yilmaz blikt terug op haar tijd in de tent, vertelt hoe mensen reageerden op haar christelijke identiteit en deelt haar gouden tip voor thuisbakkers.

Afbeelding

Muizenhuis-auteur Karina Schaapman leefde op straat: ‘De liefde van mijn moeder was mijn redding’

Als kind werd Karina Schaapman verwaarloosd, mishandeld en leefde ze op straat. Nu is ze oma en leven zij en haar vier kinderen van het succes van haar kinderboekenserie Het Muizenhuis.

Afbeelding

Zijn patiënten hielpen Dirk De Wachter door een zware periode: 'Ben door het oog van de naald gekropen'

Toen psychiater Dirk de Wachter ernstig ziek was, hielpen zijn gezin, maar ook zijn patiënten en volkomen onbekenden hem erdoorheen: ‘U kent mij niet, maar ik ken u wel', schreven ze. Hoe denkt hij over de zeven deugden?