Jan (82): ‘Ik herinner me de zure smaak van het brood uit de Tweede Wereldoorlog nog’

Interview
De oudere van tegenwoordig, wie is dat? Vandaag: Jan Radstake (82) uit Alblasserdam. Hij kan zich de smaak van het ‘regeringswit’ nog goed herinneren, heeft de eerste klas van de lagere school overgeslagen en begrijpt niet waarom een dorp van 20.000 inwoners zestien kerken moet hebben.
Wisanne de Reus
donderdag 17 november 2022 om 13:06
Jan Radstake: 'Ik schilder graag, al van kinds af aan.'
Jan Radstake: 'Ik schilder graag, al van kinds af aan.' beeld Joost Hoving
Niet te missen

‘Hoewel ik al mijn hele leven in de omgeving van Rotterdam woon, verraadt mijn achternaam dat mijn familie uit de Achterhoek komt. Handelsreizigers die door de Achterhoek kwamen, plaatsten op belangrijke ontmoetingspunten een wagenwiel op een paal, oftewel een rad op staak, een radstake. Daar ontstonden de herbergen. 

Mijn ouders zijn geboren en getogen in Varsseveld. Als jongen brak mijn vader zijn pols en de dokter heeft die verkeerd gezet. Daardoor was zijn pols krom en was een toekomst op de boerderij van zijn vader niet voor hem weggelegd. Hij doorliep de hbs en werd gemeenteambtenaar. Op een gegeven moment kreeg hij een baan aangeboden in Ridderkerk en daar zijn mijn broer en ik geboren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Margot heeft autisme. 'Ik zeg soms spontaan iets dat onhandig is, voordat ik het in de gaten heb'

Over mensen met autisme heersen nog veel misverstanden. Volgens Margot van Schendel (29), die zelf autisme heeft, gaat het om meer dan ‘stille mannen met een obsessie voor treintjes’.

Afbeelding

Marie is 102, zat in het verzet en eet geen vlees meer. 'Het geheim van oud worden, is positief blijven'

De 102-jarige Marie Verbraeken-Blommaart wordt ieder half jaar getest op Alzheimer. ‘Van de week zijn ze weer geweest. Mijn hersenen gaan wel wat achteruit, maar ik ben nog niet dement.’

Afbeelding

Wonen op 63 vierkante meter: Rikko Voorberg en zijn gezin voelen zich helemaal thuis in de Jordaan

Samen met anderen een creatieve leefgemeenschap vormen. Voor Rikko Voorberg (42) en Joanne Zwart (43) was het een logische stap. ‘Creativiteit en community zijn onderdeel van ons werk en leven.’

Afbeelding

Hilde mist aandacht in de kerk voor singles: 'Je voelt druk van de christelijke omgeving'

Hilde Pater (25) schreef een boek over single zijn in Gods Koninkrijk: Beantwoorde liefde. 'Zelfs als je je als single innerlijk in balans voelt, kan je toch door je omgeving in disbalans worden gebracht.'

Afbeelding

Sopraan Francis van Broekhuizen: 'Ik heb een kinderlijk geloof. Dat komt steeds weer boven'

Sopraan Francis van Broekhuizen is bekend vanwege haar deelname aan tv-programma’s. Ze is grappig, maar gebruikt haar podium ook om op te komen voor minderheden en haar liefde voor klassiek muziek door te geven.

Afbeelding

De waarheid over partnermoord is onheilspellend. Criminoloog Monckton Smith maakte het van dichtbij mee

Huiselijk geweld en partnermoord verlopen vaak volgens hetzelfde patroon, ontdekte expert en criminoloog Jane Monckton Smith. Als je het weet, herken je het.