Jan (82): ‘Ik herinner me de zure smaak van het brood uit de Tweede Wereldoorlog nog’

Interview
De oudere van tegenwoordig, wie is dat? Vandaag: Jan Radstake (82) uit Alblasserdam. Hij kan zich de smaak van het ‘regeringswit’ nog goed herinneren, heeft de eerste klas van de lagere school overgeslagen en begrijpt niet waarom een dorp van 20.000 inwoners zestien kerken moet hebben.
Wisanne de Reus
donderdag 17 november 2022 om 13:06
Jan Radstake: 'Ik schilder graag, al van kinds af aan.'
Jan Radstake: 'Ik schilder graag, al van kinds af aan.' beeld Joost Hoving
Niet te missen

‘Hoewel ik al mijn hele leven in de omgeving van Rotterdam woon, verraadt mijn achternaam dat mijn familie uit de Achterhoek komt. Handelsreizigers die door de Achterhoek kwamen, plaatsten op belangrijke ontmoetingspunten een wagenwiel op een paal, oftewel een rad op staak, een radstake. Daar ontstonden de herbergen. 

Mijn ouders zijn geboren en getogen in Varsseveld. Als jongen brak mijn vader zijn pols en de dokter heeft die verkeerd gezet. Daardoor was zijn pols krom en was een toekomst op de boerderij van zijn vader niet voor hem weggelegd. Hij doorliep de hbs en werd gemeenteambtenaar. Op een gegeven moment kreeg hij een baan aangeboden in Ridderkerk en daar zijn mijn broer en ik geboren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Heel Holland Bakt-deelnemer Erna vond God terug na een zware tijd: 'Toen kregen de psalmen betekenis voor mij'

Erna Wien haalde de vierde ronde van Heel Holland Bakt. Dat voelde als een enorme overwinning. Bakken hielp haar door een donkere periode van haar leven te komen. 'De zon scheen wel, weet ik nu. Maar ik zag het licht niet.'

Afbeelding

Cor ontwerpt dure jachten: 'Ik mag van God getuigen in een wereld waar Hij nauwelijks wordt erkend'

Cor de Rover (58) ontwerpt ‘boten’ - zoals hij exclusieve jachten noemt - voor de rijksten der aarde. Zelf heeft hij geen boot. Sterker nog: nooit in z’n leven bezat hij zo weinig als nu - en was hij zo gelukkig.

Afbeelding

Hettie verloor vorig jaar haar vierde kind: 'Ik weet dat mijn kinderen volmaakt gelukkig zijn'

Hettie Nijs verloor drie kinderen aan vroeggeboorte, kreeg een keeltumor, daarna een herseninfarct. Vorig jaar december overleed haar 27-jarige zoon Noël, aan lymfeklierkanker. Toch is een lach bij Hettie nooit ver weg.

Afbeelding

Heel Holland Bakt-winnares Anna blikt terug op 'de tent'. 'Met dat kruisje liet ik zien dat ik christen ben'

Zondag begint het tiende seizoen van Heel Holland Bakt. Winnares Anna Yilmaz blikt terug op haar tijd in de tent, vertelt hoe mensen reageerden op haar christelijke identiteit en deelt haar gouden tip voor thuisbakkers.

Afbeelding

Muizenhuis-auteur Karina Schaapman leefde op straat: ‘De liefde van mijn moeder was mijn redding’

Als kind werd Karina Schaapman verwaarloosd, mishandeld en leefde ze op straat. Nu is ze oma en leven zij en haar vier kinderen van het succes van haar kinderboekenserie Het Muizenhuis.

Afbeelding

Zijn patiënten hielpen Dirk De Wachter door een zware periode: 'Ben door het oog van de naald gekropen'

Toen psychiater Dirk de Wachter ernstig ziek was, hielpen zijn gezin, maar ook zijn patiënten en volkomen onbekenden hem erdoorheen: ‘U kent mij niet, maar ik ken u wel', schreven ze. Hoe denkt hij over de zeven deugden?