Op zoek naar de avonturier in jezelf: ‘Maak elke week ruimte voor een micro-avontuur’

Achtergrond
Groots en meeslepend leven, we willen het allemaal. Maar wie een hypotheek, een 9-tot-5-baan en een taartschep bezit, geeft die ambitie vaak langzaam op. Toch zouden we werk moeten maken van avontuur, vindt schrijver, onderzoeker en journalist Brigitte Ars. Het maakt ons gelukkiger, veerkrachtig en mentaal gezond. En misschien het allerbelangrijkst: ‘De wereld zit te springen om avonturiers’.
Adriënne Simons
dinsdag 22 november 2022 om 16:13
Brigitte Ars
Brigitte Ars beeld Brigitte Ars

besteed aandacht aan je AQ

Het is de ironie van het leven volgens Ars: ‘We verlangen ernaar om nieuwe dingen te ontdekken, ons te ontwikkelen, uitdagingen aan te gaan. Maar we hebben ook behoefte aan comfort, een rustig en geborgen bestaan met een stabiel inkomen in de nabijheid van vrienden of familie. En inderdaad, je comfortzone levert je op korte termijn veel op: je bent veilig en vrij van stress. Maar op lange termijn maakt het je niet gelukkiger en zeker niet gezonder.’ 

Ars staaft dit met allerlei wetenschappelijk onderzoek. Zoals de studies naar het belang van AQ: ‘Veel beter dan ons IQ of EQ (emotionele intelligentie, red.) kan ons AQ voorspellen hoe succesvol we worden.’ Onze adversity quotiënt - ‘ik noem het ook wel de adventure..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Mieke van Schie: ‘Je kunt veel betekenen voor cliënten door middel van tuinieren’

Mieke van Schie (62) uit Pijnacker. Zij bestiert een moestuin in ’s-Gravenzande waar mensen met psychische problemen tot rust komen door er met hun handen te werken.

Afbeelding

Vier winnaars van Heel Holland Bakt geven tips: wat kan ik bakken rond Sinterklaas?

Het is smullen deze weken: kruidnoten, speculaas en banketletters. De Heel Holland Bakt-winnaars gaan deze maand helemaal los: ‘Ik kan nog altijd kinderlijk blij worden van dit feest.’

Afbeelding

Hoe verbouw je natuur die je moet beschermen? Boswachter Jacob de Bruin: ‘Je wilt dit liever niet’

In het Fochteloërveen wordt ruim vijftig kilometer dijk aangelegd, om zeldzaam hoogveen te beschermen. Maar hoe verbouw je een natuurgebied dat zo fragiel is? ‘Als de kraanmachinist een slang ziet, moet hij me bellen.’

Afbeelding

Koninklijke vrouwen verenigen zich op paleis

Afbeelding

Max (87): ‘Ik had me eigenlijk al voorbereid op mijn dood. Gelukkig mocht ik blijven leven’

De oudere van tegenwoordig, wie is dat? Vandaag: Max van Gestel (87) uit Heelsum. Hij ging al met de VUT toen hij 56 jaar was en bezoekt regelmatig twee van zijn kinderen die in Zweden wonen.

Afbeelding

Tips om gehoorschade te voorkomen: las een kwartier pauze in na ieder uur muziek

Oordoppen in doen bij een concert en niet te dicht bij de speaker staan; hoewel niet iedereen zich eraan houdt, kennen de meesten die adviezen wel. Wat kun je nog meer doen om gehoorschade te voorkomen?